Nutriţia este esenţială pentru dezvoltarea unui sistem imunitar puternic pentru copii. Ce trebuie să ştie şi să facă părinţii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
advert

Nutriţia copiilor în primii 3 ani de viaţă este esenţială pentru dezvoltarea sistemului imunitar. În această etapă, rolul părinţilor este foarte important, de aceea un ghid cu sfaturi pentru dezvoltarea sistemului imunitar la copii este mai mult decât util pentru aceştia.

Aceasta este şi misiunea noastră pe care o parcurgem cu ajutorul doamnei doctor Ioana Ardeleanu, medic pediatru şi şef secţie recuperare pediatrică la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Alessandrescu Rusescu din Bucureşti. 

Doamna doctor oferă soluţii pentru părinţii care doresc să crească rezistenţa copiilor la infecţii: o alimentaţie echilibrată şi diversificată, bogată în nutrienţi (prebiotice şi vitamine A, C, D) poate să limiteze apariţia infecţiilor respiratorii şi digestive la copii. 

  • Care este cea mai importantă perioadă pentru construirea unui sistem imunitar cât mai puternic pentru copii?

Dr. Ioana Ardeleanu: Primii trei ani de viaţa sunt cei mai importanţi pentru dezvoltarea sistemului imunitar al copilului. Ulterior acestei vârste, dezvoltarea sistemului imunitar încetineşte până în perioada adolescenţei când putem spune că ajunge la maximum de dezvoltare.

  • Care sunt cei mai importanţi paşi pe care trebuie să-i îndeplinească un părinte în misiunea de a construi un sistem imunitar puternic în primii ani de viaţă ai copilului?

Dr. Ioana Ardeleanu: Toţi părinţii trebuie să acorde prioritate următoarelor 4 elemente în primii ani de viaţă ai copilului: nutriţia, programul de somn, expunerea la mediul înconjurător şi calendarul de vaccinări, lucruri esenţiale pentru asigurarea unui sistem imunitar puternic al copilului. Aceste elemente ar trebui să fie în manualul oricărui părinte, aşa că le voi relua punctual ca să rămână bine ancorate în mintea părinţilor: nutriţie corespunzătoare, regim de viaţă adaptat nevoilor copilului( exerciţii fizice, plimbări în aer liber), respectarea programului de somn şi imunizări (vaccinări) corecte. Dacă părinţii acordă o atenţie deosebită acestor elemente în primii ani de viaţă ai copilului, atunci pot construi un sistem imunitar puternic pentru cei mici. 

  • Ce rol joaca nutriţia în creşterea imunităţii copiilor şi care sunt acele elemente din alimentaţie care susţin un sistem imunitar puternic?
advert

Dr. Ioana Ardeleanu: Nutriţia are un rol esenţial în creşterea imunităţii la orice vârstă, dar mai ales la copil în primii ani de viaţă, când sistemul imun este insuficient dezvoltat.

Pentru sugar, cel mai bun este laptele matern datorită conţinutului său bogat în anticorpi. Când începe diversificarea, copilul mic (1-3 ani) trebuie să aibă parte de o nutriţie complexă care să conţină alimente îmbogăţite cu prebiotice, vitaminele A, C, D, fier, calciu şi zinc.

Ca alimente în dieta copiilor în primii ani de viaţă se recomandă morcovii, dar şi alte fructe şi legume colorate în galben şi portocaliu, legume cu frunze verzi pentru asigurarea aportului de vitamina C, precum şi lactate, seminte, gălbenuş de ou, ficat de vită şi peşte, care asigură necesarul de vitamina D, dar şi alimente care conţin prebiotice.

  • Aţi menţionat prebioticele şi rolul acestora pentru dezvoltarea sistemului imunitar în primii ani de viaţă ai copilului. Ce sunt acestea mai exact şi cum pot să reducă nivelul de infecţii şi gripa în rândul copiilor?

Dr. Ioana Ardeleanu: Prebioticele sunt componente alimentare nedigerabile care au o influenţă benefică asupra copilului prin stimularea selectivă a creşterii şi/sau a activitaţii uneia sau a unui număr limitat de bacterii din colon, care poate îmbunătăţi starea de sănătate a copilului.

