„Ghid pentru părinţi”: cum să discuţi despre pericolul consumului de alcool cu copiii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 42% din adolescenţii români cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani consumă alcool, potrivit unui studiu recent realizat de UNICEF. În cadrul unei campanii de conştientizare care scoate la lumină detalii despre pericolul care îi paşte pe tineri, psihoterapeutul Olivia Mocanu sare în ajutorul părinţilor cu o listă de sfaturi menite să prevină astfel de probleme.

Asociaţia Spirits România, alături de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Federaţia Română de Fotbal (FRF) a lansat pe 25 noiembrie campania de informare publică „Suntem Mulţi”, cu ţelul de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are alcoolul asupra copiilor şi tinerilor, în condiţiile în care o pătrime din adolescenţii români au consumat alcool cel puţin o dată.

Cu această ocazie, psihoterapeutul Olivia Mocanu a lansat un „Ghid pentru părinţi-Cum să discuţi despre alcool cu copiii”, prin care speră să crească gradul de informare asupra efectelor negative ale consumului de băuturi alcoolizate în rândul minorilor şi să-i ajute pe părinţi să se pună în temă cu modalităţile de prevenire, dar şi de combatere a acestuia.

Iată ce pot face părinţii:

1. Să se informeze asupra cauzelor, manifestărilor şi efectelor consumului de alcool.

2. Primul pas al prevenţiei se face prin cunoaşterea factorilor de risc şi conştientizarea problematicii şi pericolului.

3. Informarea duce la schimbarea atitudinii, dar nu şi a comportamentului. Doar conştientizarea va conduce la schimbări comportamentale.

4. Să se implice active în conştientizare. Să meargă împreună în grupuri de suport psihologic, ca cele ale Alcoolicilor Anonimi.

5. Să îi ofere copilului posibilitatea să întâlnească oameni care se tratează de alcoolism.

6. Să îl roage pe medicul de familie să le vorbească despre efectele organice ale consumului de alcool.

7. Să se asigure că tinerii ştiu toate efectele fizice, psihologice şi sociale ale consumului de alcool.

8. Să îl roage pe copil să realizeze o broşură sau un filmuleţ documentar despre efectele consumului de alcool.

9. Se se asigure că ştie ce înseamnă consum moderat de alcool: 330 de mililitri de bere sau 150 de mililitri de vin sau 40 de mililitri de tărie pe zi, pentru un adult.

10. Să nu îi ofere un model contrar celui pe care îl promovează.

11. Să stea de vorba cu el constant despre ceea ce simte. Să îl ajute să se simtă nejudecat, înţeles şi susţinut ca să poată comunica.

12. Să fie consecvenţi în relaţia cu el.

13. Să îl ajute să ia decizii conştiente şi responsabile.

14. Să îl provoace să îşi pună singur întrebări înainte de a lua o decizie.

15. Să îl implice în deciziile familiei şi să îi asculte punctul de vedere. Să îl lase să ia unele decizii, pentru că astfel va înţelege că totul are consecinţe ce trebuie suportate.

16. Să promoveze valori precum autenticitatea, libertatea şi responsabilitatea personală care să îl ajute să reziste modelului şi presiunii grupului social.

17. Să nu îi interzică lucruri, ci să îl convingă cu argumente.

18. Să se asigure că îi cunosc prietenii.

19. Să îi propună şi să încurajeze activităţile diverse şi creative.

20. Să nu ezite să apeleze la specialişti (psihoterapeut sau psihiatru) dacă au nevoie de ajutor.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite