VIDEO Despre nudismul practicat de părinţi în prezenţa copiilor, prejudecăţi şi educaţie sexuală, la Adevărul Live (18+)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Toma (stânga), adept al naturismului, discută alături de psihologul Ionuţ Ghiurgan despre riscurile practicării nudismului în faţa copiilor FOTO: „Adevărul“
Mircea Toma (stânga), adept al naturismului, discută alături de psihologul Ionuţ Ghiurgan despre riscurile practicării nudismului în faţa copiilor FOTO: „Adevărul“

Jurnalistul şi psihologul Mircea Toma, adept al naturismului, a fost invitat miercuri, 28 august, în studioul Adevărul, alături de psihologul Ionuţ Ghiugan, pentru a discuta dacă este bine sau nu ca părintele să se afişeze gol în faţa propriului copil, la plajă sau în intimitatea căminului.

Emisiunea încearcă să dea un răspuns şi părinţilor care se întreabă care este cel mai potrivit moment pentru a le oferi copiilor informaţii ce vor conduce la conturarea identităţii sexuale a acestora, dar şi care este cea mai potrivită modalitate de a face educaţie sexuală.

Există o cale de mijloc între stilul parental relaxat şi modern şi cel conservator, pudibond, în care sexul şi nuditatea sunt subiecte tabu?  Cât de mult îi ajută şcoala românească pe tineri să găsească răspunsuri la întrebări pe care se tem sau se ruşinează să le adreseze părinţilor? Iată numai câteva dintre aspectele care vor fi dezbătute în studioul Adevărul Live. 


Cele mai importante declaraţii:

Întrebat care este viziunea sa vizavi de părinţii care practică nudismul în faţa copiilor, Mircea Toma, un adept al naturalismului, cataloghează aceste acţiuni drept unele normale: Eu sunt produsul viu, pervers, al unor părinţi care şi-au dus copilul, în vârstă de şase ani, la o plajă de nudişti. Eu cred că este ceva perfect normal. De ce nudismul incită spiritile? Simplu. Totul se datoreză culturii în cadrul căreia suntem crescuţi“, îşi argumentează specialistul punctul de vedere. 

Mircea Toma susţine că toate aceste concepţii sunt efectele societăţii în care am crescut. Spre exemplu, ceea ce la noi ar părea perfect normal, la alţii ar fi pus la zid şi criticat. „Cultura creştină este o cultură mai pudică, dar nu este cea mai pudică. Ce ar însemna ca o mamă arăboaică să se plimbe cu fiul ei pe stradă cu faţa descoperită?“, se întreabă specialistul.

În România mai există locuri specifice, recunoscute, unde se practică nudismul?

„Anul ăsta am văzut pe plajă, în Vama Veche, un semn care spunea «De aici încolo, există riscul să vă întâlniţi cu nudişti». Înainte, zonele acestea erau despărţite printr-un pârău“, îşi aminteşte Toma.

image

Preotul şi bloggerul Eugen Tănăsescu este de părere că există anumite motive pentru care creştinismul cere adepţilor să-şi acopere trupul şi, tocmai de aceea, cei care fac abstracţie de aceste norme ar trebui să practice nudism în zone special amenajate.

„Dacă spaţiul nudiştilor este îngrădit şi nu îi afectează pe textilişti (cei care poartă costume de baie - n.r.), lucrurile, din punct de vedere legal, sunt OK. Noi purtăm haine pentru că nu vrem să instigăm la pofte trupeşti. Tocmai de aceea creştinismul cere adepţilor să-şi acopere trupul“, explică preotul Eugen Tănăsescu.

Mircea Toma, care în trecut a activat şi ca terapeut, este de acord cu afirmaţiile lui Tănăsescu, dar explică că, nudismul practicat în zone adecvate, precum plajele, nu poate fi nociv micuţilor. „Într-adevăr, cred că există riscul ca poftele să încurce buna desfăşurare a societăţii. Însă, eu sunt de părere că nudismul este un proces de sfinţire. Pofta nu este stârnită de goliciunea văzută pe plajă, ci ea există în capul privitorului. O persoană care care, în perioada copilăriei, a crescut înconjurat de goliciune, nu va fi sensibil în această arie, mai târziu“, crede Toma.

Psihologul Ionuţ Ghiugan este de părere că, atunci când vinde vorba de educaţie sexuală, părinţii sunt cei mai potriviţi profesori. Sexualitatea însemnă să gestionăm, la nivel interior, anumite trăiri şi emoţii. Tocmai de aceea ar trebui să-i protejăm pe copii de astăzi, viitorii adulţi de mâine. Comportamentul sexual are la bază comportamentul social. Noi avem nevoie de educatori, iar educatorii noştri sunt părinţii“, punctează expertul.

(18+)Adevărul Live: Despre nudismul practicat de părinţi în prezenţa copiilor, prejudecăţi şi educaţie sexuală 

Mai mult, Ghiurgan susţine că sexualitatea trebuie să ţină cont de două principii majore:

1. Un copil trebuie să crească într-un mediu stabil, echilibrat.

2. Părinţii trebuie să ofere anumite modele, modele demne de urmat pentru cei mici.

Ce se poate întâmpla în perioada pubertăţii?

Psihologul Ionuţ Ghiugan consideră că mesajele de natură sexuală pe care părinţii le transmit propriilor copii trebuie să fie în concordanţă cu vârsta.

„Fiecare etapă de vârstă înseamnă un anumit nivel de dezvolatare intelectuală. Noi, adulţii, trebuie să învăţăm să ne raportăm la bagajul lui de cunoştinţe. Copilul trebuie să înţeleagă că el este stăpânul propriului corp“, explică Ghiugan.

Ce părere aveţi de părinţii care practică nudismul în faţa propriilor copii?

„Copilul are instinct sexual înainte de vârsta de cinci ani. A practica nuditatea în faţa propiului copil reprezintă un risc pe care tu, ca adult, ţi-l asumi. Riscul cel mare este acela de a stârni interesul sexual în mintea unui copil care nu are capacitatea de a discerne. Astfel, se poate ajunge la o epuizare sexuală şi emoţională a micuţului“, este de părere psihologul Hannibal Dumitraşcu.

Mircea Toma, adept al naturismului, are însă o altă opinie: „Nuditatea nu înseamnă sexualitate. Dacă ştiu să traduc în limbajul copilului această goliciune nu există nicio problemă. Părinţii evită şi tabuizează zona aceasta. Tocmai aici greşesc ei.“

În dezbatere la Adevărul Live a intervenit şi Claudia Ştefan, o specialistă care activează în domeniul consilierii şcolare din Capitală.

Cum se face educaţie sexuală în şcoala românească? Există un manual special pentru această materie?

„Există la nivel de şcoală generală două programe opţionale care se desfăşoară: «Educaţia pentru sănătate» şi «Decizia e a mea». La primul curs sunt admişi elevii înscrişi în clasele unu-opt, în timp ce al doilea program este dedicat exlusiv copiilor din clasele a şaptea şi a opta“, a amintit consilierul Claudia Ştefan.

De la ce vârstă încep copii să-şi pună întrebări şi să solicite ajutorul unor îndrumători instituţionali?

„Educaţia sexuală ar trebui să existe din momentul în care copilul începe să vorbească. În străinătate, educaţia sexuală este materie obligatorie, faţă de elevii români care beneficiază de aceste programe doar la cererea părinţilor“, afirmă experta.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite