S-a demonstrat ştiinţific, stresul este contagios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
S-a demonstrat ştiinţific, stresul este contagios
S-a demonstrat ştiinţific, stresul este contagios

După numeroase studii, cercetătorii au descoprit că stresul este contagios. Mia mult, aceştia atrag atenţia că profesorii care suferă de această problemă pot creşte nivelul de cortizol al elevilor.

Un studiu publicat în Journal of Social Science & Medicine scoate în evidenţă legatura dintre nivelul stresului cadrelor didactice şi cantitatea de cortizol a elevilor care participau la cursurile acestora. Conform cercetărilor, elevii profesorilor stresaţi înregistrau creşteri ale acestei stări, scrie medium.com.

Recent, cercetatorii au descoperit şi că în creier se produc schimbări reale atunci când senzaţia de stres este transferată. Ei au ajuns la această concluzie prin expunerea unui şoarece la stres, aducându-l înapoi partenerului său. S-au găsit modificări la ambii şoareci, chiar dacă doar unul dintre ei a fost expus la stres.

Mai mult, un alt studiu susţine că simpla observare a situaţiilor stresante poate declanşa un răspuns fizic la stres.

Empatizarea şi sesizarea emoţiile celorlalţi este o abilitate crucială a oamenilor. Creierele noastre imită emoţiile şi acţiunile altora pentru a ne ajuta să ne conectăm, să înţelegem şi să învăţăm unii de la ceilalţi. Fenomenul este cauzat de neuronii noştri oglindă. De fiecare dată când te-ai trezit căscând, doar pentru că persoana de lângă tine a făcut-o,  trebuie să ştii că aceste fenomen se datorează acţiunii neuronilor în oglindă.

Vestea bună este că, la rândul său, empatia şi grija reciprocă ne pot ajuta să facem faţă acestei probleme. Psihologul Kelly McGonigal afirmă că sprijinul social atenuează răspunsurile la stres.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite