Un călugăr din Kenya a fost desemnat cel mai bun profesor din lume: gestul făcut pentru elevii săi este impresionant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Tabichi FOTO AP
Peter Tabichi FOTO AP

Un călugăr care predă ştiinţe într-o regiune rurală a Kenyei a fost desemnat cel mai bun profesor din lume şi a primit un premiu de un milion de dolari.

Peter Tabichi, membru al ordinului religios franciscan, a câştigat Global Teacher Prize 2019, după ce a învins alţi 10.000 de nominalizaţi din 179 de ţări, potrivit BBC

Călugărul a fost lăudat pentru realizările sale într-o şcoală defavorizată, cu săli de clasă supraaglomerate şi fără manuale, dar şi pentru gestul de a-şi folosi aproape tot salariul de profesor pentru a-i ajuta pe elevii săraci. El îşi investeşte 80% din salariu pentru a le cumpăra uniforme şi manuale. 

Profesorul în vârstă de 36 de ani a mărturisit că îşi doreşte să îi înveţe pe copii că ştiinţa este calea către un viitor mai bun. „Banii nu sunt totul“, spune dascălul care predă unor clase în care majoritatea copiilor provin din familii defavorizate, sunt orfani sau crescuţi de un singur părinte. Călugărul şi-a propus să îi facă să se îndrăgostească de ştiinţă şi să îi încurajeze să aibă aspiraţii înalte nu doar pe copiii din Kenya, ci din întreaga Africă.

După ce a câştigat, fratele Peter a vorbit despre potenţialul tinerilor africani: „În calitate de professor care lucrează în prima linie, am văzut ce pot oferi aceşti tineri, am văzut curiozitatea, talentul, inteligenţa şi credinţa lor. Tinerii din Africa nu vor mai fi ţinuţi pe loc din cauza aşteptărilor mici. Africa va produce oameni de ştiinţă, ingineri, antreprenori ale căror nume vor fi într-o zi cunoscute în fiecare colţ al lumii, iar fetele vor avea o contribuţie majoră în această poveste“. 

Peter Tabichi a explicat că nu există suficienţi profesori, clasele sunt supraaglomerate, elevii nu au acces la internet, iar manualele sunt o raritate. În plus, mulţi dintre copii trebuie să meargă pe jos kilometri întregi pentru a ajunge la cursuri. 

Călugărul este însă hotărât să le ofere o şansă acestor copii şi să le lărgească orizonturile. Eforturile sale nu au fost în zadar, mulţi dintre ei având succes în competiţiile naţionale şi internaţionale de ştiinţă, câştigând inclusiv un premiu al Societăţii Regale de Chimie din Marea Britanie.

Fratele Peter a mărturisit că provocarea cea mai mare a fost aceea de a convinge comunitatea locală că educaţia are o valoare uriaşă, iar pentru a face acest lucru a vizitat fiecare familie în parte şi a explicat care ar fi riscurile dacă micuţii ar abandona şcoala. De asemenea, el încearcă să-i convingă pe părinţii de fete să renunţe la tradiţia de a le mărita de la o vârstă fragedă, încurajându-i în schimb să le lase să-şi continue studiile.

„Este dimineaţă în Africa, cerul este senin, ziua este lungă, iar o pagină goală aşteaptă să fie scrisă. A venit vremea pentru Africa!“, a declarat cel mai bun profesor din lume. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite