Are un timbru Mauritius de 2,1 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un colecţionar din Brăila şi-a propus să dea lovitura cu primul timbru colonial din lume. Nelu Ivan (63 de ani) este preşedintele Asociaţiei Filatelice „Dunărea“ din Brăila şi a moştenit de la tatăl său un „timbru-comoară“.

Brăileanul Nelu Ivan (63 de ani) este un om foarte bogat, chiar dacă duce o viaţă obişnuită, care nu-i trădează cu nimic averea. Ivan deţine un timbru extrem de rar - sunt doar 12 exemplare în întreaga lume -, care valorează nici mai mult, nici mai puţin decât 2,1 milioane de euro.

Moştenire de familie

Vasile Ivan, tatăl colecţionarului, a trăit 109 ani. În ultima parte a vieţii, bătrânul s-a retras în satul Căldăruşa, un adevărat „Eden" al Bărăganului. În 1977, i-a lăsat moştenire fiului colecţia de timbre, printre care mult-râvnitul Mauritius, de la 1847. Nelu Ivan este singurul din România şi printre puţinii din lume care posedă un asemenea timbru. „La început, nu ştiam mare lucru despre timbre. Tatăl meu mi-a insuflat pasiunea pentru filatelie şi mi-a lăsat, printre altele, timbrul Mauritius, precum şi alte 40 de mărci poştale rare. Unele dintre ele, emise în Turcia, Persia sau Austria, valorează între 7.000 şi 10.000 de euro. Tata s-a aflat printre apropiaţii Regelui Ferdinand I, pe care l-a cunoscut în Germania", ne-a mărturisit Nelu Ivan.

Comoară, de la un anticar din Londra

Vasile Ivan s-a născut în 1884 şi a trecut la cele veşnice în 1993, la 109 ani. Soţia sa, Stanca, a decedat anul trecut, la venerabila vârstă de 99 de ani. „Tata vorbea fluent mai multe limbi străine şi a militat pentru Unire. Regele Ferdinand, care nu cunoştea româna, l-a considerat prieten şi sfătuitor. A câştigat încrederea familiilor regale ale Europei şi a călătorit mult. Prin 1913, se afla în Anglia şi a reuşit să cumpere de la un anticar timbrul Mauritius de 2 penny, albastru", povesteşte colecţionarul de la Brăila. În urmă cu câţiva ani, Ivan a expus, prima dată, celebrul Mauritius. Cineva i-a oferit pe el 5 miliarde de lei vechi, însă a refuzat să-l înstrăineze. Brăileanul colecţionează timbre de aproape patru decenii şi n-ar fi renunţat nici în ruptul capului la cea mai valoroasă piesă a colecţiei sale.

Filatelistul, care este pensionar după ce a lucrat o viaţă întreagă la combinatul chimic de la Chiscani, a fost la Geneva pentru a-i căuta pe cei mai buni experţi în evaluarea timbrelor rare. Anul acesta, şi-a creat propriul blog şi s-a decis să vândă o parte din colecţie, în frunte cu Mauritius de 2 penny, mult-râvnitul timbru colonial. Evident, nu ţine acasă comoara, de teamă să nu fie jefuit. „E la bancă, într-o casetă specială", spune Ivan.

Aproape 5.000 de vizitatori au admirat celebra marcă poştală, sora geamănă a celei deţinute de Regina Marii Britanii. Nimeni nu s-a încumetat, deocamdată, să ofere 2.100.000 de euro pentru Mauritius. „Nu vreau să mă îmbogăţesc, să-mi cumpăr maşini scumpe sau să-mi construiesc vilă. O parte din bani o să-i dau rudelor, apoi o să investesc în cultură. Voi pune bazele unui concurs anual de pictură, cu premii, având ca temă portretele personalităţilor actuale. Am pregătit deja concursul cu tema „Portret Florin Piersic". La vernisaj, îi voi face o surpriză maestrului: Diploma de excelenţă, o pictură în miniatură, cu ornamente din aur, argint şi pietre preţioase, care valorează 10.000 de euro", ne-a spus Nelu Ivan. Ivan a mai organizat, în urmă cu trei ani, un concurs pentru desemnarea celui mai bun portret al regretatului Fănuş Neagu.

Un „petic de hârtie"

Despre celebrul Mauritius se spune că mai sunt în lume doar 12 exemplare. Cert este faptul că recordul în cea ce priveşte vânzarea unei mărci poştale îl deţine „Mauritius roşu", de un penny - contemporanul timbrului albastru, de 2 penny, deţinut de Ivan - care a fost vândut, împreună cu scrisoarea pe care era lipit, cu fabuloasa sumă de 3,3 milioane de euro.

Cu siguranţă, timbrul Mauritius, mai rar chiar decât Capul de Bour românesc (care s-a aflat în colecţia privată a M.S. Regele Carol al II-lea), este cel mai râvnit din lume. Un „petic de hârtie" pentru care, în secolul al XIX-lea, un colecţionar înrăit a fost în stare să ucidă, timbrul pe care unii visează să-l vadă măcar o dată-n viaţă. Este atât de valoros încât este păstrat în cutiile de valori de la bănci şi rareori se întâmplă să fie arătat publicului. Printre „piesele de rezistenţă" ale colecţionarului Nelu Ivan se află şi plicul omagial, emis la Viena, în 1941 (dedicat lui Adolf Hitler), timbrul austriac din 1866, de 7.000 de euro, precum şi cel din Turcia, din 1880, evaluat la 10.000 de euro.

"Nu vreau să mă îmbogăţesc, să-mi cumpăr maşini scumpe sau să-mi construiesc vilă. O parte din bani o să-i dau rudelor, apoi o să investesc în cultură.''
Nelu Ivan colecţionar

Comoara din sufragerie

Pe lângă cele 200 de clasoare şi câteva milioane de timbre, colecţionarul deţine cărţi poştale ilustrate, lucrări de artă, monezde şi decoraţii. La loc de cinste stă celebra distincţie „Steaua României", de la 1877, a M.S. Regele Carol I. Nelu Ivan păstrează şi portretul artistului Cristi Minculescu, cu dedicaţia acestuia, dar şi ultima carte publicată de Nicolae Ceauşescu şi care poartă autograful dictatorului, dat în 1989, pe când se afla în vizită la Brăila. Sufrageria colecţionarului este plină de amintiri. Portetul lui Vasile Ivan, primul deţinător al timbrului Mauritius, e la loc de cinste. Bătrânul tocmai împlinise 100 de ani când a fost imortalizat pe pânză de pictorul Gheorghe Dicu.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite