Şi momentele fericite sunt o sursă de stres

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concediul începe aproape invariabil cu stresul pregătirii bagajelor FOTO Shutterstock
Concediul începe aproape invariabil cu stresul pregătirii bagajelor FOTO Shutterstock

Stresul este asociat de regulă cu tensiunile de la serviciu, dar locul de muncă nu este singura sursă de tensiune pentru organism. La fel de mult ne putem stresa şi în concediu, în zilele libere sau atunci când promovăm ori când ne serbăm ziua de naştere.

Stresul este rezultatul efortului de adaptare al organismului la agresiunile mediului. Când suntel stresaţi, organismul secretă aşa-numiţii hormoni de stres, care au rolul de a declanşa o stare de alertă, necesară pentru a contracara agresiunile. Aceşti hormoni cresc tensiunea arterială şi ritmul cardiac, sporesc atenţia şi capacitatea de concentrare. Prin urmare, stresul este constructiv în doze moderate, dar poate duce la apariţia unor boli când nivelul hormonilor de stres se menţine crescut perioade lungi de timp.

Majoritatea oamenilor au convingerea că agenţii stresori sunt evenimentele negative din viaţa lor. Mai puţin cunoscut este faptul că momentele fericite pot să genereze la fel de mult stres ca cele nefericite. Tot ceea ce perturbă ritmul normal al vieţii poate declanşa în corp o reacţie emoţională puternică, ce tulbură echilibrul fizic şi mental.

Promovarea

Poate că este un motiv de fericire, dar organismul percepe avansarea profesională ca pe un stres. Un sondaj realizat de firma americană de resurse umane Development Dimensions International şi citat de publicaţia „The Huffington Post“ arăta că 6 din 10 manageri cred că o promovare se află pe locul al doilea în topul celor mai mari surse de stres, după divorţ. Îngrijorările cu privire la aşteptările pe care le au şefii de la noi, noile atribuţiuni pe care trebuie să le ducem la îndeplinire şi adaptaraea la un mediu noi sunt surse de anxietate.  

Aniversările

Ca orice alt eveniment emoţionant, aniversările declanşează o reacţie în organism. Organizarea petrecerii şi agitaţia care vine „la pachet“ cu ziua de naştere sunt o sursă de stres pentru organism. În plus, unele persoane obişnuiesc să facă un bilanţ cu ocazia aniversării, să cadă în butoiul cu melancolie sau să-şi facă mai multe griji legate de viitor.

Nunta

Pentru tinerii care vor să se căsătorească, stresul nu ia sfârşit odată cu încheierea pregătirilor de nuntă. Ceea ce ar trebui să fie cea mai fericită zi din viaţă este, de fapt, o sursă uriaşă de stres pentru majoritatea cuplurilor. Unii psihologi compară nivelul de stres generat de o nuntă cu cel provocat de divorţ.

Concediile

Teoretic, vacanţa este sinonimă cu relaxarea. Practic, doar 53% din oameni se întorc relaxaţi, iar 30% încearcă să scape de stresul de la serviciu pe toată durata concediului, arăta un sondaj publicat cu ceva timp în urmă şi citat de „The Huffington Post“. Lăsarea în urmă a responsabilităţilor le poate crea unora un sentiment de vinovăţie. Vorbim în acest caz de workaholici.

Duminicile

Pentru majoritatea oamenilor, aceasta este una dintre cele două libere ale săptămânii destinate relaxării. Cei mai mulţi dintre ei trec însă prin ceea ce psihologii numesc „depresie de duminică“: o stare de tristeţe şi de anxietate la gândul că urmează o nouă săptămână de muncă. Responsabilităţile de la serviciu revin în minte şi devin o sursă de stres încă de duminică.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite