Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

A secat al doilea cel mai mare lac din Bolivia: specii de animale au dispărut şi sute de oameni au rămas fără locuri de muncă VIDEO

3
24 Jan 2016 16:05:24
Autor: Oana Bâltoc
În ultimii trei ani, pe măsură ce lacul a secat, jumătate din oamenii care locuiau în satul Untavi, din apropiere, a plecat. FOTO news.yahoo.com
În ultimii trei ani, pe măsură ce lacul a secat, jumătate din oamenii care locuiau în satul Untavi, din apropiere, a plecat. FOTO news.yahoo.com

Peşti şi păsări moarte, bărci abandonate zac acum pe locul unde odată se întindea al doilea cel mai mare lac din Bolivia. Lacul Poopó a fost oficial declarat secat în decembrie, la sfârşitul anului trecut, după ce a ajuns la numai 2% din capacitatea de odinioară.

Motivul care ar fi dus la secarea lacului Poopó, conform autorităţilor boliviene, a fost o secetă agravată de fenomenul El Niño, care se produce în zona tropicală, sudică, a Oceanului Pacific, din cauza încălzirii la suprafaţă a apelor ocenului şi a deplasării acestora dinspre partea vestică spre partea estică (spre vestul Americii de Sud), generând pe litoral secete, furtuni şi inundaţii.

Localizat în zona semiaridă a câmpiilor care se întind până în Anzii Cordilieri, la 3,686 de metri sub nivelul mării, întins pe 3.191 de kilometri pătraţi, lacul Poopó a renăscut după fiecare secetă până acum, când experţii consideră că bazinul va rămâne secat.

Iar acest lucru se va întâmpla pentru că fenomenele meteorologice extreme aduse de El Niño sunt tot mai puternice şi mai frecvente, urmare a creşterii temperaturilor la nivel global, ceea ce înseamnă că rămâne tot mai puţin timp în care lacul să-şi revină după sezonul secetos, a explicat cercetătorul Milton Perez, de la Universitatea Tehnică, pentru  agenţia de presă Associated Press.

FOTO diarioecologia.com

În ultimii trei ani, pe măsură ce lacul a secat, jumătate din oamenii care locuiau în satul Untavi, din apropiere, a plecat. Nu numai schimbările climatologice sunt de vină pentru dispariţia lacului, ci şi decizia autorităţilor de a schimba cursul râului Desaguadero, pentru irigarea câmpurilor din zonă, ceea ce a dus la scăderea nivelui de apă. 

FOTO news.nationalgeographic.com

Pe altă parte, oficialii guvernamentali susţin că schimbările climatologice sunt de vină pentru dispariţia lacului Poopó, aceştia solicitând un ajutor de 140 de milioane de dolari de la Uniunea Europeană pentru a reumple bazinul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

. eXorqist
25.01.2016, 04:28:23

serios ca genereaza seceta si inundatii? si El Nino nu e uragan.

Mihaela Mădăliña
25.01.2016, 08:45:55

Pe bune, v-ati documentat bine inainte sa scrieti articolul?? De ce sa dea bani Uniunea Europeana pentru o tara din America de sud?

Nume Prenume
25.01.2016, 14:55:12

...la 3,686 de metri sub nivelul mării, ??!?!

Modifică Setările