Un nou tabu sexual: copilul transsexual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drama minorilor care doresc să-şi trăiască viaţa sub o altă identitate decât cea cu care s-au născut este un subiect sensibil care scandalizează şi naşte controverse în rândul opiniei publice din întreaga lume

Creşterea numărului de cazuri de copii care prezintă aşa numita disforie de gen, o disfuncţie sexuală prezentă, de regulă, la persoanele care se simt prizoniere într-un alt corp, este un subiect relatat tot mai des la nivel mondial. Dacă în societatea de azi transsexualii adulţi reprezintă o realitate încă greu de digerat, dramele minorilor care se confruntă cu discriminarea din aceleaşi motive sunt considerate poveşti ce ţin de domeniul fantasticului. 

BBC a prezentat la începutul acestei săptămâni cazul unui băieţel de numai şase ani din Colorado, SUA, care a ajuns în atenţia unei comisii pe probleme de drepturi civile, după ce părinţii copilului l-au retras de la şcoală invocând discriminarea sexuală.

Accesul interzis la toaleta fetelor

Puştiul din America, pe nume Coy Mathis (foto Guliver), a dat primele semne că nu se simte confortabil în ipostaza de băiat pe când avea numai 18 luni. Ajuns la vârstă şcolară, acesta s-a confruntat cu reticenţa colegilor, dar conducerea şcolii a fost iniţial de acord să-l trateze ca pe orice altă elevă, a povestit mama copilului, Kathryn Mathis. 

image

Tensiunile venite din partea celorlalţi părinţi a dus, însă, la luarea unei alte decizii, la sfârşitul anului trecut, prin care i s-a interzis băieţelului să mai folosească toaleta fetelor, fiind îndrumat către baia din cabinetul asistentei, toaletele profesorilor sau a băieţilor. Din acel moment, copilul a devenit din ce în ce mai retras şi mai deprimat, iar părinţii au decis să-şi caute dreptatea pe cale legală, încurajaţi de faptul că în Colorado se încearcă încă din anul 2008 implementarea unui sistem extins de drepturi civile prin care se doreşte contracararea discriminării transsexualilor.

Conform deciziei luată după analizarea cazului, instituţia şcolară este obligată să ajungă la o înţelegere amiabilă cu familia băiatului, în aşa fel încât micuţului să nu-i mai fie încălcat dreptul la liberă exprimare.

De cealaltă parte, Fondul de Apărare a Transsexualilor, asociaţia care a reprezentat în faţa comisiei cazul lui Coy Mathis, a salutat decizia. „Această hotărâre transimte un mesaj clar, prin care se afirmă că elevii nu pot fi ţintele discriminării şi că au dreptul să se bucure de tratament egal în cadrul şcolilor“, a declarat Michael Silverman, directorul executiv al asociaţiei.

Disputa se pare că nu se va încheia aici. Conducerea şcolii, în frunte cu un comitet format din părinţi nemulţumiţi de situaţia existentă în cadrul insituţiei de învăţământ unde studiază şi copiii lor, ar putea să ceară o altă soluţie, inclusiv prin deschiderea unui proces în instanţă.

Ameninţări cu sinuciderea

De asemenea, în Marea Britanie, o fată de 12 ani a apărut alături de mama ei în cadrul unui interviu difuzat luni de postul de televiziune ITV, unde a mărturisit că nu concepe viaţa ca adult decât în corpul unui bărbat. Leo Waddell, fostă Lily, din Suffolk, Anglia, s-a născut fată, dar a povestit că s-a considerat băiat şi s-a comportat ca atare încă de la vârsta de 5 ani, în ciuda eforturilor disperate ale părinţilor de a o aduce pe calea cea bună. În prezent, Leo are un aspect băieţos şi a declarat că la 16 ani va începe un tratament hormonal pentru a se pregăti pentru operaţia de schimbare de sex pe care o va face când va împlini 18 ani. Părinţii au luat în serios cazul fiicei lor abia după ce aceasta i-a ameninţat că se va sinucide dacă va fi obligată să-şi ducă viaţa ca femeie.

Reacţia părinţilor este vitală

Psihologul Jeni Chiriac consideră că multe dintre disfuncţiile de gen pot reprezenta doar o fază în dezvoltarea copiilor, indusă de gradul lor de naivitate şi de deschiderea părinţilor faţă de sexualitate: „Este dificil să pui un diagnostic, mai ales când aceste cazuri apar până la vârsta de 8 sau 10 ani. Şi în România sunt cazuri când se întâmplă să vină părinţi foarte stresaţi să-mi spună că fetiţa lor se joacă mai mult cu maşini sau că este foarte băieţoasă. Însă şansele ca aceşti copii să continue pe acest drum ca adulţi sunt destul de mici. Asta dacă nu cumva predomină anumite preferinţe pentru o vestimentaţie precisă sau dacă vorbim despre copii cu un simţ al identităţii de sine mai dezvoltat, care doresc inclusiv să preia nume care să-i identifice ca persoană de gen opus. 

Cert este că dincolo de consilierea de specialitate, este mare nevoie de consiliere familială. Este vital modul în care părinţii gestionează atât relaţia cu copilul, cât şi interacţiunea copilului cu cei din jur. Părinţii reprezintă prima interfaţă, iar felul în care ei reacţionează faţă de o astfel de problemă generează şi din partea celor din jur reacţii moderate sau vehemente.“

În România, cazurile de transsexuali minori sunt destul de rare şi provin, de regulă, din cadrul familiilor destrămate, explică psihologul. Adesea, problemele acestor tineri sunt mascate de anumite tipuri de afecţiuni psihice care îi transformă în cazuri ce ajung direct la psihiatru, nu sub observaţia psihologilor.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite