Nu lăsaţi socrii să vă distrugă relaţia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jocurile de societate în care faceţi echipă contra socrilor  pot fi amuzante
Jocurile de societate în care faceţi echipă contra socrilor pot fi amuzante

Socrii pot deveni coşmarul unui cuplu, dar există suficiente metode prin care puteţi să le corectaţi  excesele. Totul este ca, atunci când este necesar, să colaboraţi pentru a vă proteja relaţia de intruziunea socrilor.

Toate cuplurile au nevoie de reguli proprii de funcţionare. Orice intruziune vine din partea altor persoane, chiar şi apropiate, cum sunt părinţii sau fraţii, vă pot strica, în anumite momente, echilibrul.

Nu-i place şcoala. Iată ce poţi face!

Cum să-i descoperi talentele ascunse

Disconfortul pe care îl resimţiţi este normal pentru că, deşi în majoritatea cazurilor rudele sunt bine intenţionate, doar voi ştiţi care este cea mai bună variantă pentru cuplul vostru. În plus, independenţa faţă de restul familiei este o condiţie importantă pentru supravieţuirea oricărei relaţii.

Clarificaţi situaţia cu diplomaţie

Socrii pot avea impresia că este de datoria lor să vă poarte de grijă, chiar dacă sunteţi oameni în toată firea şi vă rezolvaţi singuri problemele. Nici măcar nu îşi dau seama că, dând prea multe sfaturi şi interesându-se prea mult de felul în care vă merge, ajung să pună presiune în plus asupra relaţiei voastre. Singurii care pot corecta această atitudine a socrilor sunteţi chiar voi.

Explicaţi-le că, atunci când este cu adevărat nevoie de un sfat sau de o mână de ajutor, ei vor fi primii la care veţi apela. Insistaţi şi asupra faptului că apreciaţi devotamentul lor şi că sunteţi conştienţi că atitudinea „grijulie" provine din afecţiunea pe care v-o poartă. Totuşi, aveţi grijă să le transmiteţi şi mesajul clar că sunteţi un cuplu care funcţionează după propriile reguli şi că, în acest context, implicarea lor în problemele voastre este, uneori, agresivă.

Nu hrăni rivalitatea dintre mamă şi noră

Pot fi multe cauze, reale sau imaginare, pe care soacra le enumeră drept scuză că nu-şi place nora. Însă motivul adevărat pentru care apar tensiunile este acela că, în general, soacrele nu se adaptează noului lor statut şi îşi percep nora ca pe o rivală ce concurează la afecţiunea fiului ei. De aici nenumăratele tensiuni şi reproşuri de care au parte nu doar norele, ci chiar şi propriii fii. În astfel de situaţii, este indicat ca nora şi soţul să facă front comun.

Bărbatul va trebui să explice mamei că atitudinea faţă de soţia sa îl răneşte, fiindcă el le iubeşte pe amândouă, chiar dacă în moduri diferite. În acelaşi timp, nora va trebui să dovedească înţelepciune şi să nu răspundă agresiv la nedreptăţile soacrei. Mai mult, ea nu trebuie să se certe cu soţul din cauza necazurilor pe care i le face soacra. El nu este un judecător care să stabilească de partea cui este dreptatea, prin urmare această postură ar fi o capcană. Prins la mijloc între soţie şi mamă, ar putea reacţiona necontrolat, iar acest lucru deteriorează relaţia.

Constatare
Cuplurile sudate rezistă agresiunilor venite din partea socrilor.

Când socrii devin bunici

De cele mai multe ori, apariţia copiilor aplanează, în mod natural, conflictele cu socrii. Chiar şi rivalitatea cu nora îşi găseşte în acest punct o rezolvare, pentru că soacra va îmbrăţişa cu entuziasm rolul de bunică. Probabil veţi observa şi că, odată cu apariţia nepoţilor, socrii vor renunţa să se mai amestece în problemele voastre. Motivul acestei schimbări este faptul că îşi canalizează înspre micuţi afecţiunea care stătea, de multe ori, la baza intruziunii în viaţa voastră. Având grijă de micuţi, proaspeţii bunici se vor simţi utili şi împliniţi.

Dacă părinţii tăi nu-ţi acceptă partenerul, discutaţi deschis şi aflaţi dacă nu cumva vor să vă despartă.

Socrii vă pot deteriora relaţia fără să îşi dea seama că ei sunt la baza tensiunilor dintre voi.

Specialistul nostru
Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

image

Cu cât ai şansa de a-ţi crea un spaţiu propriu, cu atât este mai uşor să eviţi o posibilă intruziune a socrilor în viaţa ta. Regulile de coexistenţă (sau de relaţionare, dacă spaţiul este diferit) devin mult mai eficiente atunci când sunt stabilite de la început. Cu cât aşteptăm mai mult timp bazându-ne pe propriile noastre aşteptări, cu atât situaţia riscă să devină mai tensionată. Stabiliţi regulile împreună şi respectaţi-le împreună.

Dacă luaţi decizii separat, socrii pot interpreta acest lucru ca slăbiciuni ale relaţiei şi pot încerca să intervină, iar acest lucru ar putea încurca relaţia şi mai mult. În orice caz, nu transformati respectul pentru socri în linguşeală. Acordaţi-le socrilor tot respectul de care sunteţi capabili şi oferiţi-le siguranţa că scopul vostru nu este acela de a-i separa de propriul copil.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite