Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

În treacăt, despre noroc...

12
5 Dec 2018 19:14:26
Ancelin Roseti

Sunt unii care consideră că norocul vine, la pachet, cu prostia, că este un atribut (re)compensatoriu conferit providenţial prostului ― de unde şi vorba: „norocul prostului“.

Pe de altă parte, folclorul urban românesc (şi, poate, nu numai) pare să surprindă individul total deschis unei opţiuni condiţionate de „noroc“, dispus să-şi cedeze inteligenţa în schimbul confortabilei prostii, dacă şi numai dacă aceasta din urmă vine dublată de noroc: „prost să fii, noroc să ai“ ― deci iată norocul, în atare situaţie, luând alura clauzei supreme.

Eu nu cred că lucrurile ar putea fi drese atât de vesel, că ar sta într-o dispunere atât de recreativă. Norocul nu are viţe prosteşti, aşa cum nici prostia nu are virtutea de a administra norocul, de a priveghea asupra sa.

Neluând în calcul, fireşte, capriciile hazardului, întâmplarea, ca formă primară de manifestare a haosului, adică argoticul „noroc chior“, de cele mai multe ori, ceea ce numim, în mod curent, la unul sau la altul, noroc, are dinapoia sa o întreagă dinamică volitivă, o mecanică optimistă, un întreg păienjeniş al insistenţelor, un travaliu temerar.

Aceşti oameni nu prea trăiesc sub zodia defetismului. Eventualele eşecuri nu le imprimă reculul pesimist, ci expansiunea optimistă, detenta (re)orientării ― ceea ce vedem noi, numind  conjectural „noroc“, sunt efectele acestor angrenaje.

Seneca era de părere că norocul se iveşte atunci când se intersectează pregătirea cu şansa. (Din paremiologia românească aflăm că „Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă“ ― deci îţi oferă numai şansa, pregătirea ţi-o faci singur.) Dacă acceptăm această aserţiune, putem lesne pricepe că nimic nu e ceea ce pare a fi, în spatele fiecărui aşa-zis „norocos“, se află, cu necesitate, câte o poveste ― bineînţeles, nu din spiţa celor de la gura sobei...

Aşadar, mult noroc!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Vanatorul/d.c.
5.12.2018, 20:12:08

”Audentes fortuna iuvat”, d-le Roseti..! As vrea sa va aud parea despre..ghinion..!:)

Paun Al
5.12.2018, 21:44:05

Norocul , sansa intamplarea ... sunt ingrediente importante in lumea in care traim si sunt expresia "ateista " a minunilor , cu care suntem blagosloviti cu orice ocazie , la orice icoana , moaste , mormant ... de sfanti ... Norocul la romani inseamna ca acolo sus cineva ne iubeste ...:)))

+2 (2 voturi)
Vanatorul/d.c.
5.12.2018, 22:28:35

Cam ..nu prea..!:) Una-i norocul si alta-i..minunea..! Ia intreaba pe una dintre distinsele doamne care prind rand la pupat mostele Sfantei Paraschiva cu o zi inainte..Ce zice daca dupa ce baga ceva pupaturi la moaste, ii trece durerea din piept..? E noroc, sau o minune a Sfintei Parascheva..?:) Adica..Dar lasa ca ca intelegi tu..!:)

-1 (1 vot)
Vanatorul/d.c.
5.12.2018, 22:30:07

”ca intelegi tu”

Paun Al
5.12.2018, 23:50:01

De fapt norocul nu cred ca exista . Intr-o lume controlata de un Dumnezeu atotstiutor nu are loc , sens norocul . Intr-o lume lume complexa pe care o intelegem partial , norocul inseamna ca ne aflam la momentul potrivit in locul potrivit ...

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările