Ţine la distanţă gripa şi răceala prin evitarea contaminării cu germeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răspândiţi prin aer,  strănut, tuse sau chiar prin respiraţie, germenii sunt principalii vinovaţi atunci când vine vorba de gripă şi răceli. Pentru a  evita contaminarea, medicii recomandă câteva reguli de igienă simple.

Doar pronunţarea cuvântului „germeni“, determină un sentiment de panică printre oameni. Termenul duce cu gândul la bacterii nesănătoase, purtătoare de boală sau viruşi, deşi dr. Jennifer Park, medic de familie din New York-spune că lucrurile sunt percepute greşit. „Bineînţeles că toţi vrem să păstrăm mediul în care trăim cât mai curat posibil pentru a reduce riscul expunerii la germeni potenţial nocivi, dar unii germeni bacterieni sunt de fapt buni pentru noi. Sunt chiar o parte din noi. Ei trăiesc pe pielea noastră, în gură şi în intestinul nostru. Acest dezechilibru poate apărea în special din cauza administrării de antibiotice, conducând la apariţia unor serii de maladii. De asemenea, oamenii de ştiinţă cred că acei copii care nu sunt deloc expuşi la bacterii şi germeni pot creşte riscul de a dezvolta alergii şi astm“, spune medicul, scrie lohud.com. Însă, există şi germeni responsabili de răspândirea răcelilor şi gripei.

Cum să evitaţi răspândirea germenilor

„Majoritatea germenilor sunt răspândiţi prin aer - prin strănuturi, tuse sau chiar prin respiraţie. Germenii se pot răspândi şi prin transpiraţie, salivă sau sânge. Unii oameni ajung să intre în contact cu germenii prin atingerea unui lucru contaminat, cum ar fi atingerea mânii cuiva şi apoi ducerea acesteia la nas, gură sau urechi“, spune medicul.
Bolile precum răceala şi gripa sunt frecvente, în special în timpul lunilor de iarnă, dar există paşi pe care îi puteţi urma pentru a preveni dezlănţuirea germenilor:

•    Protejaţi-vă prin acoperirea gurii şi nasului cu o mască de unică folosinţă dacă mergeţi într-un loc unde există posibilitatea să în tâlniţi persoane contaminate. Dacă nu aveţi o astfel de mască disponibilă, îndoiţi mâna şi utilizaţi zona cotului, niciodată nu puneţi mâna la gură.
•    Spalati mainile de cât mai multe ori. Aceasta obicei va va ajuta la eliminarea oricaror germeni care au intrat în contact cu mâinile voastre.
•    Limitaţi expunerea la grupuri cu risc. Acest lucru este valabil mai ales pentru vârstnici, sugari sau oricine ştie că are un sistem imunitar slăbit.
•    Dezinfectaţi articolele comune: curăţaţi uşile şi alte obiecte de uz casnic prin utilizarea gelurilor speciale sau a alcoolului sanitar, înălbitori sau antiseptice.
•    Aveţi grijă de păstrarea unei bune stări generale: dormiţi sufiecient, hrăniţi-vă corespunzător, consumaţi suficiente lichide şi faceţi sport regulat.  
•    Dacă este posibil, rămâneţi acasă de la serviciu sau de la şcoală atunci când sunteţi bolnav. Acest lucru vă va ajuta să împiedicaţi răspândirea bolii. În plus, odihna va grăbi recuperarea stării de sănătate.
•    Când sunteţi bolnavi, păstraţi distanţa de ceilalţi pentru a evita contaminarea  acestora şi evitaţi să fiţi în jurul altor persoane bolnave.
•    Germenii se răspândesc adesea atunci când o persoană atinge o suprafaţă sau un obiect care este contaminat cu germeni şi apoi atinge ochii, nasul sau gura.

 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite