9 moduri prin care îţi dai seama dacă cineva minte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Limbajul non-verbal ne poate ajuta să ne dam seama când o persoană minte
Limbajul non-verbal ne poate ajuta să ne dam seama când o persoană minte

Nu este întotdeauna simplu să-ţi dai seama dacă o persoană minte sau nu. Dacă bănuieşti că cineva este nesincer cu tine, trebuie să ştii că există anumite lucruri care, de obicei, îi dau de gol pe mincinoşi.

1. Observă postura

Cineva care minte o va arăta adesea prin limbajul corpului. De regulă, cu cât o persoană are o poziţie a corpului mai deschisă, cu atât este mai sinceră, pentru că atunci când atunci când corpul e deschis. Dar dacă observaţi că cineva îşi schimbă limbajul corpului şi începe să-şi închidă corpul, să se cocârjeze sau face gesturi pentru a se calma, cum ar fi să-şi atingă faţa, să-şi frece mâinile sau furuntea, atunci este posibil ca acea persoană să nu fie sinceră cu tine.

2. Priveşte în ochi

Lipsa contactului vizual este unul dintre primele semne non-verbale că cineva minte. Privitul în ochi este ceva personal şi intim. Dacă cineva minte, persoana respectivă va dori să se detaşeze de tine şi de situaţie.

3. Observă viteza mişcărilor

De obicei, persoanele care mint vor încerca să păcălească interlocutorul, făcându-l să creadă că sunt mai calme decât sunt de fapt, aşa că mişcările lor vor reflecta acest lucru. Adesea îşi vor ţine mâinile pe lângă corp, se vor aşeza extrem de uşor, vor vorbi încet şi vor reduce expresiile feţei la minimul, încearcând să mimeze o stare de calm, însă acest comportament poate fi un mare indicator al lipsei de sinceritate. Fii atent: acest tip de minciună fără expresie indică un mincinos priceput, aşa că poate fi greu să-l deconspiri.

4. Fii atent la poveste

Dacă nu sunt incredibil de pricepuţi la minciună, cei mai mulţi mincinoşi vor avea neconcordanţe în povestea lor. Dacă eşti suspicios, ascultă cu atenţie ce au de spus şi poate fi destul de uşor să-i prinzi cu minciuna în cele relatate.

5. Înclinaţia corpului

Dacă persoana pe care o acuzi de minciună se lasă pe spate faţa de tine, ar putea fi un semn de avertizare că se simte incomod şi corpul o trădează. Verifică dacă persoana îşi trage picioarele departe de tine, dacă îţi întoarce spatele sau dacă îşi aşază mâinile pe partea opusă de tine. De asemenea, poţi observa dacă se înclină  sau îşi îndreaptă picioarele spre ieşirea din cameră.

6. Urmăreşte răspunsul

Dacă acuzi pe cineva că minte sau pui la îndoială ceea ce spune, acordă atenţie modului în care aceasta răspunde. O persoană nevinovată poate fi ofensată şi te va lua la întrebări, în timp ce vinovatul va încerca mereu să se apere. Mincinoşii cu experienţă vor avea adesea o reacţie rapidă şi vor folosi tactici care vor redirecţiona atenţia spre tine sau vor declanşa un fel de reacţie emoţională în tine care să poată îndepărta atenţia de la ei şi de la minciună. Te poţi aştepta la lacrimi, ţipete şi acuzaţii împotriva ta, dacă această persoană minte. 

7. Fii atent la modul în care îşi scutură capul

Corpul te poate trăda atât de des atunci când minţi şi chiar şi o simplă clătinare a capului te poate da de gol. Un exemplu este discrepanţa verbal/non-verbal dacă cineva spune „da“, dar dă din cap că „nu“, care este un semn potenţial de înşelăciune.

8. Observă orice diferenţe de comportamentul

În cazul în care o persoană este în mod obişnuit vorbăreaţă, dar devine brusc liniştită când este confruntată, este posibil să aveţi de a face cu un mincinos. Cheia este să stabilim o linie de bază pentru comportamentul unui individ şi apoi să căutam abateri de la acea linie ca răspuns direct la anumiţi stimuli. O abatere sau două pot sugera o reacţie emoţională sau fiziologică la ceva, dar nu înseamnă neapărat înşelăciune. Cu toate acestea, un număr mai mare de deviaţii în răspunsul direct, de exemplu, la 1-5 secunde de la stimul şi la 1-10 secunde una de cealală este un indicator puternic că persoana în cauză minte.

9. Ai încredere în instinctul tău

Uneori oamenii se pricep foarte bine la minţit nu prea se dau se gol cu nimic. Chiar dacă nu puteţi identifica o nepotrivire între mesajul verbal şi cel non-verbal, nu vă ignoraţi instinctul, pentru că se bazează pe ceva real.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite