Cum să-ţi ajuţi copilul să facă faţă respingerii şi atitudinii nepreietenoase a celor din jur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Respingerea este normală şi inevitabilă, mai ales în rândul celor mici, iar cu cât vă ajutaţi copilul să realizeze acest lucru cu atât mai bine va fi pentru el. Părintele joacă un rol esenţial atunci când vine vorba de învăţarea copilului să gestioneze astfel de situaţii.

Adulţi fiind, suntem conştienţi că nu putem evita respingerile. Mai mari sau mici, ne pândesc la orice colţ şi nu trebuie decât să învăţăm din ele şi să le acceptăm. Dar cum putem explica fenomenul copiilor care nu au fost acceptaţi în grupul vocal al şcolii, în echipa de fotbal sau în grupul de prieteni? Pentru că poate foarte uşor să simtă că respingerea înseamnă că este ceva în neregulă cu el, copilul are nevoie de ajutor pentru a reuşi să gestioneze o astfel de situaţie. 

Ajută-ţi copilul să-şi calmeze nervii

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să-ţi ajuţi copilul să scape de emoţiile negative. Unii experţi cred că direcţionarea gândurilor către senzaţii poate fi un mod eficient de a calma nervii. Ţinerea unui cub de gheaţă în palme sau câteva exerciţii de respiraţie cu o mână aşezată pe stomac şi cu una pe piept îl poate ajuta.

Analizaţi împreună circumstanţele

După ce amândoi vă calmaţi, este timpul să discutaţi despre ce s-a întâmplat. În primul rând, încurajaţi-vă copilul să nu ia acest eşec personal. Este bine să apelezi la personalul didactic pentru a afla ce s-a întâmplat, dar o opţiune bună ar fi să afli perspectiva copilului. Învaţă-l să fie raţional, îl va ajuta să se concentreze asupra situaţiei în sine, mai degrabă decât asupra sentimentelor negative.

Arată-i diferite exemple de combatere a respingerii

Respingerea este normală şi inevitabilă şi cu cât vă ajutaţi copilul să realizeze acest lucru, cu atât mai bine va fi pentru el. Puteţi viziona împreună „American Idol“ şi spectacole similare în care oamenii sunt respinşi şi arătaţi-i copilului dvs. cum alte persoane depăşesc respingerea fără să ia acest lucru personal. Amintiţi-vă un exemplu din propria viaţă când aţi fost respins, dar aţi reuşit să faceţi faţă. Chiar dacă vă simţiţi jenat când vă gândiţi la această situaţie, oferirea propriului exemplu îl va ajuta mult pe copil.

Arată-i alternativele existente

Când suntem supăraţi, nu reuşim să vedem întotdeauna şi partea pozitivă a lucrurilor şi nu ne putem gândi la opţiunile pe care le avem pentru a ieşi din acea situaţie.  Identificaţi posibilele opţiuni împreună şi discutaţi ce avantaje ar putea exista.

Ajută-l să găsească propriul mod de a depăşi respingerea

S-ar putea dovedi că fiul sau fiica dvs. are o soluţie mai bună decât îi puteţi oferi, iar acest lucru este cu atât mai benefic cu cât el va conştientiza că poate face faţă singur situaţiei.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite