Detaliile esenţiale de care trebuie să ţină cont părinţii când le vorbesc copiilor despre sexualitate, divorţ sau moartea cuiva drag

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evitarea şocurilor
emoţionale la aflarea veştilor triste.Foto care.com
Evitarea şocurilor emoţionale la aflarea veştilor triste.Foto care.com

Copiii înţeleg lucrurile în mod diferit în funcţie de vârstă, iar părinţii trebuie să fie conştienţi de acest lucru atunci când discută subiecte solicitante din punct de vedere emoţional. Un copil poate fi afectat de o veste tristă, impactul putându-se manifesta mai târziu prin comportamente negative.

Să porţi conversaţii cu cei mici despre subiecte emoţionale complexe poate fi un lucru extrem de dificil, dar boala, moartea si violenţa pot afecta copiii direct şi indirect.  

Totuşi, este foarte imporat ca părinţii să abordeze acest gen de subiecte dificile, chiar dacă asta îi poate supăra pe cei mici. Acest lucru îi face pe copii să înţeleagă şi să raţionalizeze evenimente inevitabile şi încurajează pozitiv mecanismele care îi ajută să facă faţă unor astfel de situaţii.

Specialiştii de la spitalul „Sunrise Children’s” din Las Vegas, SUA, experţi în ajutorarea copiilor care au suferit şocuri emoţionale din cauza primirii în mod necorespunzător a unor veşti tragice, au oferit câteva sfaturi care să îi ajute pe părinţi în abordarea unor subiecte dificile, cum ar fi sexualitatea, divorţul sau moartea. 

 Fii sincer

Părinţii au tendinţa de a minimaliza subiectele dure, dar copiii pot înţelege mult mai mult decât îţi poţi da seama. Specialiştii îndeamnă parinţii să-şi amintească faptul că cei mici s-au născut inteligenţi şi  rezistenţi, şi trebuie trataţi ca atare.

Validaţi sentimentele copilului

Plânsul este normal, la fel şi teama sau alte sentimente copleşitoare. Trebuie să le validaţi trăirile copiilor şi să le faceţi cunoscut faptul că sentimentele pe care le experimentează sunt normale.

Ţineţi seama de vârstă, nivel de dezvoltare şi temperament

Copiii înţeleg lucrurile în mod diferit în funcţie de vârstă, iar părinţii trebuie să fie conştienţi de acest lucru atunci când discută subiecte dure din punct de vedere emoţional. Mulţi copii nu pot înţelege ideile abstracte, deci încercaţi să păstraţi conversaţia într-o notă cât mai simplă. Reţineţi faptul că fiecare copil este diferit, atât ca nivel de sensibilitate cât şi ca empatie. Copiii ar putea înţelege lucrurile diferit, iar părinţii trebuie să ţină cont de acest aspect.

Abordarea discuţiilor despre moarte

Un copil poate fi grav afectat de decesul unei persoane dragi. El are nevoie să fie ajutat să treacă peste această durere, deoarece impactul emoţional s-ar putea manifesta mai târziu prin comportamente negative precum violenţă sau închiderea din punct de vedere emoţional. 

Psihologii atrag atenţia că înţelegerea pierderii unei fiinţe dragi poate varia în funcţie de vârstă şi nivelul de dezvoltare:

Până la vârsta de 3 ani

Copiii văd moartea în această etapă ca o pierdere, o separare sau un abandon. Sugarii şi copiii mici experimentează sentimente de tristeţe şi anxietate. Modul în care vor trece peste acest lucru ţine de răspunsle oferite de parinţi sau alţi adulţi care fac parte din viaţa lor. În funcţie de circumstanţe, copilul poate manifesta modificări ale programului de somn, pofta de mâncare sau starea de spirit. Ajutorarea sugarilor şi a copiilor mici se bazează pe comunicarea nonverbală. Aceştia trebuie să fie înconjuraţi de iubire şi grijă, pentru a putea trece peste această etapă.

De la 3 la 6 ani

Până la vârsta de 6 ani, copiii nu pot să înţeleagă moartea. Ei pot dezvolta ideea că aceasta a apărut din cauza lor, dând vina pe ceea ce au spus sau au făcut. Informaţiile cu privire la iad sau rai vor putea fi înţelese mai târziu. Cei mai mulţi copii încearcă să înţeleagă moartea apelând la fantezie.

Specialiştii avertizează că cei mici pot interpreta greşit orice informaţie la această vârstă. De exemplu, dacă îi spui că unchiul lor a murit de stomac, s-ar putea să înceapă să-şi facă griji că va muri şi el din aceeaşi cauză. De asemenea, părinţii trebuie să utilizeze termenii corecţi pentru a descrie moartea. Evitaţi utilizarea  cuvintelor de genul - „doarme", "se odihneşte”, "trece dincolo", sau "pleacă într-o altă lume”. Pentru a-i ajuta pe cei mici, părinţii trebuie să le ofere posibilitatea de a-şi exprima sentimentele prin joc sau alte activităţi specifice vârstei.

Între 6 şi 9 ani

De la această vârstă, copiii încep să înţeleagă ce este moartea. Ei pot dezvolta o serie de curiozităţi despre boli, moarte sau ce se întâmplă cu trupul oamenilor morţi. Pot apărea sentimente de vinovaţie şi auto-învinuire pentru o moarte, anxietate şi probleme în exprimarea sentimentelor. Părinţii trebuie să identifice temerile lor sau învinuirile pe care şi le aduc, să le explice ce s-a întâmplat şi să îi asigure că nu au nicio vină.

Vorbiţi despre violenţă

Este dificil să vorbiţi cu cei mici despre lucrurile înspăimântătoare care se întâmplă în lume, dar este important să faci acest lucru. Când vorbiţi cu cei mici despre aceste subiecte, începeţi prin a-i întreba ce stiu deja şi lămuriţi orice informaţii pe care le-au înţeles greşit. Oferiţi-le informaţiile de care au nevoie, dar încercaţi să nu îi speriaţi cu detalii exagerate.

Raspunde la întrebările dificile

Copiii pot auzi o mulţime de lucruri la televizor, la şcoală sau chiar din discuţiile adulţilor. Atunci când copiii pun întrebări despre aceste lucruri, nu le spune că sunt discuţii de oameni mari şi nici nu-i face să se simtă inconfortabil pentru că au întrebat.  

Dacă un copil vă adresează o întrebare dificilă, încercaţi să răspundeţi sincer şi calm, oferindu-i posibilitatea să participle la discuţie. Încurajează-l să adreseze mai multe întrebări, pentru că astfel vei avea posibilitatea să afli ce se întâmplă în mintea copilul tău.  

Fii atent la indiciile oferite de copil

Dacă în mijlocul conversaţiei copilul zice că vrea să se joace sau că îi este foame, acesta ar putea fi modul lui de a spune că este copleşit şi are nevoie de o pauză. Ascultaţi şi respectaţi aceste mesaje.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite