Fraţii mai mari au performanţe şcolare mai bune şi se bucură de mai multe realizări de-a lungul vieţii, comparativ cu următorii născuţi, potrivit unui studiu realizat de economiştii V. Joseph Hotz şi Juan Pantano şi citat de publicaţia americană „Business Insider“. Evaluarea copiilor a fost realizată de mamele acestora.
Rezultatele analizei au indicat că 33,8% din mame susţin că primii născuţi ai lor ajung să fie cei mai buni din clasă şi 31,8% din ele au mărturisit că al doilea copil născut este printre primii din clasa lui. Aproape 29% din participante au spus acelaşi lucru despre al treilea copil născut, în timp ce despre performanţele celui de-al patrulea copil, doar 27,2% au declarat că acesta se numără printre cei mai buni elevi din clasă.
Specialiştii oferă mai multe explicaţii pentru acest fenomen:
Primeşte mai multă atenţie din partea părinţilor
Primul născut petrece mai mult timp cu părinţii decât fraţii săi mai mici. Întreaga grijă şi atenţie a adulţilor este orientată către el până la naşterea următorului frate, iar apoi, timpul părinţilor se împarte între fraţi.
Are gene mai bune
Există geneticieni care cred că următorii fraţi moştenesc un bagaj genetic mai slab decât fratele mai mare, iar de aici rezultă coeficientul de inteligenţă mai crescut al acestuia, notează publicaţia „Business Insider“.
Este „profesor“ pentru fraţii mai mici
Fratele mai mare are prilejul să-i înveţe diverse lucruri pe fraţii şi surorile mai mici. Astfel, ei îşi dezvoltă abilităţi didactice care îl vor ajuta să aibă performanţe mai bune la şcoală.
Teoria părinţilor leneşi
Cei care devin părinţi pentru prima dată sunt mai anxioşi pentru că se tem să nu facă greşeli, iar din acest motiv, sunt mai dedicaţi creşterii copilului. La următorii copii, sunt întotdeauna mai relaxaţi şi devin mai puţin stricţi.
Economiştii Joseph Hotz şi Juan Pantano susţin că părinţii creează reguli mai stricte pentru primul născut (cum ar fi cele cu privire la televizor) şi se implică mai mult în activitatea lui şcolară. De asemenea, ei au tendinţa să-l pedepsească pentru notele proaste, mai mult decât pe ceilalţi fraţi.
Citeşte şi:
De ce discuţiile aprinse dintre părinţi ar putea fi benefice pentru copii
Cum să creşti copii buni: sfaturile unui psiholog de la Harvard
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
3 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
In mod cert, dovedit, nu este. E o chestie de noroc cine este mai inteligent.
De regula cei mici au ocazia sa-nvete de la cei mari deci o sansa in plus! Ia sa vedem in neamul meu : familia - nr-copii - cel mai destept (1-primul copil) 1 - 2 - 2 2 - 2 - 1 3 - 2 - 1 4 - 2 -2 5 - 3 - 1 6 - 3 - 2 7 - 3 - 2 8 - 3 - 2 9 - 2 - 2 Deci in 6 cazuri mai destepti sunt cei mici si numai in 3 sunt primii nascuti
Cred ca se pierde din vedere punctul de referitna: copilul cu performante (scolare etc.) Insasi intrebarile si studiile au pornit de la familiile in care unul din copii este exceptional: cel mai bun din clasa, mari realizari in viata etc. Este clar ca nu s-a pornit de la familiile "average", de la copiii "normali", care nu ies cu nimic in evidenta - altfel nu s-ar fi sesizat decalajul intre frati. Asadar, teoria asta nu e aplicabila tuturor. Probabil ar ajunge mai repede la o explicatie daca n-ar mai incerca atat sa o aplice intregii populatii.