Stil de viaţă

articolul anterior articolul urmator

Bătrânii citesc mai bine pe tablete decât pe hârtie, dar preferă cărţile normale

0
24 Oct 2011 16:12:41
Autor: Vlad Andriescu
Tabletele ar putea fi înlocuitoarele cititului cărţilor obişnuite
Tabletele ar putea fi înlocuitoarele cititului cărţilor obişnuite

Persoanele mai în vârstă citesc mai rapid de pe o tabletă electronică, decât de pe cărţile normale, arată un studiu german, citat de cotidianul „The Daily Mail". Deşi rapiditatea poate fi un avantaj, persoanele în vârstă au considerat că se simt mai bine citind cărţi normale.

Cercetătorii de la Universitatea Gutenberg din Mainz (Germania) au încercat să demonteze mitul conform căruia ochii ne sunt afectaţi de cititul electronic. Astfel, ei au aflat că ecranul LED de pe o tabletă iPad ajută bătrânii să proceseze mai uşor informaţiile şi nu „strică" ochii aşa cum se considera până acum.

Voluntarii care au participat la studiu au fost puşi să citească texte cu o dificultate variabilă pe o carte normală, un Kindle şi un iPad. Pentru a ajunge la rezultate concrete, comportamentul din timpul lecturii a fost monitorizat prin urmărirea mişcării ochilor şi prin monitorizarea activităţii creierului.

Cu toate că rezultatele au fost încurajatoare, motivele subiective rămân la loc de frunte atunci când se preferă o carte clasică. Profesorul Matthias Schesewsky a declarat că „aproape toţi participanţii au spus că preferă să citească o carte printată. Aceasta a fost principala dominantă, dar nu corespunde rezultatelor concrete ale studiului".


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările