Beneficiile nebănuite ale mersului pe jos asupra creierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123rf
FOTO 123rf

Ştiinţa a arătat că mersul pe jos poate creşte atât sănătatea fizică, cât şi pe cea mintală. Tot ce este nevoie este ca în programul de zi cu zi să fie rezervate 30 de minute mersului pe jos pentru a te bucura de beneficiile pe care le poate oferi. Potrivit ştiinţei, chiar şi o plimbare de 20 de minute poate ajuta creierul.

În ciuda a ceea ce cred unii oameni, nu este nevoie de o sală de sport pentru a aduce un plus sănătăţii. Mersul pe jos în aer liber - fie că mergi la job, fie că munceşti în jurul casei -poate avea beneficii mintale nebănuite. 

Cea mai bună parte este că mersul pe jos nu trebuie să ocupe două ore din timpul unei persoane sau să fie o excursie intensă pentru a simţi impactul pozitiv pe care îl poate avea asupra creierului. „Mersul pe jos este cunoscut pentru beneficiile fizice fantastice, dar o plimbare de 20 de minute poate oferi, de asemenea, un mare plus sănătăţii mintale“, spune Stephanie Blozy, expert în ştiinţa exerciţiilor şi proprietarul Fleet Feet din West Hartford, scrie Bustle. „Pe măsură ce umblaţi, tot corpul se trezeşte - în special mintea voastră“.

1. Scade riscul de a dezvolta depresia

Rezultatele a 49 de studii efectuate de King's College London arată că mersul pe jos timp de doar 20 de minute pe zi ar putea reduce riscul de a dezvolta depresie cu o treime. Cercetările au stabilit că orice fel de activitate aerobică moderată, cum ar fi mersul cu bicicleta sau mersul pe jos, ar putea stimula buna funcţionare a creierului.

2. Elimină oboseala fizică şi psihică 

Un studiu realizat în 2008 la Universitatea din Georgia a constatat că doar 20 de minute de exerciţii cu o intensitate scăzută, cum ar fi mersul pe jos, pot scădea dramatic oboseala. Mai exact, participanţii la studiu care au exercitat această practică de trei ori pe săptămână, au raportat o reducere cu 65% a nivelului de oboseală.

3. Întăreşte hipocampul 

Pentru cei care se luptă cu probleme de memorie şi uitare, mersul pe jos poate fi o modalitate de a clarifica „înceţoşarea“ cognitivă: conform unui raport, plimbările pot mări dimensiunea hipocampului. Hipocampul este acea regiune a creierului care joacă un rol important în formarea şi stocarea amintirilor, precum şi a sentimentelor asociate acelor amintiri.

4. Îmbunătăţeşte creativitatea

Eşti blocat pe o lucrare sau un proiect important? Blozy spune că după 20 de minute de mers pe jos „deveniţi mai creativi şi gândiţi mai mult, de aceea este un antidot perfect pentru blocaje intelectuale“. Un studiu din 2014, publicat de Stanford, a confirmat acest lucru, constatând că mersul pe jos a crescut „producţia creativă“ a unei persoane cu o medie de 60%.

   

5. Măreşte fluxul sanguin în creier

Ştirile CBS au publicat în 2017 un studiu care a descoperit că 20 de minute de mers pe jos ajută la creşterea fluxului sanguin cerebral. Creşterea circulaţiei este foarte importantă pentru sănătatea creierului şi a corpului. După cum explică site-ul „Brain MD Health“, fluxul de sânge ajută la „producerea elementelor nutritive în celule şi la eliminarea toxinelor“. 

O plimbare de 20 de minute în jurul cartierului în care locuiţi sau în cel mai apropiat parc, în locul călătoriei cu autobuzul în drum spre casă, vă menţine sănătatea creierului pe termen lung.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite