10 bancuri care îţi testează cunoştinţele de cultură generală. Care este diferenţa dintre ignoranţă şi apatie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Nu doar testele de inteligenţă sunt modalităţi bune de a ne testa cunoştinţele. Putem face acest lucru şi într-o manieră distractivă, cu ajutorul bancurile inteligente, prin jocuri de cuvinte, teorii matematice sau din domeniul fizicii.

1. Pisica lui Schrödinger intră într-un bar. Şi nu intră. 

2. Care este diferenţa între ignoranţă şi apatie? Nu ştiu şi nu îmi pasă.

3. Un neamţ cere un martini. „Dry?”, întreabă barmanul. „Nein, doar unul”.

4. Două femei intră într-un bar şi discută despre testul Bechdel.

5. Pavlov stă într-un bar, când deodată îi sună telefonul. Pavlov oftează şi spune: „O, nu, iar am uitat să hrănesc câinii”.

6. De câţi marxişti este nevoie să înşurubeze un bec? De nici unul, becul conţine seminţele propriei revoluţii. 

7. Sufăr de cleptomanie, iar când se agravează, iau ceva şi îmi trece. 

8. Einstein, Newton şi Pascal se joacă v-aţi-ascunselea şi este rândul lui Einstein să numere. Se propteşte omul de ştiinţă de un copac şi începe să numere până la zece. Pascal fuge şi se ascunde mai departe, dar Newton rămâne pe loc, desenează pe asfalt cu cretă un pătrat cu latura de un metru şi se aşează în mijlocul lui, cu faţa la Einstein. Acesta termină de numărat, se întoarce, îl vede pe Newton şi strigă: te-am văzut! Newton răspunde: nu, ai văzut un newton pe un metru pătrat, deci l-ai văzut pe Pascal.

9. Ştii care este deosebirea dintre inteligenţă şi înţelepciune?

– Nu.

– Ei bine, eşti inteligent dacă nu crezi decât jumătate din ce auzi.

– Şi înţelept?

– Dacă ştii despre care jumătate e vorba.

EXPLICAŢII

1. Pisica lui Schrödinger este un experiment mental, adesea caracterizat ca un paradox, formulat de fizicianul austriac Erwin Schrödinger în 1935. Acesta a imaginat un experiment în care este prezentă o pisică care poate să fie vie sau moartă, în funcţie de un eveniment aleator anterior. O pisică, împreună cu un flacon cu otravă închis, sunt plasate într-o cutie protejată de orice acţiune indusă de mediul extern. Dacă un detector Geiger-Müller detectează o radiaţie, atunci flaconul va fi spart, eliberând otrava care va ucide pisica. Mecanica cuantică sugerează că după o perioadă pisica este concomitent vie şi moartă. Totuşi, când ne uităm în cutie, vedem pisica ori vie, ori moartă, şi nu un amestec de vie şi moartă.

2. Apatia este starea, adesea patologică, de indiferenţă faţă de propria persoană şi faţă de lumea înconjurătoare, pe când ignoranţa se traduce prin lipsă de cunoştinţe (elementare), de învăţătură; incultură.

3. „Drei”, care înseamnă „trei” în limba germană, se citeşte la fel ca „dry” din limba engleză, care înseamnă, în acest context, „sec”. 

4. Testul Bechdel este un test care are ca scop să demonstreze modul absurd în care unele filme, cărţi şi alte lucrări de artă se concentrează pe genul masculin al personajelor. Pentru a trece testul, într-un film trebuie să existe cel puţin două femei identificate prin nume, care să aibă o conversaţie la un moment dat, iar conversaţia lor să nu aibă ca subiect bărbaţii.

5. În experimentul iniţial al lui Pavlov, hrana adusă unui câine a fost asociată unui sunet, făcut de un clopoţel. În urma asocierii repetate, hrană şi sunet, sunetul va provoca aceeaşi reacţie ca şi hrana, şi anume salivarea. Reacţia nouă obţinută la apariţia sunetului a fost numită reacţie condiţionată. 

6. Potrivit lui Karl Marx, capitalismul conţinea seminţele propriei distrugeri. 

7. Cleptomania este o boală caracterizată de impulsul patologic de a fura obiecte fără urmărirea unui profit.

8. Formula unităţii de măsură a presiunii, care a fost botezată după matematicianul Blaise Pascal, este un Newton pe metru pătrat. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite