articolul anterior articolul urmator

„Părinţii nu le acordă copiilor nici măcar respectul arătat unui străin“: de ce modelul tradiţional de educaţie este profund greşit

10
24 Nov 2014 15:11:46
Autor: Oana Bâltoc
O greşeală capitală pe care o fac dintotdeauna părinţii este că nu-şi tratează copiii cu respect. FOTO Shutterstock
O greşeală capitală pe care o fac dintotdeauna părinţii este că nu-şi tratează copiii cu respect. FOTO Shutterstock

10 Comentarii

MadWolf
24.11.2014, 15:46:03

Inteleg ca in conceptia individului astuia educatia este pur si simplu un moft, din moment ce pe parinte n-ar mai trebui sa-l intereseze daca are sau un copil educat?!? "Reputatul psiholog american"?!? Nu, multumesc, rezultatele unei asemenea "educatii" iresponsabile se vad la tot pasul in Statele Unite. Sa ne scuteasca reprezentantul "poporului ales" de asemenea spalare de creier.

-5 (9 voturi)
Jean Maurer
24.11.2014, 18:09:28

Or fi si niste idei bune in conceptul unei educatii neconditionate, dar plecand de la legea fundamentala a universului cum ca "o cauza sau mai multe produc cu siguranta un efect", vedem ca lumea in care traim este o perpetua conditionare. Cu intelepciune, dragoste si fara brutalitate (ne-traumatic), copilul trebuie sa fie ajutat sa constientizeze conditionarea inca de la varste fragede. Astfel educatia are, printre altele, scopul de a simula viata reala, asa cum in joaca leoaica isi antreneaza puii pentru vanatoare, respectiv supravietuire. Domnul Kohn ar trebui mai bine sa-si tina seminarul la kibbutz.

-2 (6 voturi)
Vio Vioo
25.11.2014, 19:32:30

Are dreptate. Mai ales in Romania educatia traditionala este un dezastru, parintele merge pe premiza ca odrasla trebuie sa i se supuna neconditionat, are pretentia sa ii aleaga mancarea, hainele, scoala, prietenii, are pretentia ca stie el ce e mai bine si copilul trebuie sa fie un mielusel care sa stie de frica. Eventual ii mai arde si cate o palma din cand in cand, sa il invete ce e ala respectul. Amenintarile si frica functioneaza pe termen scurt, pana creste copilul si isi da seama ca "bau-bau" nu exista si ca nu e nici o tragedie daca in dimineata asta nu ti-ai facut patul. Si atunci se produce o ruptura iremediabila intre parintii care n-au stiut sa fie parinti si copii.

+3 (9 voturi)
Marian Silviu
26.11.2014, 15:59:00

Jean, cu respect iti zic ca vorbeste "conditionarea" din tine. De ce ar fi obligatoriu ca si copilul sa fie "constrans" ? Leoaica nu isi "obliga" puii sa faca ca ea, ci le arata cum trebuie facut. E o diferenta.La fel cum e o diferenta intre parintii care isi invata copii sa duca mancarea la gura si parintii care isi obliga copii sa duca mancarea la gura in felul ales de ei. Si se merge pana intr-acolo incat vor fi pedepsiti ca mananca cu stanga si nu cu dreapta. Iti mai dau un exemplu. Pasarile invatandu-si puii sa zboare. MadWolf , de asemenea vorbeste "conditionarea" din tine.Copil educat nu inseamna un copil plin de "interdictii".Daca faci tot posibilul ca si copilul sa fie o copie fidela a ta, pai.... personalitatea lui va tinde spre 0. Iar reputatul psiholog din articol explica clar de ce multi parinti nu isi pot explica asta: "Vaaaai dar i-am dat cea mai buna educatie , dar a ajuns un infractor. Nu putem sa intelegem..." . Si tot "reputatul" , din moment , ce tine prelegeri in fatza unei multimi de oameni, inseamna ca ori e un desavarsit manipulator, ori spune niste adevaruri.De asemeni esti liber sa ai opinia ta . Nu te obliga nimeni sa crezi. Citez: "Sa NE scuteasca, reprezentantul "poporului ales" de asemenea spalare pe creier." Corect ar fi fost : " Sa MA scuteasca acest psiholog cu opinia sa. refuz sa o cred" . :)))) Aceasta e cea mai elocventa INTERDICTIE perpetuata intre noi, romanii "CREDE SI NU CERCETA". Inteleg ca pe vremea comunismului , nu exista , ba chiar era INTERZIS accesul la informatie, dar acum nu mai e o scuza. Informatia e la un click distanta. Am combatut doua pareri. Amandoua arata faptul ca multi folosesc principiul sepiei ( sepie-animal acvatic) . Adica atunci cand ceva le clatina convingerile, vor face orice sa apere principiile care le defineste personalitatea la fel cum sepia arunca cu "cerneala" pentru a incetzosha ochii adversarului. Desi Sinele superior recunoaste si tinde sa fie de acord cu un adevar , "educatia" bazata pe "interdictii" intra in actiune imediat. Personal , recomand o carte destul de consistenta care aduce un concept nou. Scrisa tot de un "reputat psiholog" care , zic eu, ca daca si-a dedicat o viata intreaga studierii psihologiei, e posibil sa aiba dreptate. Eric Berne- Ce spui dupa "Buna Ziua"

+4 (6 voturi)
Olimpia Deacu
10.12.2014, 14:16:08

Buna ziua si tot respectul pentru cei care gandesc inainte de a vorbi.Domnule Marian Silviu ,apreciez comentariul dv. Din pacate, sunt multi cei care nu au depus nici un efort in a se instrui si nu vor sti niciodata decat sa zica "NU" la tot ce nu inteleg. Sunt cei care au strigat "moarte intelectualilor" in loc sa profite de ceea ce acestia gandeau, intelegeau si ar fi putut sa-i calauzeasca. Au preferat "calauzele" oarbe. Exista un principiu universal ,in intreaga CREATIE ,- CE VEI SEMANA ACEEA VEI CULEGE.Cred ca poprul trebuie sa se indrepte spre invataturile Biblice.Parintii sa-si asume responsabilitatea toata in educatia copiilor. Vanga, o credincioasa din Bulgaria spunea "pentru multe dintre greselile copiilor ar trebui pedepsiti parintii". Opusul iubirii nu este ura, ci indiferenta.Cine-si iubeste copiii este in fiecare clipa atent la ce simt, ce-si doresc, ce gandesc, ce-i doare, si-i calauzeste cu intelepciune.Domnul sa va binecuvinteze! Cand zic copii - ma gandesc la toti copiii tarii iar parinti sunt toti parintii din tara aceasta. Vom da socoteala pentru fiecare cuvant nefolositor, pentru fiecare gest sau cuvant care au afectat educatia copiilor nostri. Nu exista nici fapte si nici cuvinte neutre, adica fara nici un efect. Orice cuvat si orice fapta ori zideste ori raneste.

-2 (2 voturi)