Şi totuşi Einstein avea dreptate. Teoria relativităţii rămâne în picioare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Particulele neutrino, despre care s-a crezut până de curând că au depăşit viteza luminii într-un experiment din cadrul CERN, se deplasează cu o viteză mai mică decât cea a luminii, potrivit unor calcule efectuate de o altă echipă de savanţi, care au analizat rezultatele iniţiale, informează AFP.

Rezultatele primelor teste puneau sub semnul întrebării teoria relativităţii şi au zguduit comunitatea oamenilor de ştiinţă. Anunţul făcut la sfârşitul lunii septembrie 2011 afirma că în urma unei "curse de fond" de 730 de kilometri între laboratoarul CERN din Geneva şi laboratorul subteran Gran Sasso din Italia, neutrinii, particule elementare, au trecut linia de sosire cu aproape 20 de metri (sau cu 60 de nanosecunde) înaintea luminii.

Rezultatul a fost deturnat însă, iar într-un comunicat emis de Centre Européen de Recherches Nucléaires (CERN) se arată că noua măsurătoare indică faptul că neutrinii nu au depăşit viteza luminii. "Au început să apară prezumţii potrivit cărora rezultatele iniţiale din proiectul Opera au fost asociate cu o eroare de măsurare", a declarat directorul departamentului de cercetare din cadrul CERN, Sergio Bertolucci.

Rezultatul definitiv, în luna mai

"Însă este important să fim riguroşi", a adăugat Bertolucci, precizând că alte câteva echipe de cercetători de la CERN vor realiza o serie de noi măsurători în luna mai, pentru a se ajunge la un "verdict definitiv" în această chestiune.

Rezultatul cum că neutronii ar fi depăşit viteza luminii a fost atât de surprinzător încât, pentru a elimina orice sursă posibilă de eroare, aceeaşi echipă de oameni de ştiinţă a efectuat teste suplimentare la sfârşitul lunii octombrie 2011. Încă o dată ei au obţinut viteze de deplasare ale neutrinilor superioare celei a luminii.

Datele recoltate în timpul acestor teste suplimentare au fost apoi analizate de savanţii implicaţi în proiectul ICARUS, un alt experiment din cadrul CERN, care foloseşte o tehnologie de vârf. "Potrivit măsurătorilor realizate de ICARUS, viteza neutrinilor nu o depăşeşte pe cea a luminii", a explicat Carlo Rubbia, purtătorul de cuvânt al acestui grup de savanţi, recompensat cu premiul Nobel pentru fizică.

La fârşitul lunii februarie 2012, fizicienii au emis ipoteza potrivit căreia rezultatele neaşteptate ale proiectului Opera au fost falsificate din cauza unei conexiuni defectuoase dintre un sistem GPS şi un computer.

Din acest motiv a rezultat o sincronizare ineficientă între ceasurile folosite în proiectul Opera, ceea ce a condus la un decalaj şi o măsurare eronată a vitezei neutrinilor.

Testele viitoare ar putea să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să afirme cu certitudine dacă a fost vorba de o simplă problemă tehnică de conexiune sau dacă vor fi nevoiţi să regândească întreaga fizică actuală.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite