De ce discuţiile aprinse dintre părinţi ar putea fi benefice pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele care au asistat la discuţii agresive între părinţi în copilărie dezvoltă abilităţi de comunicare mai bune şi se descurcă mai bine în cazul confruntărilor. FOTO generationnext.com.au
Persoanele care au asistat la discuţii agresive între părinţi în copilărie dezvoltă abilităţi de comunicare mai bune şi se descurcă mai bine în cazul confruntărilor. FOTO generationnext.com.au

Majoritatea psihologilor recomandă părinţilor să evite să se certe în faţa copiilor, dar specialiştii susţin, mai nou, că discuţiile aprinse la care asistă cei mici pot fi, de fapt, benefice pentru ei.

Certurile dintre părinţi purtate în faţa copiilor i-ar putea ajuta pe aceştia din urmă la maturitate, potrivit cercetătoarei Lindsey Aloia şi a echipei sale de specialişti de la Colegiul Rollins din Florida, Statele Unite. Aceasta susţine că persoanele care au asistat la discuţii aprinse între părinţi în copilărie dezvoltă abilităţi mai bune de comunicare şi se descurcă mai bine în confruntări, scrie „Daily Mail”.

   

„Experimentarea conflictelor poate fi benefică, atenuând tensiunea şi determinând persoanele care le-au experimentat să oprească escaladarea conflictului”, este de părere dr. Aloia. Aceasta a studiat, alături de Denise Solomon, doctor şi profesor de comunicare la Universitatea de Stat din Pennsylvania, comportamentul a 50 de cupluri în timpul certurilor.

Fiecare din cei 100 de participanţi la studiu a fost apoi chestionat separat cu privire la experienţele din copilărie care au inclus agresiune verbală între apropiaţi.

   

Următorul pas a fost examinarea nivelului de hormoni ai stresului din mostrele de salivă pe care le-au prelevat de la participanţi, după ce aceştia au fost rugaţi să discute despre un conflict pe care l-au avut cu partenerul. Discuţiile partenerilor au fost înregistrate şi analizate mai târziu de cercetători, criteriul analizei fiind intensitatea discuţiei.

Rezultatele, publicate în „Jurnalul de Comunicare Umană”, au arătat că cei care şi-au văzut în copilărie părinţii sau alţi membri ai familiei certându-se au secretat mai puţin cortizol (hormonul stresului) atunci când şi-au amintit de conflictul cu partenerul. De asemenea, aceştia dau mai multe argumente în cazul unui conflict, dar sunt predispuşi, într-o mai mare măsură decât persoanele cu o copilărie liniştită, la depresie, anxietate sau suferinţă, dar şi la relaţii nesatisfăcătoare sau reacţii violente.

Citeşte şi:

Copiii pot fi afectaţi de certurile părinţilor şi în timp ce dorm

Certurile părinţilor afectează copiii pe viaţă. Cum să devii un părinte calm

Certurile din familie afectează dezvoltarea copiilor

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite