Părinţi

articolul anterior articolul urmator

Tu „plantezi” anxietate în copilul tău?

0
23 Apr 2021 08:05:04
Autor: ADH

Există o vorbă pe care o înţelegi deplin abia după ce o trăieşti pe pielea ta. „Copil mic, griji mici, copii mari, griji mari”. În copilăria fragedă, controlăm mai uşor mediul copiilor, iar provocările tipice sunt mai simplu de rezolvat. Pe măsură ce îi integrăm în sistemul de învăţământ, delegăm – vrând, nevrând – parte din acest control (iar lipsa de control duce la anxietate).

Sistemul românesc de învăţământ, aşa cum arată la ora actuală, funcţionează ca o pepinieră de frici. O greşeală ar putea deveni prilej de învăţare pentru elev şi prilej de aprofundare a materiei pentru dascăl. În realitate, greşelile copiilor sunt transformate în eşec, iar părinţii adaugă un nou nivel de anxietate. Ne comparăm copiii, le cultivăm panica în suflet şi mi-e tare teamă că una dintre cauzele analfabetismului funcţional se trage tocmai din faptul că ai noştri copii învaţă mai mult de teamă decât de drag sau din dorinţa de a înţelege lumea înconjurătoare, conform unui articol de pe thriveglobal.ro

Otilia Mantelers, psiholog şi instructor de parenting, ne-a explicat în cadrul emisiunii Adevăr sau întâmplare despre emoţiile care stau la baza capriciilor copiilor. Astfel, am aflat că copiii devin mofturoşi şi dificili în momentul în care părinţii fie nu le înţeleg nevoile, şi ei sunt nevoiţi să ţipe pentru îndeplinirea lor, fie se manifestă agresiv, pentru că aceştia sunt prea ancoraţi în realitatea lor de zi cu zi. De asemenea, expertul consideră că sentimentele de anxietate teamă, de furie, sau mofturile sunt o reflexie indirectă a conflictelor din cadrul familiei.

Urmăreşte întreaga emisiune Adevăr sau întâmplare, un concept Thrive Global difuzat pe Magic TV şi pe YouTube Magic FM România, pentru a afla mai multe despre cum să eviţi să “plantezi” anxietate în copilul tău. 

Şi nu uita să te abonezi pe canalul YouTube Magic FM România pentru a urmări toate emisiunile Thrive Global şi citeşte thriveglobal.ro pentru a fi la curent cu ultimele articole.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările