Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

13 X 5. În 65

5
19 Dec 2015 18:37:11
Cezar Pârlog

Oaaaai, ce nasol e ca, într-o zi cu minus 13 afară, după ce ai aşteptat fix 13 minute troleul, te-ai urcat cu greu şi stai într-un picior, să te trezeşti întrebat dacă ajunge nu ştiu unde.

Dar e o bătrînică simpatică, tu trebuie să fii bun şi amabil oricîte ai avea pe cap, aşa cum îţi recomandă şi Dan Puric, n-ai încotro, îţi stabilizezi poziţia nesigură şi răspunzi, sincer binevoitor. Adaugi şi că nu eşti chiar sigur, de’, o generozitate gratuită, mare minune să nu fie o reminiscenţă de la alea două pagini de Coelho pe care le-ai citit peste umărul unui bărbos, mai devreme, în metrou, că tu cobori destul de repede şi că e bine să se intereseze şi la altcineva. Te întreabă dacă e frumoasă, tu, surprins, bîigui ceva cum că da, şi-ţi povesteşte apoi ce cartier nou şi frumos e la capătul liniei; Brîncuşi sau cam aşa ceva. Doar că e de preferat să-l vezi primăvara sau vara. E înghesuială şi deja ţi-e ruşine de supliciul la care dialogul supune urechile celor 13 persoane de pe metrul pătrat de 65. Oare să cobori cu o staţie mai devreme? Un semafor e roşu şi chiar înjuri în barbă minutul adiţional şi prelungirea inerentă de dialog. Într-un tîrziu vine şi staţia, îţi vezi tortura încheiată şi, de bucurie, transpiri moderat, ştiind că fluxul de urcare te va despărţi de tanti cea vorbăreaţă. Nu-i aşa deloc. Se închid uşile şi ea e tot lîngă tine. La urma urmei, nu arată rău, iar o secundă gîndeşti  chiar imoral. Reuşeşti să-ţi introduci gîndurile rele la cutie, le încui bine, ea te întreabă de zodie, se bucură că e ca şi a celui de-al 5-lea bărbat, singurul pe care l-a iubit şi asculta muzică multă, dar care a murit de 13 ani. S-au căsătorit tîrziu, el fusese pe la „Canal”, a avut un contact cu ambasada Franţei, Securitatea l-a mirosit, iar ea şi-ar fi pierdut serviciul; au făcut nunta abia cînd i-au dat drumul. Nu scoţi nici un cuvînt, sperînd că faci bine. A fost greu după ce a murit, s-a şi îmbolnăvit, dar a scăpat, apoi a trebuit să modifice totul acasă, ca să-i fie mai uşor şi să nu-l mai vadă peste tot. Te întreabă pe unde stai, îi zici, cunoaşte zona şi îi place, trage uneori cîte o ţigară pe banca aia din capătul străzii. Vine staţia, începi să respiri normal şi să prinzi culoare în obraji; asta nu se vede, e destul de puţină lumină, bine măcar că bagă căldură. Cobori, ea la fel, şi te trage discret de braţ, privindu-te galeş. Spune ceva, şi că vă înţelegeţi bine, nu-ţi dai seama despre ce e vorba, zice de legătura dintre Taur-ea şi Peşte-tu. Moment în care nu ştii dacă să îi ceri adresa sau numărul de telefon fix, privirea evaluatoare îţi alunecă în jos, dai de nişte ciorapi tricotaţi continuaţi cu o pereche de cizme de gumă comune, cu un 13 mare desenat pe ele; te scuturi pe interior şi renunţi. Te desparţi politicos şi uşurat; sau?...

                                                                        *

                                                                        *

Cezar Pârlog este autorul volumului de proză scurtă „Flori, fete, fiţe sau băieţi”, apărut la Editura Tracus Arte în anul 2014, care a obţinut Premiul Naţional „Vasile Voiculescu” la secţiunea proză, ediţia XXVI, 2015.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Mihaela Hură
19.12.2015, 19:00:38

Adevărul (nu publicația, firește :) ) este că, atunci când ajunge fatidicul 13 până și pe cizmele de gumă ale unei bătrânele, s-a dus orice speranță într-un viitor mai bun și soarta nefastă a planetei pare pecetluită. Gata cu perdeluța roz care ne acoperă delicat privirea, gata cu jumătatea plină a paharului, gata cu gândul pozitiv, gata cu toate.

+1 (1 vot)
Cezar Pârlog
19.12.2015, 19:49:32

Adevărul, e că este un text fain si stiintific. Eu chiar l-am propus pentru manualul de Aritmetica de la clasa a treia. Cam atunci cind incepe si Educatia sexuala. Cit despre batrine/ă, sa ne inclinam. Am si zis ca era simpatica. Si nici nu mai stiu de i-am cerut nr de tel, asta-i (ca sa inchei eliptic) Adevarul.

+2 (2 voturi)
Mihaela Hură
19.12.2015, 20:18:28

Principalul e că a devenit eroină de proză scurtă. Cu cizmele de gumă, cu tot :) Iar dacă ați făcut și schimb de numere (de telefon, nu de 13), atunci e cazul să te aștepți la un apel lămuritor.

+1 (1 vot)
Cezar Pârlog
19.12.2015, 21:03:52

..oare sa recunosc asta?! Fie n-o fac nici macar picurat cu ceara, impuscat si ars pe rug, apoi aruncat de 3 ori pe asfalt dintr o masina in viteza: el este chiar... 065.513.13.13 ;-)

+2 (2 voturi)
Mihaela Hură
20.12.2015, 15:36:07

Pentru incendiere, e în pregătire un rug de două persoane, nedecomandat, pe comandă, în spatele blocului. Despre împușcare, nu știu ce să zic... trebuie permis pentru armă, măcar puțin antrenament la poligon, complicat. Cu ceara se poate rezolva mai repede. Și e și sănătoasă. Aruncarea pe asfalt cred că rămâne cea mai eficientă, mai ales dacă nimerești într-o groapă din aceea din mijlocul drumului. Dar, oricum, merită toate eforturile, pentru a smulge acest număr de telefon, pe care l-ai ținut așa secret :))))

+1 (1 vot)
Modifică Setările