Părinţi

articolul anterior articolul urmator

Studiu: Copiii religioşi sunt mai răi decât cei crescuţi în familii necredincioase

30
10 Nov 2015 01:33:50
Autor: Silviu Boiangiu
Olimpiadă de religie FOTO Arhivă Adevărul
Olimpiadă de religie FOTO Arhivă Adevărul

Copiii din familii religioase sunt mai puţin blânzi şi mai represivi decât cei care cresc în familii fără credinţe religioase, arată un nou studiu.

Profesori de la şapte universităţi din toată lumea au studiat copii creştini, musulmani şi nereligioşi pentru a afla care e relaţia dintre religie şi moralitate.
 
Studiul a relevat că credinţele religioase influenţează negativ altruismul copiilor.
 
„În linii mari, descoperirile noastre contrazic credinţele populare care presupun că copiii din familii religioase sunt mai altruişti şi buni cu ceilalţi”, spun autorii studiului intitulat „Asocierea Negativă dintre Religiozitate şi Altruismul Copiilor în Lume”, publicat în revista Current Biology.
 
Autorii studiului pun sub semnul întrebării ideea că religia este vitală pentru dezvoltarea morală, susţinând, în schimb, că secularizarea discursului moral nu va reduce bunătatea oamenilor ci, în realitate, va avea exact efectul opus.
 
Aproape 1.200 de copii, cu vârste între cinci şi 12 ani, din Statele Unite, Canada, China, Iordania, Turcia şi Africa de Sud, au participat la studiu. Aproaoe 24% dintre ei au fost creştini, 43% musulmani şi 27,6% nereligioşi. Numărul copiilor evrei, budişti, hinduşi, agnostici, sau cu alte credinţe, a fost prea mic pentru a fi relevant din punct de vedere statistic.
 
Ei au fost puşi să aleagă o serie de autocolante, după care li s-a spus că acestea nu sunt sunt suficiente pentru toţi copiii din şcoala lor, aşa că vor trebui să le împartă. Totodată, copiilor li s-au arătat filme în care alţi copii se împing şi se lovesc unul de celălalt, pentru a li se testa reacţiile.
 
Rezultatele demonstrează clar că copiii din familii care se identifică drept creştine sau islamiste au fost mai puţin altruişti decât cei din familii nereligioase.
 
Copiii mai mari, care au fost expuşi mai mult timp la o religie, au arătat cea mai mare cantitate de relaţii negative.
 
Studiul a mai arătat că „religiozitatea afectează tendinţele punitive ale copiilor”, cei din familii religioase având tendinţa să fie mai critici şi să judece mai uşor acţiunile celorlalţi.
 
Copiii musulmani au considerat că „răul impersonal este mai dăunător” decât cei din familii creştine, în timp ce copiii din familii laice au fost cel mai puţin critici. Totodată, copiii musulmani au cerut pedepse mai dure decât cei din familii creştine sau nereligioase.
 
În acelaşi timp, raportul arată că părinţii religioşi cred că copiii lor sunt „mai empatici şi mai sensibili la stările altora”.
 
Studiul menţionează că 5,8 miliarde de oameni, reprezentând 84% din populaţia mondială, se identifică drept religioşi. 
 
„Deşi e acceptat în general că religia conturează judecăţile morale ale oamenilor şi comportamentele pro-sociale, relaţia dintre religie şi moralitate este una discutabilă”, se arată în raport.
 
Studiul este considerat „un antidot binevenit la supoziţia că religia este o cerinţă a moralităţii”, a declarat Keith Porteus Wood, de la Societatea Naţională Seculară din Marea Britanie.
 
„Ar fi interesant să vedem mai multe cercetări în această arie, dar sperăm că studiul va reuşi să combată ideea că etica religioase este superioară vederilor seculare. Credem că oamenii de toate religiile, sau fără religie, au principii etice similare în viaţa lor de zi cu zi, deşi le pot exprima diferit în funcţie de viziunile lor”, a mai spus acesta.
 
Potrivit unui studiu al prestigioasei instituţii Pew Research Center, cei mai mulţi oameni din lume cred că e necesar să crezi în Dumnezeu pentru a fi o persoană morală. În Statele Unite ale Americii, 53% dintre adulţi spun că credinţa în Dumnezeu este necesară pentru moralitate, iar cifra se ridică la 70% în cazul adulţilor din Orientul Mijlociu şi 75% în şase ţări din Africa studiate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

dracon
10.11.2015, 08:16:37

Eu nu am treaba cu biserica dar ce scrie Boiangiu este o porcarie ,nici sa mananci ciuperci asa chiar cand nu-ti este foame. Ptr mine biserica nici nu exista dar totusi observ , o campanie ordinara impotriva bisericii ortodoxe si a celor care o frecventeaza.

+1 (17 voturi)
Utilizator Adevărul
10.11.2015, 09:04:05

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
10.11.2015, 08:42:01

Comentariu considerat abuziv.

Klaus Golannis
10.11.2015, 08:49:05

Mda, nu suna bine deloc... Cel putin la adultii religiosi ipocrizia este o constanta - tiganul te face la buzunare dupa care se duce sa se inchine convins ca s-a pus de acord cu dumnezeul lui. Situatia e valabila si la romani, fiecare crede in divinitate (varianta proprie, personalizata) care-i accepta toate tampeniile, si-i face loc acolo in paradis. Nimeni nu vrea insa la cazane, desi, dupa normele bisericesti, acolo ar trebui sa fie aglomeratie mai mare decat in Bucuresti la ora 19. Despre copii e simplu - cum ii cresti asa ii ai, copilul nu stie diferenta intre rau si bine. Vine popa cu amenintari... o stie!

+3 (9 voturi)
Utilizator Adevărul
10.11.2015, 09:03:10

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările