Părinţi

articolul urmator

VIDEO Schimbă o viaţă. Adoptă un copil!

3
29 Oct 2013 16:12:04
Simona Czudar
În România, fenomenul adopţiei este încă prea puţin acceptat de societate.
În România, fenomenul adopţiei este încă prea puţin acceptat de societate.

Ştirile din mass media despre copiii părăsiţi de părinţi şi de sistemul de protecţie specială ne cutremură. În 2013, numărul copiilor care ajung să fie înfiaţi este prea mic faţă de sutele de micuţi instituţionalizaţi în centrele de plasament din cadrul Direcţiilor Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Aceştia aşteaptă şi ei să aibă un loc pe care să-l poată numi acasă, după cum se poate observa în cifrele statisticilor emise de Oficiul Român pentru Adopţii în luna septembrie.

Cifrele îngrijorătoare reflectă realitatea dură, că în România numărul de specialişti în domeniul adopţiei este mult prea mic, iar fenomenul adopţiei este încă prea puţin acceptat de societate în detrimentul copiilor blocaţi în sistemul de protecţie socială, care îşi aşteaptă părinţii.

În încercarea de a îmbunătăţi calitatea vieţii copiilor vulnerabili, de a contribui la dezvoltarea sistemului de protecţie a copilului, de a crea servicii de adopţie eficiente şi de a contribui la schimbarea mentalităţii faţă de acceptarea adopţiei în societatea românească, Asociaţia Ador Copiii a lansat anul acesta prima campanie naţională de promovare a adopţiei în România, Nu irosi timpul. Schimbă o viaţă. Adoptă un copil, care are ca şi obiectiv creşterea numărului de familii dornice să adopte, dar şi numărul de copii adoptaţi!

În cadrul acestei campanii, Comunitatea familiilor adoptive a organizat grupuri de suport pentru potenţialele familii adoptive, cursuri pentru obţinerea atestatului şi informări pe tema adopţiei consiliind astfel, de la demararea campaniei, peste 50 de familii. De asemenea, a consiliat şi încurajat deschiderea familiilor adoptatoare către copiii încadraţi greu adoptabili. Totodată, postul de televiziune Pro TV a difuzat timp de 4 luni, într-o campanie de interes public, cele patru clipuri de promovare a adopţiilor, realizate cu contribuţia unor familii adoptive.Subliniererea necesităţii schimbării mentalităţii faţă de fenomenul adopţiei a fost susţinută şi în Conferinţa 'Toţi oamenii mari au fost odată copii', care a avut loc pe data de 2 iunie 2013. La evenimentul dedicat familiilor adoptive şi celor care susţin principiul adopţiei au participat, alături de 70 de părinţi şi 20 de copii adoptaţi, şi Preşedintele Oficiului Român pentru Adopţii, Bogdan Panait, Prof. Dr. Univ. Ana Muntean, reprezentanţi ai Direcţiilor de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, reprezentanţi ai serviciilor de adopţii din Alba şi Timiş. În cadrul acţiunii  s-a vorbit despre necesitatea respectării termenilor în care copiii pot fi declaraţi adoptabili, respectarea drepturilor familiilor atestate de a cunoaşte etapa în care se află de-a lungul procedurii adopţiei, necesitatea acordării asistenţei de către OPA-uri, colaborarea între direcţii şi acestea.

Schimbarea mentalităţii nu ar fi posibilă fără implicarea unor oameni extraordinari cărora organizaţia le-a acordat cu această ocazie Trofee de Excelenţă – Ambasadori ai adopţiei – doamnelor Paula Herlo (ProTv), Carmen Avram (Antena 3), Aurelia Alexa (Mediafax) , Adriana Dolcianu Mărăscu (Radio România Timişoara), jurnalişti din media, pentru implicare, atitudine, profesionalism în prezentarea problemelor din sistemul de protecţie socială şi adopţii. De asemenea, au fost recunoscute ca ‘Ambasadori ai adopţiei’ mai multe familii adoptive care au sprijinit constant şi vizibil acţiunile prin care asociaţia a promovat adopţia.

În urma campaniei susţinute atât în plan online, cât si offline, de Asociaţia Ador Copiii, acţiuni cu impact asupra comunităţii familiilor adoptive, a celor în curs de a adopta şi a copiilor care-şi asteaptă încă părintii, Asociaţia noastră a devenit la finalul lunii iunie prima organizaţie a părinţilor adoptivi reacreditată după Legea 274/2004 republicată, trecând astfel la un alt nivel de competenţă, profesionalism şi recunoastere a muncii, perseverenţei şi dedicării faţă de misiunea asumată.

Cu toate acestea, potrivit statisticilor ORA menţionate la începutul acestui articol, mulţi copii nu ajung să fie adoptaţi pentru că nu au vârsta potrivită (sunt mai mari decât vor părinţii să adopte), au un ten mai închis la culoare, au o boală cronică sau un handicap fizic sau psihic. Această problemă este întreţinută, după cum am mai repetat şi în alte articole media, şi de faptul că se pleacă din start de la premisa că minorii cu vârste mai mari nu vor fi adoptaţi, astfel încât pentru ei procedura de deschidere a adopţiei este şi mai mult îngreunată.

Într-un articol realizat de Mediafax în decembrie 2012, Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), Bogdan Simion, susţinea şi el poziţia noastră în acestă problemă: „Merită să faci efortul ştiind că, de regulă, în sistemul românesc se cer copiii cei mai mici? După părerea mea, merită şi la 17 ani, pentru că statul ar trebui să facă orice efort să-i găsească o familie. Rolul statului este să-l ocrotească şi să-i găsească o familie, nu să-i ţină într-o instituţie".

Suntem conştienţi că un copil de 10 ani va fi mai greu de adoptat decât unul de cinci ani, iar unul bolnav mai greu acceptat decât unul sănătos, însă este responsabilitatea celor care lucrează în sistemul de protecţie socială să facă toate eforturile necesare şi să dea o şansă fiecărui copil, fie să se întoarcă în familia naturală, fie să aibă o familie adoptivă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Delfina
29.10.2013, 17:49:31

Nu pot să nu mă întreb dacă Asociația *Ador copiii* s-a gândit să organizeze acțiuni civice de sensibilizare a autorităților cu privire la respectarea drepturilor copiilor,cele înscrise în Constituție și la protejarea familiei prin măsuri economice potrivite.Interesul superior al copilului - atât de des invocat - ar recomanda ca el să beneficieze de prezența și afecțiunea celor care l-au născut. Mentalitatea cetățenilor chiar și în privința adopției ar fi foarte mult influențată de un nivel de trai decent. Am cunoscut familie de electrician englez ,a cărui soție era casnică ,aveau doi copii și au și adoptat unul pentru motivul esențial că din venitul constant al tatălui și prestația part-time(2 ori pe săptămână 4 ore) a mamei puteau să-și asigure un trai decent,într-o casă adecvată unei familii mari. Intr-o țară în care nivelul de sărăcie crește constant astfel de... declarații de intenție sunt apă de ploaie.

+3 (3 voturi)
Carmen
30.10.2013, 11:26:54

Doamna, ma enervati! Ati vazut vreodata in viata lista documentelor necesare pentru o adoptie????? Ati vazut cit dureaza sa adopti un copil??????? Si in final poti sa pierzi si copilul, ca nu mai te califici, copilul intre timp a ajuns de la 3 ani la 7 ani, etc???? Eu sint singura si m-am gindit sa adopt un copil, posibilitati materiale am, deci, pot darui acestui copil mult. Mi s-a spus ca femeile singure nu au sansa. Foarte bine, tineti copiii in orfelinate in loc sa ii dati celor care chiar si i-ar dori. Eu cred ca nu se adopta copii pentru ca ASA se doreste. Pentru ca de aici ies bani multi pentru toate structurile private si de stat. La fel ca si in cazul ciinilor comunitari, FACTORUL UMAN este principalul vinovat pentru situatia copiilor orfani. Eu am renuntat.

+3 (3 voturi)
ion ion
31.10.2013, 17:54:00

da, ai dreptate. de pe urma acestor copii multi isi iau salariile, deci nu ar fi interesati sa se dea spre adoptie copiii. cred ca se cauta nod in papura familiilor ce vor sa adopte, sunt purtati pe drumuri, li se cere sa dea examene pentru a avea atestat de parinte...de parca parintii biologici urmeaza vreo scoala undeva special pentru a deveni parinti. nu se lucreaza in interesul copilului si nici in al parintilor adoptivi.

Modifică Setările