7 mituri despre meditaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tehnicile de meditaţie nu înseamnă renunţarea la propriile gânduri şi eliberarea minţii FOTO Shutterstock
Tehnicile de meditaţie nu înseamnă renunţarea la propriile gânduri şi eliberarea minţii FOTO Shutterstock

În ultimii 40 de ani, tehnicile de meditaţie au intrat tot mai mult în cultura occidentală, fiind uneori chiar prescrise de medici. Tot mai multe persoane recurg la ele, de la oameni de afaceri, la artişti, oameni de ştiinţă şi profesori. În ciuda popularităţii de care se bucură meditaţia, există multe păreri greşite despre ea.

Miturile legate de tehnicile de meditaţie împiedică oamenii să încerce această formă de relaxare şi să se bucure de beneficiile ei. Publicaţia „Huffington Post“ a realizat o listă cu şapte mituri despre meditaţie întipărite în mintea omului modern:

1. Tehnicile de meditaţie sunt greu de aplicat

Acest mit îşi are rădăcinile în imaginea meditaţiei ca practică ezoterică rezervată doar sfinţilor şi adepţilor spirituali. În realitate, dacă primeşti instrucţiuni din partea cuiva cu experienţă în domeniu, tehnicile de meditaţie sunt uşor de învăţat. Ele au diferite grade de dificultate, cea mai simplă fiind concentrarea pe respiraţie şi repetarea în gând a unei mantre – o formulă rostită cu valoare sacră. Unul dintre motivele pentru care meditaţia pare grea este că încercăm din greu să ne concentrăm, suntem foarte fixaţi pe rezultat şi, mai mult ca sigur, ajungem la concluzia că nu o facem bine. Un profesor vă poate ajuta să înţelegeţi ceea ce experimentaţi, să treceţi peste blocajele inerente şi să practicaţi zilnic meditaţia.

2. Trebuie să ne eliberăm mintea de gânduri pentru a practica meditaţia 

Tehnicile de meditaţie nu înseamnă renunţarea la propriile gânduri şi eliberarea minţii. Încercările de a face aceste lucruri nu vor face decât să ne streseze şi să dea un glas mai puternic vocii interioare. Nu ne putem opri sau controla gândurile, dar putem decide câtă atenţie să le acordăm. Deşi vocea interioară nu poate fi adusă la tăcere, meditaţia ne ajută să descoperim că liniştea există deja în noi. Atunci când medităm, folosim ceva pentru a ne concentra, cum ar fi respiraţia, o imagine sau mantra (formulă rostită), fapt care permite minţii să se relaxeze şi să intre într-un flux liniştit al conştiinţei. 

3. Beneficiile meditaţiei se fac simţite după mulţi ani de practică 

Efectele benefice ale tehnicilor de meditaţie pot fi simţite imediat şi pe termen lung. Puteţi beneficia de rezultate încă de la prima încercare de a practica meditaţia. Există mai multe studii ştiinţifice care au demonstrat că meditaţia are efecte profunde asupra relaţiei dintre minte şi trup în doar câteva săptămâni de practică. Unul dintre acestea a fost realizat de specialiştii Universităţii Harvard şi Spitalului General Massachusetts şi arăta că opt săptămâni de meditaţie sunt suficiente pentru a reduce anxietatea. 

4. Meditaţia este o formă de evadare din viaţa reală

Adevăratul scop al meditaţiei nu este să te rupi de realitate şi să scapi de ea, ci să intri în contact cu adevăratul sine, care transcende circumstanţele schimbătoare ale vieţii tale. Prin meditaţie poţi ajunge dincolo de mintea conştientă, care este adeseori plină de regrete legate de trecut şi de îngrijorări cu privire la viitor, şi să cunoşti conştiinţa pură. Odată ce ai atins această stare, vei reuşi să te eliberezi de caracterizările pe care ţi le-ai făcut şi care te-au limitat până acum. Vei putea astfel să experimentezi adevăratul sine, care este infinit şi liber.

5. Nu avem timp şi pentru meditaţie

Există directori foarte ocupaţi care nu au ratat nicio şedinţă de meditaţie timp de 25 de ani. Dacă faci din meditaţie o prioritate, vei reuşi să găseşti timp pentru ea. Dacă ai un program prea încărcat, ţine minte că şi câteva minute de meditaţie sunt mai bune decât nimic. Paradoxal, cu cât alocăm mai mult timp tehnicilor de meditaţie, cu atât vom avea mai mult timp pentru celelalte lucruri. Atunci când medităm, ieşim din timpul limitat şi intrăm în starea pură a conştiinţei. Respiraţia şi ritmul cardiac încetinesc, tensiunea sanguină scade şi corpul produce mai puţini hormoni de stres şi alte substanţe care grăbesc procesul de îmbătrânire şi ne scurtează viaţa.  

6. Meditaţia trebuie să se bazeze pe credinţe spirituale sau religioase

Nu trebuie să ai o credinţă anume pentru a putea pune în aplicare tehnici de meditaţie. Mulţi oameni, de diverse religii, practică meditaţia fără a simţi niciun conflict între ea şi practica religioasă. Unii dintre practicanţi sunt atei sau agnostici şi meditează doar pentru a obţine o pace interioară, pentru beneficiile mentale şi fizice oferite de meditaţie. 

7. Ar trebui să-mi ofere experienţe transcedentale 

Unii oameni sunt dezamăgiţi să constate că nu au viziuni în timpul meditaţiei, că nu devin iluminaţi şi că nu văd o lumină puternică sau coruri de îngeri. Deşi în timpul meditaţiei avem diverse experienţe minunate, nu aceste experienţe sunt scopul. Beneficiile reale vor putea fi observate în viaţa de zi cu zi, cea din afara meditaţiei. Atunci când am terminat şedinţa de meditaţie, liniştea interioară dobândită ne va permite să devenim mai creativi, mai blânzi şi mai afectuoşi cu cei din jur.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite