Frustrările părinţilor afectează grav sănătatea copiilor. Psihologul Lavinia Ţânculescu: „Inconştient, micuţul e transformat în gazda neîmplinirilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 50% din mame parcurg săptămâni întregi fără să-şi acode un minut de relaxare. Astfel apar frustrări şi stări de stres, care pot afecta grav starea de sănătate emoţională a copiilor.

Plecând de la un studiu realizat pe un eşantion de 2000 de părinţi din Marea Britanie, care arată că 3 din 4 mame îşi neglijează propria persoană în favoarea copiilor şi a partenerului de viaţă, Asociaţia Salvaţi Părinţii şi agenţia GMP PR organizează primul workshop din cadrul iniţiativei „Să protejăm împreună copilăria“, eveniment susţinut de specialişti în psihologie şi psihoterapie.

Cercetarea a scos la iveală faptul că, în medie, mamele îşi acordă numai 17 minute pe zi pentru propriile nevoi, 51% din acestea parcurgând săptămâni întregi fără să-şi acode un minut de relaxare.

„Părintele şi copilul se dezvoltă în mediul comun al familiei, iar problemele emoţionale ale părintelui pot fi uşor percepute de copii, chiar dacă doar la nivel inconştient. O mamă care nu a mai vizitat un salon de cosmetică de şase luni, nu pentru a se epila sau pentru a avea manichiura făcută, ci pentru a experimenta şi ea, din când în când, cum e să aibă cineva grijă de tine, nu doar tu de alţii, este o mamă care va rumina, în culisele minţii, cu privire la acest gând. Adultul conştient e cel care realizează că devenirea nu se finalizează niciodată şi nu încetează să se îngrijească de sine“, spune psihologul Lavinia Ţânculescu, preşedinte al Asociaţiei Salvaţi Părinţii, pentru ziarul „Adevărul“.

Problemele sufleteşti au un impact impact semnificativ asupra sănătăţii emoţionale a copiilor

Specialistul subliniază faptul că problemele sufleteşti ale părinţilor au un impact semnificativ asupra sănătăţii emoţionale a copiilor şi a relaţiilor de cuplu. „Relaţia cu noi înşine se dezvoltă de la începutul vieţii şi are la bază relaţia primară cu principalul element de ataşament (mamă sau oricine devine mamă surogat). Dificultăţile în această relaţie primară conduc la o incidenţă extrem de ridicată a problemelor pe care adultul le experimentează mai târziu în viaţă, în relaţia cu alţi adulţi, în relaţia sa maritală şi în relaţia cu propriul copil. Printre aceste tulburări se numără cele de natură emoţională, cognitivă şi de inserţie socială pe care copilul unui astfel de părinte le poate experimenta“, a spus psihologul.

Părintele împlinit poate să transmită starea de bine copilului

Prin rezonanţă, un părinte împlinit poate să transmită starea de bine copilului. „Cercetările ultimilor ani discută despre această transmitere începând cu nivelul neuronal. Se discută aprins despre rolul «neuronilor oglindă» şi despre impactul funcţionării acestora în relaţia celor doi. La nivelul simţului comun, stările emoţionale sunt contagioase, iar despre fenomene de tip transfer-contra-transfer sunt scrise nu cărţi, ci tomuri de literatură“, este de părere Ţânculescu. 

Totodată, trebuie ţinut cont că presiunile moderne de a fi un părinte perfect, un soţ model, de a întreţine în paralel o carieră, permit părintelui din ce în ce mai puţin timp cu el însuşi şi conduc adesea la izolare emoţională sau aşa-numita „depresie parentală“.  

Părinţii tind să-şi trăiască visele prin intermediul copiilor

Mai grav decâta atât, de multe ori, părinţii tind să-şi trăiască visele prin intermediul copiilor, încercând să le impună acestora o anumită traiectorie în viaţă. „Un părinte care îşi pune întotdeauna copilul pe primul plan al vieţii sale îşi va decupa viaţa de sensul personal, care este la fel de unic şi de neînlocuit că propriul ADN. Din păcate, în acelaşi timp, acest lucru înseamnă şi că va încărca propriul copil cu o povară, oferindu-i acestuia ca moştenire obligatorie un al doilea sens, altul decât cel propriu. Astfel, părintele îşi transformă copilul, în mod inconştient, în gazda propriilor neîmpliniri, sperând că acesta, născut fiind din el, îi poate urma şi completa viaţa. Este mai uşor să dictezi, să te aştepţi de la altul să îţi lucreze sensul personal (crezând că e sensul său, al copilului), iar tu să te detaşezi de la a continua lupta. Motive de tipul „Mie mi-a trecut vremea, acum este el /ea la rând“ sunt dovezi că respectivul adult este într-o eroare: lupta nu se finalizează decât la sfârşit, pentru că fiecare vârstă are luptele sale“, a spus psihologul Lavinia Ţânculescu.

„Părinţi cu Aripi, Copii cu Zbor“

Evenimentul „Părinţi cu Aripi, Copii cu Zbor“, organizat de agenţia GMP PR şi Asociaţia Salvaţi Părinţii va avea loc sâmbătă, 29 octombrie, la Impact Hub Bucureşti şi va aborda parenting-ul dintr-o perspectivă nouă, diferită de cele de până acum, pornind de la ideea că un părinte împlinit, care are grijă şi de sine, transmite starea de bine mai departe copilului.

Printre problemele ce vor fi abordate în cadrul atelierelor din eveniment se numără însingurarea părinţilor, degradarea relaţiilor de cuplu odată cu venirea copilului, ignorarea propriilor interese în favoarea copiilor - toate provocări moderne din ce in ce mai des întâlnite în familiile de astăzi.  

Programul complet al evenimentului şi alte detalii sunt disponibile pe www.protejamcopilaria.ro

parinti cu aripi
Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite