Jignirile părinţilor zdruncină pe viaţă încrederea copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Speakdelicious.com
FOTO: Speakdelicious.com

În primii ani de viaţă ai copilului, cuvintele rostite de părinţi au un mesaj emoţional mult mai puternic decât pentru un adult. Jignirile pe care părinţii le consideră, poate, inofensive îl pot afecta pentru toată viaţa.

Când eşti mic, toate cuvintele pe care le auzi au un impact emoţional mai puternic, spun psihologii. Enervaţi peste măsură de nazdrăvăniile celor mici, mulţi părinţi mai „scapă“ câte un cuvânt nepotrivit, jignitor la adresa copilului.

Poate că adultul trece uşor mai departe, dar pentru cel mic, orice cuvânt de acest fel este suficient pentru a-i afecta stima de sine şi, în cele din urmă, viziunea asupra lumii. Lucrul acesta se întâmplă mai ales în cazul copiilor foarte sensibili, numiţi şi „copii-orhidee“.

În jur de 15%-20% din copii se nasc cu un temperament şi o sensibilitate mai ridicată decât media. Ei reacţionează mai intens emoţional în anumite situaţii sau la auzul anumitor cuvinte, fiind acei copii despre care părinţii spun că se supără şi plâng din orice.

„Copiii-orhidee“ sunt mai afectaţi de critici, pedepse, jigniri ori de cuvinte descurajatoare. Ei au nevoie de mai multă afecţiune din partea adulţilor, precum şi de mai multe încurajări. În cazul lor, dar nu numai, cuvintele jignitoare „scăpate“ la nervi de părinţi pot avea un impact deloc de neglijat.

„De când m-am specializat în ajutorarea copiilor foarte sensibili, mi s-a întâmplat adeseori să-i îndrum să lase în urmă cuvintele urâte care le-au fost adresate de părinţi, precum «răzgâiat» sau «tâmpit»“, povesteşte psihologul Maureen Healy, preşedintele organizaţiei caritabile „Growing Happy Kids“, din SUA, în publicaţia Psychology Today.

Ea aminteşte de cazul unui băieţel de opt ani, Tommy, pe care l-a ajutat să se perceapă drept grijuliu şi precaut, în loc de „pămpălău“, cum i-au spus părinţii. „Acestea sunt trăsături pozitive care, îniţial, i-au fost adresate ca fiind negative. Desigur că toţi facem greşeli, dar ar trebui să fim ceva mai atenţi la cuvintele care ne scapă pe gură şi ajung în inimile copiilor“, sfătuieşte psihologul. Aceasta a întocmit pentru părinţi o listă cu 10 cuvinte pe care ar trebui să le evite cu orice preţ în dialogul cu cei mici:

1. Răzgâiat

2. Obraznic

3. Plângăcios

4. Sensibil

5. Copil-problemă

6. Descreierat

7. Pămpălău

8. Derbedeu

9. Mofturos

10. Fricos

„Pentru fiecare dintre aceste cuvinte putem găsi o conotaţie pozitivă. De exemplu, «mofturos» poate echivala cu «selectiv». Dacă decidem să punem aceste cuvinte într-o lumină mai optimistă, vom reduce riscul ca cel mic să aibă o stimă de sine scăzută. Copiii îşi construiesc propria lume folosind cuvintele tale“, mai spune psihologul Maureen Healy.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite