2020 - unde vom fi peste zece ani?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vom fi operaţi de roboţi, vom lucra alături de ei, iar supermarketul ne va umple automat frigiderul conectat la internet. Ne vom comanda lenjerie pe iPhone, dar vom mânca mai sănătos. Experţii chestionaţi de „The Daily Telegraph“ vorbesc despre cum vor arăta diferite domenii peste alţi zece ani. De la medicină, terapii genetice şi comunicaţii, previziunile lor ajung până la cinema şi tv.

1 Terapia genetică. Steve Jones, profesor de genetică la University College din Londra, estimează că pentru unii dintre pământeni terapia genetică va fi o parte importantă a medicinei hi-tech până în 2018. Dar pentru sănătatea majorităţii oamenilor va rămâne încă irelevantă.

2 Medicină generală. Doctorul Max Pemberton spune că peste încă zece ani vom înţelege mai bine cum funcţionează „cei mai mari ucigaşi ai lumii", mai ales cancerul şi virusul HIV/SIDA.

Însă, în ciuda descoperirilor în domeniul geneticii nu se va ajunge însă la un tratament pentru Alzheimer.
În chirurgie, un mare avantaj îl va constitui creşterea implicării roboticii, iar medicii vor promova tot mai mult tehnicile non-invazive.

3 Ştiinţă. E foarte probabil ca în 2010 să asistăm la ultimele zboruri ale „calului de bătaie" al NASA - naveta spaţială, crede Roger Highfield, editor la revista „New Scientist". În viitor, cursa pentru cucerirea spaţiului va implica mai degrabă companii private. Vom asista, de asemenea, la crearea „vieţii artificiale".

Din 2007, cercetătorul american Craig Venter a fost cât pe ce să dezvolte o bacterie vie purtătoare a unui cod ADN realizată de la zero, în laborator. Alţi cercetători lucrează la o celulă dezvoltată integral artificial. Vom asista la tentative de a rezolva problemele planetei (geoinginerie), un proiect la scară globală menit să reducă efectele nocive ale încălzirii globale.

4 Tehnologie de larg consum. Matt Warman, editor de profil la „The Daily Telegraph", ne avertizează că tehnica va invada fiecare aspect al vieţii noastre. Telefonul mobil va fi o poartă deschisă comunicaţiilor la nivel global şi va fi conectat la internet, dar şi la toate ecranele pe care le avem acasă sau la serviciu. Supermarketurile ne vor umple automat frigiderele de acasă conectate online. Ar trebui să ne aşteptăm la sentimentul omniprezent că suntem urmăriţi - cel mai probabil nu de instituţiile statului, ci de marile corporaţii.

5 Internet. Acum, numărul de abonamente la telefonia mobilă e de trei ori mai mare decât cel al utilizatorilor de internet. În decada următoare, telefonia mobilă şi internetul vor concura pentru a îndeplini promisiunea tehnologiei: de a ajuta oamenii pentru a se ajuta singuri, crede Biz Stone, fondator al site-ului de socializare Twitter. Schimbul deschis de date îi va transforma pe oameni în persoane mai bine informate, mai implicate şi mai empatice.

6 Mediu. Va fi cea mai fierbinte decadă dacă va continua încălzirea globală, char dacă situaţia va varia de la un an la altul, avertizează Geoffrey Lean, comentator în domeniul ecologiei pentru „Daily Telegraph". Energia regenerabilă va lua avânt - în special cea solară, în timp ce în domeniul energiei nucleare nu vor apărea noi puteri în cursul următorilor zece ani. Se vor înmulţi dovezile că telefoanele mobile pun sănătatea în pericol, iar calota glaciară se va topi în continuare.

7 Mâncarea. Specialista Rose Prince susţine că alimentele proaspete se vor păstra mai bine pe rafturi. Etichetele vor indica ţara de origine a alimentului, iar incidenţa obezităţii va scădea, graţie unor noi descoperiri în domeniul nutriţiei. Europa va rămâne unul dintre avanposturile organismelor modificate genetic. Bucătăria organică şi cea moleculară vor ceda terenul bistrourilor.

8 Cumpărăturile. Cei mai mulţi îşi vor comanda pe iPhone lenjeria, iar camioanele de distribuţie vor bloca străzile, crede Harry Wallop, corespondentul ziarului în domeniul drepturilor consumatorilor.

9 Televiziune. Ne vom uita la producţii mai mult on-line şi în special la cerere. Vor apărea coproducţii internaţionale, cu costuri uriaşe, spune Neil Midgley, editor media.

10 Film. După „Avatarul "lui James Cameron, ne putem aştepta la o explozie a filmelor de acţiune 3D. Noi metode de vizionare şi de distribuire a producţiilor vor lărgi conceptul de cinema mai mult decât ar putea Hollywoodul să-şi imagineze.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite