Factori care grăbesc pubertatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La 9 din 10 fete şi la 2 din 5 băieţi, cauza apariţiei pubertăţii precoce este necunoscută
La 9 din 10 fete şi la 2 din 5 băieţi, cauza apariţiei pubertăţii precoce este necunoscută

Pubertatea este o perioadă în care, pe drumul spre maturizare, copiii experimentează schimbări psihice şi anatomice importante. Există însă cazuri, tot mai dese, în care pubertatea se instalează timpuriu. Află care sunt cauzele acestui fenomen şi ce poţi face tu, ca mamă, pentru a prelungi copilăria micuţului tău!

Nu toţi copiii ajung la pubertate la aceeaşi vârstă. La unii se poate instala mai devreme, iar la alţii poate întârzia. În cazul fetelor, pubertatea apare după vârsta de 8 ani, în timp ce la băieţi se declanşează în jurul vârstei de 10 ani.

Ce se întâmplă cu ei în această perioadă? Pe lângă manifestări anatomice normale, precum creşterea sânilor, apariţia menstruaţiei şi a părului pubian la fete, iar la băieţi, creşterea penisului şi a testiculelor, cei mici încep să manifeste atracţie faţă de sexul opus, devin mai curioşi despre lume şi cei ce îi înconjoară şi încep să se analizeze pe ei înşişi într-o lumină care le poate influenţa evoluţia la maturitate. Iată de ce trebuie să ai în vedere care sunt cauzele şi implicaţiile instalării pubertăţii într-un stadiu precoce, pentru a contribui la dezvoltarea armonioasă a copilului tău.

Cât cântăresc istoricul medical şi genele

Apariţia pubertăţii precoce are loc mai întâi la nivelul creierului, când neuronii produc în hipotalamus secreţii care duc, ulterior, la creşterea glandelor sexuale.

Există cazuri în care adevărata pubertate precoce se declanşează chiar şi la vârsta de 3 ani, urmând ca maturizarea sexuală să se realizeze în 2-3 ani, deşi normal este în 4-5 ani. Aceasta poate fi ereditară, însă există situaţii în care poate fi cauzată de leziuni ale creierului (tumori), defecte ale oaselor sau pielii sau hipotirodism infantil. Cu toate acestea, la 9 din 10 fete şi la 2 din 5 băieţi, cauza apariţiei acestui tip de pubertate este necunoscută.

Grăsimile grăbesc activarea funcţiilor sexuale

Specialiştii susţin că numărul mare al copiilor care ajung mai repede la pubertate se află în strânsă legătură cu stilul lor de viaţă. Numărul mare de calorii consumat în fiecare zi duce automat la creşterea în greutate şi, implicit, la declanşarea pubertăţii precoce. Acest lucru are loc din cauză că grăsimile asimilate stimulează producţia de estrogen şi insulină, doi hormoni care influenţează dezvoltarea sexuală.

Lipsa sportului afectează dezvoltarea fizică

De asemenea, lipsa activităţii fizice poate avea un impact negativ asupra dezvoltării corporale în cazul copiilor care sunt în creştere. Studiile efectuate de-a lungul timpul demonstrează că activităţile sportive intense întârzie apariţia pubertăţii. De aceea, cel mai indicat este sportul efectuat la intensităţi medii, pentru a preveni dezvoltarea precoce a celui mic.

Citeşte continuarea pe Clickpentrufemei.ro!

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite