Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

9 lucruri care stau în calea succesului şi cum să treci peste ele

0
12 Jul 2015 05:13:53
Autor: Cosmin Ardeleanu
Cum să treci peste piedicile care stau în calea succesului FOTO Shutterstock
Cum să treci peste piedicile care stau în calea succesului FOTO Shutterstock

Un jurnalist al Business Insider care a intervievat peste 500 de oameni de afaceri de succes în 20 de ani de carieră a făcut un rezumat al lucrurilor pe care le-a observat la aceştia. Astfel, Napoleon Hill a realizat o listă a lucrurilor care împiedică oamenii obişnuiţi să devină bogaţi sau să aibă succes în general.

Lipsa unui scop precis

„Nu există perspectiva unui succes pentru o persoană care nu are un scop precis, un ţel spre care să ţintească.”, spune jurnalistul Napoleon Hill. Dacă scopul tău este să ai un profit, trebuie să-ţi vizualizezi scopul economiilor, după care să realizezi un plan financiar.

Lipsa ambiţiei

Trebuie să vrei să ţinteşti deasupra mediocrităţii, spune Hill. „Persoanele care sunt indiferente dorinţei de a avansa în viaţă şi care nu vor să plătească preţul pentru a se dezvolta nu au nici o şansă.” Bogăţia nu apare brusc, de nicăieri. Trebuie să munceşti cu perseverenţă şi calm. Un prim pas este să investeşti banii pe care i-ai strâns, cu cât mai devreme, cu atât mai bine.

Nefolosirea cunoştinţelor

O licenţă sau un master nu-ţi asigură bogaţia. Cunoştinţele nu garanteaz succesul, decât dacă sunt organizate şi aplicate în viaţă ţinându-se cont de realităţile cotidiene, sociale şi economice. „Oamenii nu sunt plătiţi pentru ce ştiu ci pentru cum aplică ceea ce ştiu”, spune Hill. Aşadar, nu te limita la diploma ta şi caută să înveţi constant lucruri noi.

Lipsa autodisciplinei

„Disciplina se formează prin autocontrol.”, afirmă Hill. „Asta înseamnă că o persoană trebuie să-şi controleze toate aspectele negative. Înainte de toate, trebuie să te poţi controla pe tine însuţi. Dacă nu te cucereşti pe tine, vei fi cucerit de tine însuţi.”, mai completează jurnalistul. Iar când vine vorba despre cum să te îmbogăţeşti, formula este simplă: economiseşte mai mult, cheltuieşte mai puţin. Este un concept simplu, dar să cheltuieşti mai puţin impune disciplină. 


Lipsa de atenţie acordată corpului tău

„Nici o persoană nu se poate bucura de bogăţie dacă nu este sănătoasă”, spune Hill. Nu este o coincidenţă că toţi multimiliardarii îşi fac timp să facă sport. Vestea bună este că principalele cauze ale unei sănătăţi proaste (excesul alimentar, gândurile negative şi lipsa sportului) ţin de fiecare om în parte. Nu trebuie decât voinţă.

Amânarea

Hill spune că amânarea este una din principalele cauze ale eşecurilor. „Majoritatea oamenilor trec prin viaţă ratându-se pentru că aşteaptă să vină momentul potrivit pentru a începe să facă ceva. Nu mai aşteptaţi, niciodată nu va fi momentul potrivit. Porneşte chiar din stadiul în care te afli şi munceşte folosindu-te de ceea ce ai la dispoziţie în momentul respectiv, iar instrumentele şi situaţiile mai bune vor veni pe parscurs.”.

Lipsa perseverenţei

„Majoritatea dintre noi suntem buni „începători”, dar stăm prost la capitolul finalizare.”, este de părere Hill. „Oamenii tind să se dea bătuţi la primul semn de eşec.”. Nu te opri până nu obţii ceea ce vrei. Oamenii de succes au trecut prin eşecuri şi, cel mai important, au trecut peste ele. „Am învăţat că nu contează de câte ori dai greş.”, spune miliardarul Mark Cuban. „E de ajuns să nimereşti o singură dată. Am încercat să vând lapte praf, am fost un idiot de multe ori, dar am învăţat din fiecare experienţă.”.

Alegerea greşită a partenerului de viaţă

Hill subliniază faptul că  un partener de viaţă nepotrivit este una din căile cele mai sigure spre insucces pe toate planurile. „Dacă relaţia nu este una armonioasă, eşecurile vin pe fiecare plan.”, notează acesta. 

Anturajul greşit

„O persoană ar trebui să aleagă cu atenţie angajatorul, acesta din urmă să fie o inspiraţie, un om inteligent şi de succes.”, afirmă Hill. Iar acest concept nu trece dincolo de birou. Este important să ne înconjurăm de oameni talentaţi, inteligenţi şi de la care avem ce învăţa şi în viaţa privată. Tindem să devenim persoane asemănătoare celor cu care ne anturăm, de aceea oamenii bogaţi sunt înconjuraţi tot de oameni bogaţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările