Azi e „Blue Monday”, cea mai deprimantă zi din an. O spune un truc de PR născocit pentru a vinde vacanţe, care eludează complexitatea depresiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Începând din 2005, cea de-a treia zi de luni din ianuarie a fost proclamată „Blue Monday”(n.r. lunea tristă) şi este considerată cea mai tristă zi din an.  În realitate, este un concept inventat de un psiholog britanic pentru o agenţie de turism, care a prins datorită mediatizării exagerate.

Teoria despre „Blue Monday”  îi aparţine psihologului britanic Cliff Arnall, care a creat o aşa-zisă formulă matematică pentru a calcula care este ziua cea mai deprimantă din an. Teoria lui se bazează pe ideea că în luna ianuarie, organismul uman se resimte după consumul de alcool şi dulciuri din luna decembrie, conturile bancare sunt golite din cauza cadourilor de Crăciun şi a petrecerilor de Revelion. În plus, la starea de tristeţe contribuie lipsa de lumină diurnă, care scade nivelurile de vitamina D din organism şi ideea că a trecut perioada vacanţelor.

Un truc de PR bazat pe pseudoştiinţă

La origine, „Blue Monday” a făcut parte, de fapt, dintr-o campanie publicitară, lansată de o agenţie de turism, care promova avantajele călătoriilor programate în luna ianuarie. Tocmai de aceea, această teorie a psihologului a fost contestată, unii acuzând că opinia publică este influenţată  în mod voit, ca să-şi programeze o vacanţă în această perioadă, pentru a scăpa de starea de depresie.

De altfel, Arnall a recunoscut în 2013, pentru ziarul britanic The Daily Telegraph, de unde i-a venit ideea pentru această teorie: „Iniţial, mi s-a cerut să găsesc cea mai bună zi pentru a rezerva o vacanţă de vară, dar când am început să mă gândesc la motivele pentru care a-i rezerva o vacanţă, reflectând la ceea ce mi-au spus mii de oameni în orelor de consiliere psihologică, au ieşit aceşti factori, care indicau a treia zi de luni din ianuarie ca fiind deosebit de deprimantă”, a declarat el, potrivit DIGI24.

În plus, „formula” concepută de psiholog este în realitate, neştiinţifică, bazându-se pe variabile considerate pe scară largă imposibil de cuantificat, precum „nivel scăzut de motivaţie”, „sentimentul că ar trebui să facem ceva”, „timpul scurs de când ne-am încălcat deja rezoluţiile de Anul Nou”.

Pericolul pe care îl aduce hipermediatizarea conceptului 

Totuşi, ideea de „Blue Monday” s-a dovedit utilă nu numai în scop comercial. În timp, psihologii au început să se folosească de popularitatea conceptului pentru a atrage atenţia asupra depresiei şi necesităţii de a conştientiza şi discuta problema, din moment ce mulţi dintre cei care suferă de depresie resimt ruşine în legătură cu acest lucru. Acest lucru este cu siguranţă un efect pozitiv, dar pe de altă parte, conceptul de „Blue Monday” propagă o idee greşită despre o afecţiune psihică reală.

Adevărata depresie clinică (spre deosebire de o cădere a moralului după sărbători) este o afecţiune mult mai complexă, care este afectată de mulţi factori, cronici şi temporari, interni şi externi. Ceea ce este extrem de puţin probabil este că există un set fiabil de factori externi care provoacă depresie la o întreagă populaţie în aceeaşi perioadă în fiecare an. Dar asta nu împiedică ecuaţia să apară în fiecare an.

„Cred cu tărie că pseudoştiinţa (cum ar fi această ecuaţie), prezentată în mod regulat ca ştiinţă autentică în mass-media, dăunează înţelegerii publice a ştiinţei şi psihologiei. De asemenea, este lipsită de respect faţă de cei care suferă de depresie autentică, sugerând că aceasta este temporară, minoră şi experimentată de toată lumea, mai degrabă decât ceea ce poate fi o afecţiune cronică şi invalidantă. Persoanele cu depresie clinică se confruntă adesea cu o luptă grea pentru a fi luate în serios, mai ales că "depresia" este un termen atât de general.”, explica psihologul Dean Burnett pentru The Guardian, în 2013.

Depresia: definiţia OMS şi datele oficiale

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, „depresia este diferită de fluctuaţiile obişnuite ale dispoziţiei şi de răspunsurile emoţionale de scurtă durată la provocările din viaţa de zi cu zi. Mai ales atunci când este recurentă şi cu o intensitate moderată sau severă, depresia poate deveni o afecţiune gravă a sănătăţii.”

Deşi există tratamente cunoscute şi eficiente pentru tulburările psihice, peste 75 % dintre persoanele din ţările cu venituri mici şi mijlocii nu primesc niciun tratament.  Barierele în calea unei îngrijiri eficiente includ lipsa de resurse, lipsa de furnizori de servicii medicale calificaţi şi stigmatizarea socială asociată tulburărilor mintale. În ţări de toate nivelurile de venit, persoanele care suferă de depresie nu sunt adesea diagnosticate corect, iar alte persoane care nu suferă de această tulburare sunt prea des diagnosticate greşit şi li se prescriu antidepresive.

Aproximativ 280 de milioane de persoane din lume suferă de depresie. Peste 700 000 de persoane mor în fiecare an din cauza sinuciderii, care este a patra cauză principală de deces la persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, potrivit datelor OMS.

Pentru cei care trec prin stări dificile în această perioadă, o discuţie deschisă cu un prieten, timpul petrecut cu familia sau orice activitate care aduce bucurie poate să ajute. O vizită la psiholog este evident, de încurajat pentru oricine. Dacă acest lucru reprezintă o dificultate financiară, există iniţiative şi organizaţii non-profit care oferă posibilitatea unor consultaţii gratuite, precum helpline-ul DepreHub

Este important să fim atenţi la starea psihică a noastră şi a celor dragi şi să încurajăm apelul la specialişti atunci când considerăm că este cazul, nu numai în ianuarie şi cu siguranţă, nu numai într-o anumită zi din an.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite