Părinţi

articolul anterior articolul urmator

STUDIU Un sfert dintre femei se simt complet neajutorate după pierderea unei sarcini. Refugiul în muncă, modul principal de a uita

0
19 Nov 2020 20:28:01
Autor: Lizeta Oprea
Doar 15% dintre femeile care pierd o sarcină discută cu un psihoterapeut, încercând să depăşească această traumă.
Doar 15% dintre femeile care pierd o sarcină discută cu un psihoterapeut, încercând să depăşească această traumă.

Pierderea unei sarcini afectează 10-20% dintre femeile care ştiu că sunt însărcinate, arată statisticile internaţionale, iar procentul creşte la 45% la femeile cu vârsta peste 40 de ani.

Potrivit unui sondaj efectuat recent, mai mult de jumătate dintre femeile care au suferit un avort spontan spun că aveau o sarcină aparent fără probleme. Cele mai multe respondente au spus că s-au simţit neajutorate, s-au refugiat în muncă şi s-au simţit vinovate pentru pierderea suferită.

Dintre femeile care au trecut prin această experienţă, 85% au pierdut sarcina în primul trimestru. Peste jumătate nu aveau cunoştinţă ca sarcina să fie una cu probleme, astfel încât pierderea a fost un şoc. Mai puţin de un sfert se aflau sub tratament, acasă sau în spital. 15% au suferit pierderea de sarcină în trimestrele II, respectiv III. Într-o treime din cazuri sarcina s-a eliminat natural, de la sine, însă în cele mai multe cazuri (35%) sarcina a fost eliminată prin avort chirurgical şi avort medicamentos (32%). Potrivit datelor sondajului, aproape jumătate dintre femeile care au trecut prin această traumă au simţit că ar fi avut nevoie de mai multe informaţii şi explicaţii din partea medicului curant, arată un sondaj al clinicii Nativia.

Potrivit experţilor, în cazul pierderii unei sarcini sunt necesari parcurgerea unor paşi, atât din punct de vedere medical, cât şi psihologic. 39% dintre respondentele au declarat că au făcut un consult hematologic, 26% unul genetic, însă un procent mare (32%) a precizat că nu au făcut nicio investigaţie medicală şi nici nu a urmat vreun tratament medicamentos (20%).

Orice femeie care trece printr-o pierdere de sarcină trebuie să conştientizeze că probabil este vorba despre un accident şi că are toate şansele ca în viitor să obţină o sarcină pe care să o ducă la termen. Este important sprijinul medical, dar în aceeaşi măsură şi suportul emoţional al celor din jur său, în unele cazuri ajutor specializat pentru a depăşi momentul şi, de asemenea este important ca oricine să beneficieze de consiliere medicală preconcepţională, a precizat Dr Radu Botezatu, medic specialist obstetrică-ginecologie.

30% dintre femeile care pierd o sarcină se refugiază în muncă

De altfel, 25% dintre respondente au precizat că s-au simiţit neajutorate, că nu au un ajutor real din partea nimănui pentru a trece de această pierdere, în timp ce 29% au precizat că partenerul de viaţă le-a ajutat cel mai mult. 30% s-au refugiat în muncă pentru a uita. Doar 15% au discutat mai mult cu medicul sau cu un psihoterapeut, încercând să depăşească această traumă. O femeie din 5 a precizat că nu şi-a pierdut speranţa şi a încercat din nou la puţin timp de la pierderea suferită.

Este indicat ca orice pacientă care doreşte o sarcină să facă o evaluare ginecologică şi analize sangvine de rutină pentru a încerca să scadă orice risc. Un consult ginecologic, un examen Babes-Papanicolau, o ecografie transvaginală şi analizele recomandate de medic sunt primele elemente care conduc la depistarea unei eventuale probleme care pot pune o sarcină în pericol. Recomandarea de suplimentare cu acid folic încă din perioada de preconcepţie, scade riscul de anomalii congenitale, a continuat Dr Radu Botezatu.

Orice infecţie care dă simptomatologie sau care este diagnosticată în urma analizelor trebuie tratată, iar orice patologie suplimentară a mamei necesită o conduită şi o urmărire specială pe parcursul sarcinii. De exemplu, pentru orice femeie cu exces ponderal este indicată scăderea în greutate anterior sarcinii. În cazul unui diabet se recomandă o atentă monitorizare a glicemiilor şi o dietă săracă în carbohidraţi. În cazul folosirii unor medicamente contraindicate în sarcină, se indică consult de specialitate pentru înlocuirea lor sau scoaterea din schema de tratament.

Dacă malformaţiile uterine nu au de cele mai multe ori un tratament, anomaliile dobândite, cum ar fi fibromul uterin, care poate împiedica formarea sau dezvoltarea unei sarcini, pot fi diagnosticate şi tratate înainte de a obţine sarcina. În cazul unui col incontinent care nu poate menţine o sarcină, se recomandă cerclaj al colului uterin efectuat către finalul primului trimestrul de sarcină, a încheiat Dr Radu Botezatu.

În acest context, în perioada noiembrie-decembrie 2020, clinica Nativia demarează o campanie de conştientizare şi suport pentru femeile care au pierdut o sarcină. Sub sloganul #AlăturiDeFiecareFemeie medicii şi reprezentanţii clinicii doresc să transmită un mesaj de susţinere, de suport şi de recunoaştere pentru cele care nu au putut duce o sarcină la termen, în ciuda eforturilor.

Pierderea unei sarcini este un subiect tabu pentru majoritatea femeilor şi nu ar trebui să fie aşa. Din contră. Este momentul care impactează cel mai mult psihicul femeii cu implicaţii profunde asupra întregii familii. Vedem multe femei care trec prin această experienţă traumatică şi vrem să le transmitem că nu sunt singure, nu trebuie să se simtă singure. Suntem #AlăturiDeFiecareFemeie fie că aceasta a reuşit să ducă o sarcină la termen sau nu, a declarat George Peltecu, director general clinica Nativia.

În cadrul campaniei, pe pagina de Facebook a clinicii vor fi publicate materiale informative şi de suport pentru femeile care au pierdut una sau mai multe sarcini, alături de poveştile unor astfel de mame, care împărtăşesc dacă şi cum au reuşit să treacă prin această traumă.

În plus, în perioada 20 noiembrie- 20 decembrie, clinica oferă 30 de consultaţii gratuite pentru 30 de femei care au pierdut recent (în ultimele 3 luni) o sarcină şi au nevoie de specialişti care să le îndrume şi să le ajute.

„Ne dorim ca de aceste consultaţii să beneficieze femei care au nevoie de o a doua opinie medicală, de suport medical şi psihologic. Sigur, şi printre pacientele noastre se numără femei care au suferit o astfel de pierdere, însă numărul lor este destul de redus, iar acestea beneficiază de tot suportul nostru pentru a reuşi să gestioneze momentul traumatic. Tocmai de aceea, consultaţiile vor fi oferite femeilor care nu sunt deja paciente ale clinicii“, a încheiat George Peltecu.

*Sondajul a fost realizat online, în perioada 15 august-31 octombrie, pe un eşantion de 453 de femei, din mediul urban şi rural, cu venituri peste medie (60%) şi medii (30%), majoritar cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani (60%).

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările