Greşeli care strică somnul copiilor: de ce  este indicat să nu doarmă în patul părinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dormitul împreună cu părinţii şi lipsa activităţilor din timpul zilei care să le consume surplusul de energie sunt doar câteva din lucrurile care îi împiedică pe copii să adoarmă uşor.

Un somn bun este esenţial pentru creierul în curs de dezvoltare al bebeluşului, lipsa odihnei putând duce la probleme de limbaj sau chiar ADHD (tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenţie). Printre greşelile cele mai frecvente făcute de părinţi se numără lipsa unei rutine de somn sau obiceiul de a culca copilul în patul adulţilor.

Greşeli ale părinţilor care strică somnul copiilor:

Lipsa unei rutine înainte de culcare

Stabilirea unei rutine de culcare este esenţială pentru copil. Este important să respectăm un anumit program, pentru ca micuţul să înveţe când este timpul să se culce. Astfel, somnul va veni mult mai uşor.

Lipsa activităţilor în timpul zilei

Copiii sunt la fel ca noi – cu cât consumăm mai multă energie pe parcursul zilei, cu atât suntem mai obosiţi şi cu atât ne este mai uşor să adormim. Aşa că încercaţi să vă implicaţi copilul în cât mai multe activităţi. Vorbiţi şi cântaţi împreună, ieşiţi afară şi lăsaţi-i să se bucure de o zi plină de activităţi.

Împărţiţi acelaşi pat

Unii părinţi aleg să culce copiii în patul lor, argumentând că îi pot supraveghea mai bine. Conform specialiştilor, nimic nu poate fi mai greşit, dat fiind faptul că somnul său va fi perturbat de prezenţa părinţilor. Pe lângă faptul ca vă va fi greu să-i dezobişnuiţi cu dormitul în propriul pat, acest lucru îi va împiedica să-şi dezvolte autonomia.

Lăsaţi o sursă de lumină aprinsă în camera copilului

Unii părinţi consideră că atunci când copilul adoarme pe timpul zilei este nevoie să lase o sursă de lumină aprinsă pentru ca acesta să poată distinge între zi şi noapte. Conform specialiştilor, acesta este doar un nou mit printe părinţi. Întunericul are un efect calmant asupra bebeluşilor şi promovează producţia de melatonină - un hormon care ajută la reglarea somnului.

Înlăturaţi toate sursele sonore

Nu este indicat să înlăturaţi nici toate sursele zgomotoase. Dacă bebeluşul învaţă să doarmă într-o linişte perfectă, este posibil să aibă probleme mai târziu, când nu va există nicio modalitate de a bloca orice sursă posibilă de zgomot. Uneori este chiar recomandat să folosiţi aparate cu zgomot alb, care vă pot ajuta copilul să adoarmă mai uşor, dar ar trebui să fie utilizate cu precauţie.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite