Psihologul explică de ce îşi aleg copiii un părinte favorit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO deabreuandcohen.co.za
FOTO deabreuandcohen.co.za

Preferinţele copilului pentru unul dintre părinţi sunt diferite de-a lungul fazelor dezvoltării sale. S-ar putea să fiţi privilegiat în acest moment, dar lucrurile se pot schimba pe parcurs, explică psihologii.

Nu este deloc neobişnuit ca un copil să aibă favoriţi, fie că vorbim de super eroi sau chiar de propriii părinţi. Uneori se datorează faptului că unul dintre adulţii familiei se impune mai puţin atunci când vine vorba de educaţie sau chiar de calitatea timpului petrecut cu cel mic.

„Preferinţele copilului pentru unul dintre părinţi sunt diferite de-a lungul fazelor dezvoltării sale”, spune psihoterapeutul Jaime Bronstein. S-ar putea să fiţi privilegiat în acest moment, dar lucrurile se pot schimba pe parcurs. De exemplu, un copil mic ar putea prefera părintele cu care petrece mai mult timp pentru că simte că îi oferă siguranţă. Dar când copilul creşte, ar putea să-l favorizeze pe celălalt părinte pentru că simte că are mai multe în comun cu el. O fetiţă care o favorizează în copilărie pe mamă pentru că este tot timpul cu ea acasă, este posibil ca în adolescenţă să petreacă mai mult timp făcând sport cu tatăl.

Indiferent de preferinţă, arată-i că-l iubeşti necondiţionat

Dacă nu eşti părintele preferat, încearcă să nu iei lucrurile personal. „Copiii au opinii şi preferinţe”, spune Bronstein. „Atâta timp cât îi arăţi copilului tău că îi iubeşti necondiţionat, faci o treabă grozavă."

Preferinţele parentale ale unui copil pot fi atribuite şi stilului de educaţie pe care adultul îl practică. De exemplu, dacă un părinte are o abordare autoritară, îl cearta des sau nu răspunde  nevoilor celui mic, este aproape evident că nu va fi favoritul copilului.

Uneori, preferinţa copilului vine şi dintr-un ataşament apărut pe fondul nesiguranţei, care se poate manifesta atunci când un părinte nu stabilieşte o conexiune puternică cu copilul său. În acest mod, rămâne un străin în ochii celui mic.

Copiii preferă părintele pe care îl văd mai rar 

În alte cazuri, copiii preferă părintele pe care îl văd mai rar. Acest lucru se poate întâmpla când părinţii sunt separaţi sau divorţaţi sau când un părinte petrece perioade îndelungate de timp departe de casă. „Ei doresc dragostea şi atenţia acelui părinte, aşa că vor face tot ce pot pentru a o obţine. Pe de altă parte, într-o astfel de situaţie, părintele care are custodia are o influenţă mult mai mare asupra copilului pentru că îi oferă siguranţă“, spune psihologul.

Indiferent de modul de manifestare al copilului, nu uitaţi că aceştia se comportă uneori într-un anumit mod doar pentru a obţine o reacţie din partea adulţilor. „S-ar putea să se comporte ca şi când nu le pasă de tine uneori”, spune Bronstein, dar totuşi te iubesc.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite