Părinţi

articolul anterior articolul urmator

După sinuciderea a două eleve, psihologii atenţionează: „Sănătatea mintală este mai importantă decât notele“

3
12 Apr 2021 20:46:10
Autor: Lizeta Oprea

Psihologul Mihai Copăceanu atenţionează cu privire la nevoile adolescenţilor în această perioadă. Specialistul susţine că părinţii ar trebui să fie mai flexibili, să reducă aşteptările şi să fie mai atenţi la sănătatea mintală a copiilor lor decât la rezultatele şcolare.

Depresie, alcool, tutun şi prea mult timp pierdut pe internet. Sunt principalele probleme cu care se confruntă tinerii, de la începutul pandemiei de COVID-19. Datele reies dintr-un studiu recent, care arată că actuala criză sanitară ar putea avea un impact major pe termen lung. Conform estimărilor, costurile legate de sănătatea mintală ar putea creşte la 0,5% din PIB-ul global. Psihologul Mihai Copăceanu a atras atenţia şi asupra cazurilor de depresie care duc la situaţii dramatice, mergând până la suicid.

„În Sibiu, în ultimele două luni au fost trei cazuri de suicid - unul la adult, iar două la două fete de clasa a şasea şi a şaptea. Întreaga comunitate a fost şocată de aceste două cazuri de suicid prin metode foarte agresive, ceea ce e foarte rar", a spus psihologul la Digi24, în contextul unui studiu care se referă la impactul dramatic pe care pandemia îl are asupra psihicului copiilor.

Mihai Copăceanu a atras atenţia asupra rolului esenţial pe care îl pot avea adulţii, în special părinţii.

„Părinţii ar trebui să fie mult mai flexibili, să reducă aşteptările, rigorile, să se concentreze mai mult pe emoţiile adolescenţilor decât pe rezultate. Sănătate mintală este mult mai importantă decât notele. Adolescenţii au nevoie de încurajare, de speranţă. Primăria din Oxford a creat un hub prin care adolescenţii să aibă acces la servicii de sănătate şi psihologie. La noi, autorităţile nu se ocupă de asta. 

Opt din zece copii suferă de afectare psihiatrică, dar la medic ajung doar când situaţia devine gravă", a afirmat psihologul.

El a explicat care sunt cauzele care au dus la aceste situaţii dramatice. Copăceanu a vorbit despre situaţiile în care copiii şi adolescenţii sunt lipsiţi de contact social, de socializare şi de bucuriile trăite la şcoală, dar şi în viaţa personală - ziua de naştere, evenimentele de absolvire.

„Ei încearcă să îşi gestioneze emoţiile şi nu reuşesc, de aceea abuzează de substanţe, de internet. Adulţii să accepte că anxietatea e ceva normal, să găsească alternative sănătoase la depresie şi frustrare. Părinţii trebuie să găsească soluţii sănătoase ca să facă faţă stresului, să fie mai flexibii, să ţină seama că sănătatea mintală a unui copil este mai importantă decît notele lui. Un copil fericit poate avea apoi şi note bune la şcoală", a adăugat Mihai Copăceanu. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Utilizator Adevărul
12.04.2021, 22:14:53

Comentariu considerat abuziv.

Cornel Cazacu
12.04.2021, 22:56:07

Părinți fără niciun Dumnezeu.

+1 (1 vot)
Scriptamanent
13.04.2021, 14:17:45

Parinti plini de har, de dumnezeu, habotnici la maxim, care nu au nicio preocupare fata de copii, ca doar are grija 'menezau de ei. Ce sa vorbim de educatie - civica, cetateneasca, sexuala, de stat de vorba cu ei...!? Crucea, direct pe ei.

Modifică Setările