Antrenorul minţii, Alexandru Pleşea, explică ce putem face pentru a ne bucura la locul de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o societate profund consumeristă, specialiştii consideră că nu e important ce lucrezi, ci cum lucrezi.Psihologul Alexandru Pleşea explică 8 lucruri care ne învaţă cum să lucrăm cu bucurie.

La şcoală mulţi învăţăm ce ni se predă, alţii, mai isteţi, învaţă cum să practice ce ni se predă. Cei din urmă învaţă procesul de practică, adaptabilitatea şi creativitatea, cei dintâi doar învăţătura sau informaţia.

În opinia psihologul Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii, în vremurile străvechi, munca era un privilegiu de a-ţi cunoaşte fiinţa şi de a ajuta comunitatea, tribul sau familia, iar în vremurile noastre, din cauza faptului că nu mai ştim cum să lucrăm, nu ne mai cunoaştem, respectiv nu ne mai ajutăm, nici pe noi, nici comunitatea, nici familia; şi asta din cauză că, de cele mai multe ori, nu avem o direcţie a muncii noastre, pentru că nu îi cunoaştem mecanismul de funcţionare.

„Ca să învăţăm cum să lucrăm, e nevoie să ştim anumite legi umane. Nu cele de bun simt, care ni s-au tot băgat în cap, ci cele de funcţionalitate umană. Legile umane sunt în manualele sacre, în toate religiile şi arată înalta posibilitate de comportament a omului. Astfel, vedem că azi, în loc să ne comportăm cu iubire într-un job, ajutându-ne unii pe alţii, învăţând unii de la alţii, noi urmăm doar Interesul – că aşa e fashion, la modă şi că aşa e în Business. Direcţia e la fel de bună, precum laptele nefiert la frigider. Joburile se deschid, sunt din ce în ce mai multe, pentru că oamenii se închid. Orice job are omul, daca o face doar in interes, îl va plictisi, dacă îl face pentru o anume virtute interioară, atunci îl va energiza constant”, explică psihologul Alexandru Pleşea. 

8 lucruri care ne învaţă cum să lucrăm cu bucurie

1. Nu gândi despre o sarcină de muncă (că e grea sau uşoară), ci doar caută să mergi mai mult în profunzimea ei – să o faci cât de bine poţi.

2. Creează un ritual de începere şi de terminare a zilei de lucru. Ex: cuvinte sacre, rugăciune, cântare, privitul soarelui, îmbrăţişare, recunoştinţă pentru cineva etc.

3. Opreşte mintea care pleacă în altă parte, ţine atenţia doar pe ce ai în faţă ta, orice lucrezi. Planurile le faci după muncă sau pentru realizare seară înainte să închizi ochii.

4. Simte-te pe tine în tine, când lucrezi. Prin asta vei transformă fiecare mândrie personală sau vanitate în demnitate şi smerenie.

5. Orice munceşti, învaţă prin muncă disciplina, cu suferinţă ei cu tot.

6. Ce munceşti nu este cine eşti (toată ştiinţa actuală zice pe dos, treaba lor)

7. Nu trebuie să iubeşti ce munceşti, trebuie să ştii că o faci în timp ce o faci. Dacă îţi vezi mintea gândind, emoţia lucrând sau mâinile făcând, atunci vezi realitatea muncii tale, aici începe drumul spre virtute.

8. Prin muncă ai şansa să creşti că om, enorm. Doar dacă vrei direcţia asta. Orice munceşti are sens, doar dacă înveţi ceva din ea. Cu cât înveţi acum, cu atât vei învaţa în viitor. 

Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii, este sociolog, psihoterapeut, hipnoterapeut şi trainer în programare neuro-lingvistică. A studiat natura minţii umane în trei sisteme educaţionale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi România şi de peste 10 ani organizează cursuri şi traininguri în România, cu scopul de a-i face pe oameni să afle ce posibilităţi au când îşi folosesc resursele intelectuale şi să arate abilităţile pe care mintea noastră încă le are latent.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite