Părinţi

articolul anterior articolul urmator

Să nu-ţi baţi familia!

39
1 Oct 2016 09:23:15
Eugen Tănăsescu
FOTO kimdouglas.org
FOTO kimdouglas.org

„Bătaia e ruptă din Rai“ este o expresie care nu justifică violenţa în familie, ci, dimpotrivă, arată că violenţa nu are de-a face cu Raiul. Şi totuşi, se întâmplă. Între cei 92% români cu frica lui Dumnezeu se găsesc unii care ridică fără frică mâna asupra celor mai aproape dintre aproapele lor: familia. Cauzele sunt multe. Rezolvarea, pe cât de simplă, pe atât de dificilă.

De unde pleacă violenţa în familie? Din mândrie amestecată cu frustrare. Mândria de a crede că a fi capul familiei înseamnă a fi un fel de şef care îi tratează pe ceilalţi ca nişte sclavi, obligaţi să urmeze orbeşte poruncile „stăpânului”. Mândria de a crede că a avea drepturi de soţ sau părinte înseamnă a uita de obligaţii.

Iar frustrările vin, adeseori, din părerea total greşită că bărbatului i se cuvin toate în familie. Că soţia şi copiii trebuie să „tragă” greul familiei doar pentru a se simţi el bine, ca un împărat. Ba, mai mult, unii bărbaţi cred că doar ei au dreptul de a decide ce se întâmplă în familie. Iar când li se cer argumente, se încurcă şi se enervează că nu prea au. Lipsa argumentelor este „muşchiul”care ridică pumnul. 

Reaprinderea iubirii, soluţia stopării violenţei

Eliminarea tuturor acestor gânduri nocive din mintea celui violent este începutul stopării violenţei în familie. Iar asta nu se poate decât prin reaprinderea iubirii familiale. Pentru că bărbatul este preotul familiei, iar familia este Biserica lui. Adică bărbatul este dator să-şi iubească familia şi să se jertfească pentru ea, ocrotind-o, nu nimicind-o. 

Bătaia nu face decât să provoace şi mai tare. Niciodată bătaia nu a rezolvat o problemă, ci doar a amplificat-o.

Sfântul Apostol Pavel învaţă pe bărbaţi aşa: „Bărbaţilor, iubiţi pe femeile voastre şi nu fiţi aspri cu ele“ (Coloseni 3, 19), iar în altă parte zice: „Bărbaţilor, iubiţi pe femeile voastre, după cum şi Hristos a iubit Biserica, şi S-a dat pe Sine pentru ea, (…) bărbaţii sunt datori să-şi iubească femeile ca pe înseşi trupurile lor. Cel ce-şi iubeşte femeia pe sine se iubeşte“ (Efeseni 5, 22, 28).

Aşadar, dacă Hristos nu a bătut pe nimeni vreodată, de ce tu, bărbate, îţi baţi soţia? Până să o iei, o preţuiai, o ademeneai cu vorbe frumoase şi îi promiteai multe şi mărunte. Acum ce-i dai din toate cele promise? Palme şi pumni, înjurături şi ocară?! Aşa te-ai făgăduit în faţa lui Dumnezeu, la Cununie? Chiar de te-ar necinsti, sau ţi-ar face rău, tot nu e bine să o baţi. Pentru că bătaia nu face decât să provoace şi mai tare. Niciodată bătaia nu a rezolvat o problemă, ci doar a amplificat-o.

Similar, de ce îţi baţi copilul? Faptul că e al tău te obligă să-l educi bine. Cum să-l educi cu bătaia?! Bătaia nu educă, ci întărâtă la mânie. Tot Sf. Pavel scrie: „părinţilor, nu întărâtaţi la mânie pe copiii voştri” (Efeseni 6, 4).   Dacă cineva te-ar bate, ai deveni mai cuminte? Sau mai inteligent? Dimpotrivă. Aşa că pumnul tău, mişcat de mânia ta nu va face decât să însămânţeze ura în copilul tău. Ce părinte sănătos la minte şi inimă va dori să fie urât de copilul său?

Prin urmare, nu mai ridicaţi palma sau pumnul. Când simţiţi că mânia vă inundă, gândiţi-vă la un singur lucru: Hristos a răbdat până pe Cruce. 

Bărbate, nu da cu pumnul în Hristos!

Urmăriţi dezbaterea „E Bătaia ruptă din Rai?“ aici.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

39 Comentarii

Paun Al
1.10.2016, 11:58:28

Daca expresia ar fi fost "bataia este rupta ...de rai "explicatia dv ar fi avut sens . Daca ar fi sa respectam ce ne spune Bibia ... ar trebui sa ne batem copii : "24. Cine cruţă toiagul său îşi urăşte copilul, iar cel care îl iubeşte îl ceartă la vreme. " Sa tratam femeia ... femeia alaturi de asin , bou , si alte dobitioace .... ca pe un "bun" ce face parte din gospodaria barbatului " Să nu doreşti casa aproapelui tău; să nu doreşti femeia aproapelui tău, nici ogorul lui, nici sluga lui, nici slujnica lui, nici boul lui, nici asinul lui şi nici unul din dobitoacele lui şi nimic.... din câte... are aproapele tău!" " De se vor bate între dânşii nişte bărbaţi, şi femeia unuia din ei se va duce ca să scoată pe bărbatul său din mâna celui ce-l bate şi, întinzându-şi ea mâna, va apuca pe acesta de părţile lui ruşinoase, 12. Să i se taie mâna ei şi să nu o cruţe ochiul tău." Cat despre ce spune Ap Pavel despre femeie ... este cel mai bun exemplu ca in Biblie gasim versete care sa "justifice " practic orice dorim : "34. Ca în toate Bisericile sfinţilor, femeile voastre să tacă în biserică, căci lor nu le este îngăduit să vorbească, ci să se supună, precum zice şi Legea. " -e bine sa ramanem celibatari " Cât despre cele ce mi-aţi scris, bine este pentru om să nu se atingă de femeie." o alta regula a evolutiei ... " Pentru că nu bărbatul este din femeie, ci femeia din bărbat. 9. Şi pentru că n-a fost zidit bărbatul pentru femeie, ci femeia pentru bărbat." femeia trebuie sa fie supusa , sa se trama de berbat ... "33. Astfel şi voi, fiecare aşa să-şi iubească femeia ca pe sine însuşi; iar femeia să se teamă de bărbat." " Nu îngăduiesc femeii nici să înveţe pe altul, nici să stăpânească pe bărbat, ci să stea liniştită." etc Traim intr-o lume dinamica , in evolutie si realtiile interumane , in familie , cu copiii evolueaza ... pe baza experientelor acumulate in mii de ani de convietuire in familii , in comunitate . Nu putem ramane la morala de acum cateva mii de ani .

+3 (11 voturi)
Paun Al
1.10.2016, 12:30:12

sa se teama de barbat

-2 (6 voturi)
Catalin Rusu
1.10.2016, 13:32:21

Felicitari, ai facut un bors de versete ! Esti teolog mare !

-3 (9 voturi)
Paun Al
1.10.2016, 13:48:45

Sunt .."anti-teolog"... Combat sofistica celor care vor sa 'argumenteze " un "adevar" pe baza de versete . Cand o sa intelegeti un text , eu am dat cateva exemple cu ce am mai putea "argumenta " folosind versete din Biblie . Daca sofistica asta cu folosirea de citate din Biblie ...ca "argument ", ca sa arati ca ceva este "adevarat ' ...tine la amvon , la niste enoriasi irationali ... in spatiu public este mai greu . Poate ce o sa inteleaga si "teologii ","meseriasii religiilor "... ca adevarul se verifica prin "roade " cum spune Iisus , prin fapte , nu cu citate ...

0 (8 voturi)
Nikola
1.10.2016, 16:04:28

Domnule Păun, domnul Tănăsescu are o misiune sacră, 'bădia' gardul pe care se sprijină 'ceriurile' alea 9.Deci în dimensiunile pluridimensionale și atotștiutoare agnosticii, ateii și alte 'lifte'vor rămâne nemântuite,etc,etc.Dar cum cum se vede 'cafturile educationale' sunt domeniul adepților ai celei mai drepte religii.Cât despre credință....

0 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (39)

Modifică Setările