Există studii care au evidenţiat faptul că un amestec specific de prebiotice (în termeni medicali galacto-oligozaharide cu lanţ scurt şi fructo-oligozaharide cu lanţ lung) sprijină dezvoltarea sistemului imunitar, prin influenţa semnificativă exercitată asupra microflorei intestinale, aceasta fiind foarte importantă pentru dezvoltarea sistemului imunitar.

  • Aţi recomandat ca planul alimentar al copilului să conţină şi vitaminele A, C şi D, care au un rol important pentru un sistem imunitar puternic. Puteţi explica cum funcţionează acestea şi care e rolul lor pentru organism?

Dr. Ioana Ardeleanu: Pentru copii, vitaminele A, C şi D sunt esenţiale în primii ani de viaţă, contribuind la asigurarea unui sistem imunitar puternic. Fiecare vitamină are un rol bine definit în misiunea de a întări sistemul imunitar al copiilor, să vă spun şi cum acţionează fiecare pentru organismul celor mici:

  • vitamina A joacă un rol important în creşterea oaselor şi ajută la protejarea organismului de infecţii, dar stimulează şi creşterea celulelor şi ţesuturilor din organism, în special cele de la nivelul părului, unghiilor şi pielii. Vitamina A asigură o piele sănătoasă pentru copil, aceasta având şi rolul de barieră împotriva bacteriilor.
  • vitamina D este şi ea foarte simportantă pentru copii, dat fiind că ei sunt în creştere şi sistemul lor osos este în formare. Astfel, copilul are o mare nevoie de calciu, iar vitamina D contribuie la absotţia calciului şi fixarea lui pe matricea osoasă. Vitamina D ajută şi la menţinerea sănătoasă a oaselor şi dinţilor dar creşte şi eficienţa sistemului imunitar.
  • vitamina C are proprietăţi antioxidante, ajutând la protejarea celulelor de radicalii liberi dăunători din mediu, cum ar fi fumul de ţigară, poluarea din aer şi alţi factori externi. Vitamina C ajută la vindecarea rănilor prin producţia de colagen, dar îmbunătăţeşte şi absorţia de fier din alimente. Per total, vitamina C stimulează sistemul imunitar, fiind esenţială în protejarea organismului copiilor de boli.
  • Ştim că după vârsta de 1 an, copiii sunt mult mai expuşi la mediile în care se pot îmbolnăvi, cum ar fi creşele sau grădiniţele. Astfel, la ce trebuie să fie părinţii atenţi pentru a le asigura copiilor un sistem imunitar cât mai puternic şi mai rezistent în aceste medii?

Dr. Ioana Ardeleanu: Chiar dacă părinţii încep să îşi ducă copiii la creşe sau la grădiniţe sau îi integrează în activităţile lor de adulţi, ei nu trebuie să neglijeze programul de somn al celor mici. Până la vârsta de 3 ani, ba chiar şi-un pic mai mult, programul de somn joacă un rol foarte important în construirea imunităţii. Lipsa somnului presupune şi o dezvoltare mai lentă la copii şi poate conduce la un organism în general slăbit, aspecte care pot crea contextul favorabil pentru răceli şi infecţii.

Pe lângă somn, părinţii trebuie să acorde o atenţie deosebită nutriţiei. Alimentaţia trebuie să fie bogată în nutrienţii esenţiali pentru dezvoltarea imunităţii celui mic, cum ar fi alimentele bogate în vitaminele A, C, D şi prebiotice.

Apoi, sunt mulţi părinţi care continuă cu formula de lapte şi după vârsta de 1 an. Acest lucru poate fi benefic şi e bine de ştiut că unele dintre formulele de lapte suplimentate cu un amestec specific de prebiotice şi vitaminele A, C şi D contribuie şi ele la dezvoltarea imunităţii. Un astfel de lapte de creştere poate oferi aportul zilnic necesar de nutrienţi şi poate susţine dezvoltarea unui sistem imunitar puternic pentru copii în perioada 1-3 ani.

Imagine indisponibilă
Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite