Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

11 lucruri uimitoare pe care nu le ştiai despre creierul tău

0
Articol publicitar
6 May 2021 18:17:04
Autor: ADH

Cântăreşte două kilograme. Consumă 20% din cantitatea de energie pe care o produce organismul. Şi e ceea ce ne deosebeşte de alte animale. Este vorba despre creierul uman.

Deşi este, fără îndoială, cel mai important organ, avem obiceiul să uităm de asta, în timp ce el reglează în linişte funcţii precum respiraţia, mersul, sau vorbitul. De fapt, creierul conduce atât de multe procese încât oamenii de ştiinţă nu înţeleg exact cum poate să îndeplinească atât de multe funcţii complexe. Însă şi ceea ce ştim despre creier este absolut fascinant.

1. Creierul uman se micşorează

În primele două milioane de ani ale evoluţiei umane, creierul a crescut… şi a crescut şi a crescut, până în vremea cro-magnonilor – oameni cu fălci uriaşe şi piepturi enorme. Asta a fost în urmă cu 20.000 de ani şi, de atunci, creierul nostru s-a micşorat ca mărime, pierzând în volum o bucată de dimensiunea unei mingi de tenis. Deşi oamenii de ştiinţă nu cred că această schimbare este ceva îngrijorător, nici ei nu ştiu exact de ce se întâmplă.

2. Creierul din cap nu este singurul tău creier

Te simţi vinovat după ce-ţi depăşeşti bugetul în supermarket, atunci când îţi e foame? Există un motiv pentru asta: fiecare dintre noi are un aşa numit “al doilea creier” în intestine. Însă, lăsând gluma la o parte, cercetări recente au făcut lumină asupra fenomenului numit de experţi legătura sistem digestiv – creier. Desigur, masa de 100 de milioane de neuroni din intestine se ocupă cu digestia, dar asta nu e tot. Sistemul nervos enteric produce, de asemenea, serotonină (neurotransmiţătorul care ne echilibrează starea de spirit) şi poate avea un impact asupra depresiei.

Citeşte continuarea aici.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările