Sfaturi pentru părinţi de la Ela Crăciun: cum să te porţi cu copiii neascultători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ela Crăciun (35 de ani), fostă prezentatoare de la Antena 1 şi deţinătoarea unuia dintre cele mai citite bloguri de parenting din România, a scris pe pagina sa despre cum ar trebui să se comporte părinţii cu copiii lor atunci când greşesc.

Ela Crăciun, mama a doi copii, Alex (12 ani) şi Alesia (6 ani), s-a confruntat de nenumărate ori cu năzbâtiile celor mici şi cu încăpăţânarea acestora de a asculta de sfaturile ei. Aparţinând unei generaţii diferite, copiii îşi manifestă personalitatea încă de la vârstă fragedă, astfel că este indicat ca părinţii să ştie să se poarte cu mănuşi pentru a nu-I afecta emoţional prin certuri şi pedepse. Ela Crăciun a apelat la psihologi şi a aflat cum este bine să se comporte un părinte atunci când are copii neascultători, detaliind cele aflate pe blogul ei, elacraciun.ro.

„Psihologii spun că obiceiurile greşite pe care le ţinem după noi o bună parte din viaţă e posibil să îşi aibă rădăcinile în copilărie. Haideţi să vedem cum atacăm problema la sursă.

1. Nu îl pedepsi. Efortul tău trebuie să fie mai degrabă concentrat înspre a ignora perioada când începe să se dezvolte obiceiul cu pricina. Atrăgându-i atenţia constant îl vei încuraja, inconştient, să repete gestul, dându-i mai multă importanţă. Prima fază a procesului este să îl laşi să depăşească singur neplăcutul moment.

2. De cele mai multe ori cauza problemei este stresul. Da, cel mic poate fi stresat. De orice activitate nouă, de venirea unui nou membru în familie. Aceste mici sau mari gesturi enervante te pot ajuta să descoperi o cauză chiar mai profundă sau o problemă gravă ce nu îi dă pace.

3. Este important însă să facă diferenţa între ceea ce fac bun şi rău. Astfel, nu uita să fii mai vocal ca de obicei atunci când face ceva bun şi să îl recompensezi ca atare. Astfel, inconştient sau poate chiar foarte conştient, va înţelege ceea ce e bine pentru ei şi vor învăţa să facă diferenţa între un obicei sănătos, care îi aduce beneficii psihice şi materiale şi unul care nu îl ajută cu nimic. Ridică-i moralul, laudă-l.

4. Să nu faci caz dintr-un obicei prost atunci când se dezvoltă nu înseamnă că nu e bine să vorbeşti despre el înainte ca el să se producă. Educaţia nu o să fie niciodată o formă greşită de abordare a unei probleme. În mai puţine cuvinte, dacă reuşeşti să previi, să discuţi cu cel mic înainte să fie prea târziu, să îl înveţi să facă diferenţa între ce e bine şi ce e rău, şansele sunt mari ca el să nu dezvolte obiceiul cu pricina. Sa fii ferm când trebuie şi constant este foarte important atunci când vine vorba de reguli.

5. Dacă ai ceva să îi spui copilului, nu o face în public. Orice lucru care ţine de mustrare şi educaţie, trebuie făcut în privat, acasă. Asta dacă nu cumva vrei nu numai ca obiceiul să persiste ci să fie doar baza a ceva şi mai deranjant sau mai urât.

6. Prioritizează micile problemele sau neajunsul pe care le-ai determinat ca fiind cel mai deranjant, enervant. Fără grabă, fără să exagerezi, dacă ai detectat mai mult de un obicei negativ, ia-l pe cel mai grav în viziunea ta, concentrează-te asupra lui şi atacă-l pe acela cu armele descrise mai sus.

Nu te enerva, toate trec până la urmă. Procesul în care acestea apar şi dispar, însă, reprezintă o şcoală care vă va folosi amândurora mult timp înainte”, a scris vedeta pe blogul ei.

image
Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite