Nu pregăti drumul pentru copil, ci copilul pentru drum

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este un proverb pe care l-am citit acum câteva minute pe Facebook. Ştiţi, pe una dintre pozele acelea cu maxime dătătoare de gânduri şi impresia de socializare. Şi mi-a venit imediat în minte modul uneori exagerat în care mi-am protejat copilul.

Covor din tartan la locul de joacă, cască de protecţie pentru bebeluşii care învaţă să meargă, protecţii la uşi (ca să nu îşi prindă degetele), dispozitive de protecţie la dulapuri, poliţe speciale pentru rafturi, colţuri rotunjite la mobilier şi bandă PVC pe canturi, păpuşi fără pleoape mobile şi câte şi mai câte instrumente de protecţie s-au inventat pentru binele copiilor noştri.

Dar oare chiar le fac bine? Le facem noi un bine devenind obsedaţi să îi protejăm? Nu cumva exagerăm? Nu ne comportăm oare ca în povestea cu drobul de sare? Şi da, ştiu că noi nu am avut nimic din toate acestea şi uite cum am supravieţuit şi am ajuns să le cumpărăm, mai mult sau mai puţin manipulaţi de producătorii şi publicitarii din ce in ce mai subtili în influenţarea alegerilor noastre.

Cu toţii vrem să facem totul pentru copii, să le fie bine, să le fie mai uşor, să aibă ei ce nu am avut noi… Poate ar trebui să ne oprim din când în când, să ne dăm un pas în spate şi să ne întrebăm: Pentru ce îi pregătim pe copiii noştri? În ce fel de realitate vor creşte? În ce societate vor trăi?

Nimeni nu poate şti exact cum va fi peste 10, 15 sau 20 de ani realitatea în care vor trăi micuţii pe care îi protejăm acum din toate puterile. Nu stă în puterea noastră să schimbăm drumul pe care vor merge. Este de datoria noastră însă să îi pregătim cât mai bine pentru obstacolele pe care le vor întâlni pe acest drum.  Să îi învăţăm să gândească, să aibă încredere în propriile forţe şi să fie adaptabili. Mai ales, să fie adaptabili.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite