Învaţă să îţi controlezi emotiile !

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Te simți ca paralizat în anumite situații din cauza emoțiilor?  Dacă nu înveți să-ți învingi emotivitatea, nu vei avea decât de pierdut. Iată ce poți face pentru ca emoțiile să nu-ți influențeze negativ starea de bine.

Emotivitatea, sursă aeşecurilor

Pentru a avea control asupra emoțiilor negative, trebuie să identifici foarte clar cauzele care au condus la ele și efectele pe care le produc asupra ta.

În cele mai multe situații, cauzele emotivității trebuie căutate în copilărie. Divorțul părinților, separarea copiilor de părinți și creșterea lor de către bunici,  schimbarea frecventă a domiciliului sunt câteva dintre cauzele care stau la baza emotivității adulților.

Cu toate acestea, emotivitatea poate fi dobândită și la maturitate, în contextul unei si­tuații traumatizante: decesul cuiva drag, despărțirea de persoana iubită sau eșecul pe plan profesional. Efectele emotivității pot fi devastatoare: lipsa de încredere în propriile forțe ajungând chiar să afecteze sănătatea fizică şi/sau psihică a persoanei în cauză.

Cum îţi schimbi firea sensibilă

Înlocuieşte comportamentul emotiv cu un comportament hotărât. Nu îți va fi ușor dar, cu perseverenţă, vei ajunge la rezultate incredibile. Mai mult, fii atent la progresele pe care le faci, întrucât ele te vor motiva să mergi mai departe.

Ia-ţi modele. Fii atent cum se comportă colegul de serviciu pe care îl admiri într-o situație în care tu ești emotiv și data viitoare acționează ca el.

Vorbeşte despre emotivitate cu persoana în prezența căreia te simți în acest fel. Vei vedea că temerile tale nu au nicio bază reală. În plus, încearcă să pui această persoană pe același plan cu tine și nu pe unul superior.

Gândeşte pozitiv. Deși pare un clișeu, chiar funcționează. Emoțiile pozitive îți dau un plus de energie. Ele sunt constructive și au puterea de a vindeca. Când ești cuprins de o emoție pozitivă, dacă te concentrezi, poți simți o undă de căldură în zona rinichilor. De altfel, orice sentiment, fie el pozitiv sau negativ, se răsfrânge asupra organelor corpului și produce o senzație de căldură: în zona ficatului apar furnicături atunci când manifești bunătate, sinceritate, dar și furie sau agresiune;  în zona inimii poți simți un val de căldură când te cuprinde emoția iubirii, dar și o stare de violență. În plus, o emo­ție pozitivă te încarcă cu energie, te face să zâmbești mai mult și te determină să fii mai îngăduitor cu cei din jurul tău.

Dacă îţi stăpâneşti emoţiile, te menţii mai uşor în formă

Deși poate părea greu de crezut, între emoţiile pe care le trăiești zi de zi și alimentaţie există o relaţie foarte strânsă. Probabil ţi s-a întâmplat și ţie ca, atunci când ești nervos, să mănânci necontrolat. Nu te speria, pentru că acesta este un comportament mecanic care poate fi ţinut sub control. În acest sens, încearcă să faci cât mai multă mișcare. Nu vei putea scăpa de starea permanentă de nervozitate, dacă nu vei avea o stare fizică bună. De asemenea, nu pierde nopţile. Probabil ai observat că, atunci când nu te odihnești suficient, orice lucru minor te scoate din sărite.
Învaţă să spui “nu” gândurilor negative care îţi dau o stare de disconfort, pe care încerci să o elimi refugiindu-te în mâncare.

Lipsa de încredere în propriile forţe afectează psihicul persoanei emotive şi, implicit, viaţa sa socială, profesională şi personală..

Specialistul nostru

Lena Rusti psiholog psihoterapeut Mentarex Consult tel. 0720.554.854

Încă de mici putem să ne dezvoltăm abilitatea de a ne ascunde, redirecţiona sau inhiba emoţiile, fie că ele sunt pozitive sau negative.

Controlul emoţiilor poate însemna, de cele mai multe ori, inhibarea lor, mai ales a sentimentelor negative, pentru că nu știm, nu vrem sau nu găsim o modalitate de a le exprima. Controlul pe termen lung al emoţiilor poate duce la probleme de sănătate serioase, dintre care unele care chiar pun în pericol viaţa persoanei. 

De exemplu, o persoană care învaţă să-și controleze furia pe termen lung poate ajunge mai devreme sau mai târziu să aibă probleme cardiace. Acest lucru o face vulnerabilă, mai ales la vârsta a treia, când devine predispusă la accidente vasculare. Modul în care ne exprimăm sau nu emoţiile poate deveni un barometru al sănătăţii noastre.

Cauză

Persoanele care au suferit traume în copilărie pot avea o fire emotivă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite