Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Bărbaţii devin agresivi în baruri nu din cauza alcoolului, ci a femeilor

0
4 Mar 2014 16:49:10
Autor: Sinziana Boaru

Femeile, în special cele tinere, devin ţinta agresiunii odată ieşite în baruri şi cluburi, dar problema nu este că bărbaţii sunt prea beţi ca să ştie mai bine.

Când cercetătorii de la Universităţile Toronto şi Washington au studiat comportamentul tinerilor în baruri, au descoperit că agresivitatea masculină nu corespundea gradului de alcoolemie din sânge. Cu alte cuvinte, oamenii de ştiinţă nu au găsit nicio corelaţie între bărbaţii beţi şi agresivitatea ridicată la adresa femeilor. În schimb, corelaţia a fost găsită între bărbaţi şi ţintele în forma tinerelor intoxicate cu prea multe cocktail-uri. 
 
Cercetătorii au angajat şi supus trainingului 140 de adulţi tineri, care au cutreierat barurile din Toronto şi şi-au luat notiţe de fiecare dată când observau un gest, o atitudine, chiar comportament agresiv. 
 
Astfel, au descoperit că 25% din toate incidentele implicau agresiune sexuală. Iar 90% din victimele agresiunii erau femei hărţuite de bărbaţi. „Aproape toate agresiunile erau fizice, cu peste două treimi dintre agresori atingând femeile fără consimţământul acestora. Aproape 17% s-au folosit de ameninţări cu contactul fizic, iar 9% şi-au agresat verbal victimele”, scrie npr.org. 
 
Bărbaţii percep femeile în stare de ebrietate drept mult mai flexibile în faţa avansurilor sau „ţinte uşoare” care nu îi vor respinge, pentru că „nu au inteligenţa cu ele, în acele momente”, spun cercetătorii. 
 
„Nu există niciun motiv pentru care o femeie să fie atinsă fără voia ei”, a spus Kate Graham, coordonatoarea studiului. Femeile nu tolerează astfel de comportament la şcoală, pe stradă sau acasă, dar se pare că există impresia că în baruri se joacă altfel, este concluzia cercetătoarei. 
 
Oamenii de ştiinţă au vrut să vadă dacă avansurile sexuale nedorite sunt intenţionate sau doar o chestiune care ţine de percepţie. „Dacă mergi într-un bar şi atingi sânul unei femei, iar apoi dispari în mulţime, aceea nu este o neînţelegere. Nu ai cum să crezi că o femeie vrea să faci asta”, spune Graham. 
 
Faptul că cei mai mulţi bărbaţi au tendinţa să se îndrepte către femeile care au consumat alcool arată că aceste incidente nu sunt deloc bine intenţionate. O altă concluzie aleatorie este că echipajul barului nu se amestecă aproape niciodată, pentru a interveni. „Ar trebuie ca angajaţii să fie instruiţi cum să procedeze în astfel de cazuri. Barurile ar trebuie să devină mai prietenoase cu femeile”, a spus Graham. 
 
Citeşte şi:
 
Tulburările alimentare la bărbaţi pot avea legătură cu hărţuirea sexuală
 
Hărţuire sexuală vs. hărţuire politică
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările