Stresul, una din cauzele infertilităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uneori, corpul tău decide pentru tine. Dacă ai un stil de viaţă frenetic, iar presiunea de la locul de muncă te aduce, deseori, la limită, este posibil ca acesta să fie motivul pentru care nu poţi rămâne însărcinată.

Marilyn Glenville este un nutriţionist britanic specializat în sănătatea femeilor care a observat, încă de acum ceva vreme, legătura dintre o viaţă plină de stres şi inabilitatea de a concepe.
Teoria femeii este susţinută de o echipă de cercetători de la Universitatea de Stat din Ohio, care au descoperit că presiunile fizice şi emoţionale pot dubla riscul de infertilitate la femei. Cercetătorii au urmărit un număr de 501 cupluri pe perioada unui an întreg şi au măsurat nivelele acestora de alfa amilaza, o enzimă care se găseşte în salivă şi care este un indicator al stresului. În urma testelor, aceştia au descoperit că probabilitatea unei sarcini în cazul femeilor care au acestă enzimă în cantităţi mari este de 29% mai mică decât în cazul celor care o au în cantităţi reduse.

Corpul unei femei reacţionează la fel şi fel de evenimente stresante, fie ele mai mici sau mai mari, cum ar fi pierderea unei persoane apropiate, o simplă ceartă sau zborul cu avionul. Corpul femeii resimte stresul, aşa că încetează să producă ovule sau o face la un nivel redus, mult mai rar decât ar fi normal, iar în timp capacitatea de reproducere se poate pierde de tot.

Un alt fenomen alarmant care a ieşit la iveală în urma acestui studiu constă în faptul că din ce în ce mai multe femei  care lucrează în medii pline de testosteron capătă trăsături bărbăteşti.  Formele corpurilor noastre se schimbă, iar multe dintre reprezentantele sexului frumos şi-au pierdut forma de clepsidră. Aşadar, faptul că trupul femeii dă greş în a-şi îndeplini funcţia fundamentală, aceea de a concepe, nu ar trebui să surprindă pe nimeni. 

Doctor Glenville declară că 80% din pacientele sale sunt „consumate” de locul de muncă. Atunci când femeile se prezintă la cabinetul ei cu probleme de infertilitate, sunt supuse la o serie de teste care detectează stresul prin analizarea cantităţii de cortizon din salivă. 

Într-o lume ideală, spune Glenville, femeile ar renunţa la slujba lor atunci când încearcă să rămână însărcinate, la fel cum se întâmpla în anii 50-60. Totuşi, există femei care se simt validate de slujba lor şi care ar fi supuse la şi mai mult stres dacă ar abandona-o. 

Există multiple soluţii de reducere a stresului, cum ar fi yoga, exerciţiile de respiraţie, băile cu uleiuri relaxante la sfârşitul zilei, plimbările, stabilirea unui regim alimentar echilibrat, detoxifierea organismului şi aşa mai departe, dar cea mai eficientă este o vacanţă, o pauză de la rutina zilnică. Biologic, corpul uman are nevoie de cinci zile pentru a se putea relaxa, dar telefoanele şi mailurile cu sarcini de îndeplinit nu-i vor face treaba mai uşoară, aşa că ia o pauză de la tehnologie şi eliberează-ţi corpul de povara grijilor cotidiene.


Citeşte şi: 

VIDEO Drona dentist sau cum se scot dinţii de lapte în ziua de azi

Adevărul Live: alăptarea în public, pro şi contra

Cum influenţează vârsta înaintată a tatălui aspectul fizic al copilului

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite