Cuvinte pe care copiii ar trebui să înveţe să le spună înainte de 3 ani, potrivit psihologilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuvintele pe care
copiii ar trebui să înveţe să le spună înainte de 3 ani. FOTO 123RF
Cuvintele pe care copiii ar trebui să înveţe să le spună înainte de 3 ani. FOTO 123RF

Primele cuvinte ale copiilor sunt, de multe ori, motiv de îngrijorare pentru părinţi. Pentru a putea face o evaluare corectă, psihologii au realizat o listă cu nouă cuvinte pe care cei mici ar fi normal să le utilizeze până la vârsta de 3 ani.

Primul cuvânt al unui copil este motiv de sărbătoare în familie. De cele mai multe ori, cei mici pronunţă pentru prima dată „mama“ sau „tata“, cuvinte care stârnesc în părinţi sentimente de mândrie, dragoste şi dorinţa de a vedea ce frumos se dezvoltă copilul lor, scrie romper.com. 

De aici începe stresul în această direcţie. Procesul de învăţare a vorbirii poate fi o sursă de îngrijorare pentru părinţi, temându-se că cei mici nu îşi vor dezvolta suficient de repede vocabularul şi începând să facă diferite comparaţii atunci când se întâlnesc cu alţi părinţi.

Până la vârsta de 3 ani, vocabularul copiilor conţine în jur de 200 de cuvine. Abia după această vârstă ei începând să vorbească mai clar.

Conform psihologilor, există nouă cuvinte, fraze şi concepte pe care copiii ar fi normal să le utilizeze până la vârsta de 3 ani:

Numele

Până la vârsta de 3 ani, un copil ar trebui să poată să spună atât propriul nume, cât şi pe cel al părinţilor. Este important mai ales pentru preşcolari, pentru că poate apărea situaţia în care să fie nevoiţi să ştie aceste informaţii.

Vârsta

Un copil de trei ani ar trebui să ştie să îşi spună vârsta. Este o întrebare pe care adulţii iubesc să o adreseze celor mici, încurajându-i chiar să arate cu degetele, pentru a fi siguri că nu vor uita.

Să poată să confirme sau să infirme

Până la vârsta de 3 ani, un copil trebuie să poată confirma sau infirma ce lucruri îi plac sau nu, dacă înţelege ce îi spui sau orice alte informaţii pe care le aştepţi de la el, spune un studiu publicat în „The Daily Mail“.

„Mulţumesc!“

De asemenea, studiul menţionat anterior remarcă faptul că un copil de 3 ani ar trebui să înţeleagă şi să utilizeze cuvântul „Mulţumesc!“. Dacă va învăţa de mic să fie politicos, cel mai probabil îşi va păstra manierele pe tot parcursul vieţii.  

Identificarea animalelor

Un copil de 3 ani ar trebui să fie în măsură să identifice o serie de animale. Ar trebui să ştie cum arată o pisică şi un câine, să vorbescă părinţilor despre cum ar fi dacă i-ar lua un animal de companie sau să formeze propoziţii cu nume de animale.

Numele obiectelor din jur

Copilul de 3 ani ar trebui să poată să spună numele majorităţii obiectelor din jurul lui, chiar dacă uneori va solicita ajutorul părinţilor. Aceştia ar trebui să îi înveţe să spună numele jucăriile, cărţilor sau obiectelor care îi înconjoară.

Folosirea corectă a pronumelor

La 3 ani, un copil ar trebui să ştie să folosească pronumele în mod corect, spun psihologii. Asta înseamnă că părinţii au datoria de a le explica diferenţa dintre „eu“ şi „noi“.

Numerele

Copilul ar trebui să ştie să numere la vârsta de 3 ani, dar este nevoie de puţin efort şi din partea părinţilor.  

Să adreseze întrebări

Acest lucru nu ar trebui să îi mire pe părinţi. Până la vârsta de 3 ani, copiii ar trebui să-şi dezvolte curiozitatea şi să se arate interesaţi de ce se întâmplă în jurul lor, punând întrebări de genul: „Ce?“, „De ce ?“ sau „Cine?“ în mod regulat.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite