9 greşeli de evitat atunci când amenajezi un open space, de la arhitecţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sss

Cele mai multe locuinţe moderne includ şi un open space, lucru de la sine înţeles. O astfel de compartimentare reduce de multe ori costurile dezvoltatorului, iar proprietarii se bucură de un acasă mai aerisit şi luminos. Dar cum amenajezi şi delimitezi două spaţii care comunică între ele, fără să îngreunezi circulaţia?

Mai mulţi arhitecţi şi designeri de interior exemplifică nouă din cele mai des întâlnite greşeli în amenajarea unui open space şi cum să faci să le eviţi.

1. Nu personalizezi funcţionalităţile în funcţie de nevoi

De obicei, open space-urile cuprind o zonă de bucătărie, cu dining inclus, şi una de living. E important să nu implementezi acest model, fără ca înainte să faci o listă cu toate lucrurile pe care le-ai doreşti şi de care ai nevoie, în funcţie de activităţile tale.

Soluţia: arhitectele Ioana Daniel şi Anca Fetcu Lupu de la Beelive avertizează că orice spaţiu trebuie amenajat în funcţie de nevoile proprietarilor: “Trebuie stabilită funcţia fiecărei zone, şi fiecare trebuie tratată cu mobilier corespunzător funcţiunii şi diferite elemente de design specifice”.

Dacă ai un open space generos, planifică funcţionalităţile lui în mod personalizat, nu-i musai să implementezi decorul din reviste sau site-uri. De exemplu, dacă lucrezi de acasă, poţi include în open space o zonă de birou care să cuprinda laptopul şi dosarele tale de la serviciu. Dacă eşti pasionată de jocuri pe calculator, zona de birou se poate extinde cu un scaun performant de gaming. La fel de bine, zona de birou poate fi înlocuită cu un mic atelier de pictură, o masă de dining foarte lungă pentru mese în familie sau chiar cu un hamac aşezat fără griji în interior. Important e ca spaţiul să te definească pe tine.

2. Te gândeşti la acest spaţiu ca la două camere distincte

Dacă bucătăria include culori deschise, cu un look clasic, nu aborda alt stil în partea de living

open space
open space

Chiar dacă un open space va avea mai multe funcţionalităţi, asta nu înseamnă că trebuie să le diferenţiezi într-un mod ostentativ, prin diferite palete de culori fără legătură, finisaje ce delimitează zonele sau prin stiluri total opuse.

Soluţia: păstrează aceeaşi pardoseală în limita posibilităţilor şi asigură continuitatea printr-un stil unitar şi o paletă de culori similară. Dacă bucătăria are dulapuri albe, poţi amplasa dulapuri albe şi în living. Dacă zona de zi are o pardoseală din parchet stratificat, păstreaz-o şi în zona de dining sau de lucru.

“O cameră de tip open space are rolul de a alătura două funcţiuni diferite într-una singură. De aceea e indicat ca abordarea funcţională, dar mai ales estetică să fie unitară. Să predomine aceleaşi nuanţe, să se folosească aceleaşi finisaje pentru mobilier, pentru ca trecerea dintre cele două funcţiuni să fie insesizabilă”, explică designerul de interior Iulia Stiru.

3. Nu planifici traseele de circulaţie

Când aşezi mobilierul fără o strategie funcţională, poţi bloca traseele de circulaţie. Dacă pui un dulap masiv lângă o uşă şi în faţa uşii mai pui şi o canapea de dimensiuni mari, fluxul va fi îngreunat.

Soluţia: ţine cont de poziţia uşilor şi gândeşte-te cum poţi ajunge din punctul A în punctul B cât mai uşor. Asgură-te că nu există piese de mobilier de mari dimensiuni care să blocheze acel traseu sau care să îngusteze culoarul. “Amplasarea obiectelor de mobillier trebuie să se facă în legătură cu zonele de circulaţie şi este de evitat poziţionarea mobilierului în drum”, spune specialistele de la Beelive.

4. Nu alegi piese multifuncţionale

Canapelele modulare îţi oferă mai multe posibilităţi de aranjare şi funcţionalitate într-un open space

Imagine indisponibilă

Arhitectele Milena Ţăranu şi Mariana Bercu de la Interior cred că un open space nu trebuie să fie aglomerat, plin de spaţii de depozitare şi de decoraţiuni pe care eşti tentată să le incluzi doar pentru că beneficiezi de un spaţiu generos.

Soluţia: alege obiecte multifuncţionale, care să reducă numărul pieselor de mobilier şi care pot fi mutate cu uşurinţă dintr-un loc în altul într-un open space. De exemplu, dacă alegi o canapea modulară, poţi folosi unul dintre elemente şi pe post de taburet, şi ca măsuţă de cafea, dar şi ca suport de picioare.

“Multifuncţionalitatea este un factor cheie în a nu încărca foarte mult un open space. E bine să nu se folosească panouri de separare foarte înalte pentru a nu fragmenta prea mult spaţiul”, adaugă specialistele.

Continuarea articolului, aici.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite