Alegerea aparatului dentar: de ce aparatele ortodontice estetice nu sunt pentru toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îndreptarea dinţilor nu este doar o chestiune estetică ci şi una de necesitate. Aparatul dentar previne apariţia unor afecţiuni ce pot afecta în timp funcţionarea întregului organism.

Dinţii aliniaţi incorect sunt greu de curăţat, favorizând apariţia cariilor, pot provoca gingivită sau paradontoză şi favorizează depunerea plăcii bacteriene. Pot provoca şi probleme digestive din cauza faptului că masticaţia nu se realizează corect iar alimentele nemestecate corespunzător îngreunează digestia şi pot afecta inclusiv vorbirea.

Acestea sunt motivele principale pentru care medicii stomatologi recomandă îndreptarea danturii atât în cazul copiilor, cât şi în cazul adulţilor.

„Pentru că în trecut aparatul metalic era considerat teribil de inestetic, în ultimii 20 de ani a luat o amploare deosebită folosirea aparatelor ortodontice estetice. În această categorie intră aparatele cu brackeţi din ceramică, cele cu brackeţi din safir sau cele invisaligne, ce folosesc gutiere ortodontice invizibile şi detaşabile“, spune Dr. Diana Marin, medic dentist şi pedodont.

Mai toate vin însă la pachet cu o serie de dezavantaje, asta pe lângă preţul mult mai mare faţă de cel al unui aparat ortodontic metalic.

Aparatele ortodontice estetice nu sunt pentru toată lumea

Deşi arată mult mai bine decât aparatele dentare clasice, aparatele ortodontice estetice nu sunt potrivite tuturor şi prezintă o serie de dezavantaje. Aparatul lingual, de exemplu, se aplică pe faţa interioară a dinţilor şi în multe cazuri este dificil de suportat. Pacienţii vin în contact continuu cu el, lucru ce se poate dovedi extrem de deranjant şi poate îngreuna procesul de masticaţie.

Pe de altă parte, aparatele realizate cu brackeţi din safir sau ceramică se pot păta din cauza alimentelor sau băuturilor consumate de pacient. Mai mult, aparatele ceramice sunt mai puţin rezistente, pot afecta smalţul dinţilor iar durata unui tratament este mai mare.

Aparatul invisalign, deşi cel mai uşor de suportat şi prea puţin vizibil, trebuie scos şi reaplicat la fiecare masă. Dacă pacientul uită să aplice gutierele imediat după ce termină de mâncat, evoluţia tratamentului ortodontic poate fi afectată.

Aparatul ortodontic metalic revine la modă

Practic, aparatul metalic rămâne cel mai eficient tip de aparat ortodontic. Este comod, uşor de curăţat, accesibil din punct de vedere financiar şi cu ajutorul lui se obţin cele mai bune rezultate în cel mai scurt timp. În plus, poate fi aplicat în marea majoritate a anomaliilor ortodontice care se tratează cu ajutorul unui aparat fix.

„În ultimii ani am remarcat o creştere a cererii de aparate ortodontice metalice în rândul copiilor. Sigur că şi preţul scăzut faţă de cele estetice a cântărit mult în decizia părinţilor dar mă bucur să remarc şi faptul că pacienţii sunt mult mai receptivi la recomandările noastre. Au observat că sunt şi alţi copii care poartă aparat metalic, nu mai au acel sentiment de ruşine care ne urmărea pe noi când eram copii. Sunt mult mai conştienţi de necesitatea îndreptării rapide şi corecte a danturii şi mai puţin preocupaţi de ce ar putea spune cei din jur“, adaugă Dr. Diana Marin, medic dentist şi pedodont.

Indiferent de aparatul ales, pacienţii trebuie să fie foarte atenţi la curăţarea acestuia. Resturile alimentare au suficiente locuri în care să se oprească şi creşte în acest fel predispoziţia către apariţia cariilor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite