8 greşeli de amenajare pe care le comiţi fără să-ţi dai seama şi soluţii pentru fiecare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa

Când nu ai un designer de interior care îţi gândeşte întregul plan pentru amenajare, până în cele mai mici detalii, e posibil să pierzi anumite lucruri din vedere:

Că piesa X nu merge de fapt în camera pentru care ai cumpărat-o, că bugetul nu e atât de bine planificat pe cât ai crezut, că pereţii nu arată atât de bine pentru că finisajele sunt prea mari sau prea mici. Am făcut o listă de greşeli de amenajare şi am venit cu soluţii pentru fiecare.

Un proiect de amenajare trebuie să înceapă cu un plan bine structurat, ca să nu te trezeşti că lucrurile scapă de sub control în mijlocul şantierului. Apoi, finisajele şi obiectele de mari dimensiuni nu se schimbă rapid şi uşor, aşa că lor trebuie să le acorzi o atenţie deosebită pentru a evita o pierdere financiară. Căci de la alegerea unor finisaje nepotrivite condiţiilor din acel spaţiu până la măsurarea eronată, fiecare greşeală poate amâna termenul final sau, mai rău, poate aduce nevoia unei noi sesiuni de renovare.

Alături de patru arhitecte şi designeri de interior, îţi prezentăm opt greşeli de amenajare, dar şi cum le poţi evita, pentru a elimina orice neplăcere din proiectul tău:

1. Nu te raportezi la dimensiuni

Încăperile mari se asociază cu plăci de dimensiuni mari

Casa

Când te îndrăgosteşti de un obiect din showroom, ignori nevoia de a-l raporta la propriul tău spaţiu. Iar atunci când îl aduci acasă, îţi dai seama că tabloul sau mobilierul e mult prea mic pentru peretele imens pe care voiai să-l pui. E una dintre cele mai comune greşeli de amenajare şi pe care o poţi face inclusiv în privinţa finisajelor.

Soluţia: Arhitecta Gabriela Borlescu de la Gabrielle Interior Design îţi recomandă să ţii cont de spaţiul tău şi de proporţiile acestuia. Regula de aur: în amenajare, camera mare se asociază cu finisaje mari sau printuri mari, iar camera mică se amenajează cu finisaje şi printuri mici sau medii. Altfel nu îţi pui în valoare proporţiile camerei, atrage atenţia.

De exemplu, în baie: Pe un perete lung de 120 centimetri nu monta plăci ceramice de 80/90 centimetri căci sunt prea mari, e mai greu să le încadrezi şi ajungi să ai doar două plăci pe perete, ceea ce e disproporţionat şi inestetic.

Pentru apartamente, dimensiunile medii sunt cele mai potrivite. Poţi folosi pardoseli de 60x60 centimetri sau 45x45 centimetri. Într-o bucătărie, montează un backsplash dintr-o placă întreagă, poate un mozaic, sau chiar faianţă tip metro tile, mai recomandă Gabriela.

2. Nu combini echilibrat culorile

Culorile din proiectul Jooca Studio se combină echilibrat pentru că au pornit de la o schemă cromatică prestabilită

proiect Jooca Studio
proiect Jooca Studio

Tot din categoria „greşeli de amenajare de care nu scapi”: combini culorile fără un plan şi un concept cromatic şi stilistic, fie că vorbim de pereţi sau de mobilier şi accesorii pe care le tot adaugi prin amenajare. De cele mai multe ori asta duce la o amenajare obositoare pentru ochi, care face spaţiul să pară mic şi aglomerat.

Soluţia: Porneşte cu o schemă cromatică, asigură contrastul şi foloseşte culoarea într-o proporţie mai mică. „Îmi place foarte mult ca într-un spaţiu să existe un perete de accent. De exemplu, în baie, peretele cu cadă poate fi transformat foarte uşor într-un astfel de punct de interes. Te poţi juca cu plăci ceramice colorate, sau diferite texturi de mozaic, dar este bine să te limitezi la un singur perete. Spaţiul poate să devină uşor foarte încărcat în momentul în care începi să foloseşti culori puternice peste tot”, povesteşte arhitecta Alexandra Năstase de la Jooca Studio.

La fel de importantă e şi alegerea pardoselii, completează ea. În spaţiile rezidenţiale, în general, se merge pe diferite tipuri de parchet. Indiferent că alegi un parchet laminat, triplustratificat sau masiv, este foarte important să te gândeşti înainte cum o să arate la final. Dacă alegi o culoare şi o textură foarte ştearsă, iar restul mobilierului va fi tot deschis, este posibil ca rezultatul final să nu aibă nici un element de contrast, iar imaginea va fi una plată, fără vibraţie, explică Alexandra.

 Alege culori pe gustul tău în amenajare. Tendinţele se vor demoda rapid.

Casa

Designerul de interior Mihaela Bănică de la Deer Home completează că un alt criteriu de alegere a culorilor este să corespundă stilului tău şi nu trendurilor. Acesta va fi singurul care va trece testul timpului.

3. Nu dai prioritate finisajelor

Poate cea mai mare dintre opt greşeli de amenajare din articol, cea legată de împărţirea bugetului. Stabileşti un buget foarte mic şi cheltui cei mai mulţi bani pe mobilă şi nu pe finisaje. Un parchet laminat nu va oferi niciodată confortul unuia stratificat sau din lemn masiv, aşa cum o ceramică ieftină poate crăpa mult mai uşor ca una la un preţ mai mare, dar cu un raport mai bun în privinţa calităţii.

Soluţia: Împarte bugetul astfel încât majoritatea banilor să se îndrepte spre obiectele pe care le schimbi rar în amenajare, în special finisajele. E bine să alegi materiale de calitate încă de la început, chiar dacă există riscul să depăşeşti puţin bugetul pe care l-ai alocat acestui pas. Gândeşte-te la o combinaţie care nu se demodează în minimum şapte ani, asta în cazul în care nu vrei să faci renovări foarte des. Cele mai importante sunt pardoseala, uşile şi plăcile ceramice din băi, insistă Alexandra de la Jooca.

„O pardoseală triplustratificată este mult mai calitativă, cu o durată mai mare de viaţă decât pardoseala laminată. Dacă apar urme de deteriorare sau dacă vrei să reîmprospătezi aspectul, parchetul triplustratificat se poate şlefui, refinisa cu ulei sau lac.

În privinţa ceramicii, dacă este o ceramică de o calitate slabă, rişti să pierzi material în timpul montajului, în final rezultând un cost mai mare, deoarece ceramica dintr-un material mai puţin calitativ se sparge foarte uşor. De altfel, suprafaţa se poate deteriora în timp de la umezeală sau de la produsele ce curăţenie. În acelaşi timp, dacă alegi materiale de o calitate superioară, cum ar fi cele naturale: piatra naturală (travertin, marmură, ardezie) sau lemn masiv, trebuie să acorzi o atenţie sporită întreţinerii, să foloseşti produse de curăţenie destinate lor”, atrage atenţia arhitecta de la Gabrielle Interior Design.

Continuarea articolului, aici

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite