Multivitaminele cresc riscul de avort spontan?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Un studiu realizat pe 35.000 de femei însărcinate a scos la iveală legătura directă dintre aportul de multivitamine şi pierderea sarcinii, cu precădere la gravidele care luaseră pastile cu şase săptămâni înainte de concepţie.

În vreme ce femeile sunt convinse de binefacerile suplimentelor şi sunt cu atât mai interesate să ia multivitamine atunci când îşi doresc să rămână gravide, o cercetare amplă a relevat că cele care apelează la acest gen de ajutor medicamentos cu şase săptămâni înainte de a rămâne gravide prezintă un risc de 32% de a suferi complicaţii ulterioare în timpul sarcinii, conform unui studiu publicat în Jurnalul Internaţional de Epidemiologie

    S-a descoperit o legătură consistentă, chiar dacă destul de redusă, al unui risc al decesului timpuriu al fătului în cazul femeilor care iau regulat multivitamine, mai ales înainte de a rămâne însărcinate, se menţionează în  Jurnalul Internaţional de Epidemiologie.

Astfel, s-a ajuns la concluzia că în timp ce suplimentul de acid folic sau multiviaminele luate pe cont propriu, fără prescripţia medicului, în perioada în care se încearcă conceperea unui copil, nu aduce beneficii semnificative, o treime din femeile care au luat pastile bazate pe conceptul de cocktail de acid folic şi vitamine, a prezentat riscuri mai crescute de avort spontan. 

Comparativ cu subiecţii care nu luaseră multivitamine, riscul în cazul celor care îşi administraseră regulat acest gen de pastile, cu trei sau patru săptămâni înainte de a rămâne gravide, crescuse cu 32%, iar după 5-6 săptămâni ajunsese la 32% . 

Cercetătorii nu a putut avansa o explicaţie concretă a acestei evidenţe:

Fără a panica viitoarele mame, este necesar ca datele să fie interpretate. Se cer studii aprofundate, timp în care femeile care doresc să conceapă un copil ar trebui să se orienteze spre acest gen de suplimente numai ţinând cont de ceea ce prevăd normele medicale actuale, a declarat profesorul Lucilla Poston, şeful Diviziei Medicale pentru Femei din cadrul King’s Collage, Londra.

Acest studiu, cel mai amplu de acest gen realizat vreodată, s-a concentrat asupra viitoarelor mame din Danemarca şi a fost condus de mai multe universităţi din sudul Danemarcei, în oraşul Aarhus, dar şi de Universitatea Pittsburgh din SUA. 

Citeşte şi:

5 mituri despre suplimentele alimentare

Suplimentele cu vitamine pot deveni nocive dacă...

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite